Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päijät-Hämeessä valmisteilla paikallinen täsmäisku koronaa vastaan - keskiviikkona odotetaan päätöksiä kokoontumisrajoituksista

Paikallinen koronatilanne on mennyt viimeisen viikon aikana niin huonoksi, että viranomaiset joutuvat nyt valmistelemaan järeitä toimia epidemian hillitsemiseksi.

Tietojemme mukaan vakavassa harkinnassa on ollut kaksi viikkoa kestävä alueellinen kokoontumisrajoitus, joka alkaisi ensi viikon maanantaina ja kestäisi 14. joulukuuta asti. Ei olisi iso yllätys, jos tällainen päätös syntyy keskiviikkona iltapäivällä kokoontuvassa alueellisessa koronaryhmässä, jossa on mukana paikallisia viranomaisia niin hyvinvointiyhtymästä, kunnista kuin valtionhallinnosta.

Toteutuessaan rajoitus tarkoittaisi sitä, että ainakaan kahteen viikkoon tällä alueella ei järjestettäisi yleisötapahtumia, kuten joukkuelajien pääsarjatason pelejä tai teatterinäytöksiä. Uusia ratkaisuja on tarkoitus tehdä tautitilanteen mukaan joulukuun puolivälissä.

Lisäksi harkinnassa on ollut pienempiä toimenpiteitä, kuten entistä vahvempia etätyösuosituksia ja vierailurajoituksia hoitolaitoksiin.

Jo aiemmin tällä viikolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä julkisti uusia, välittömästi voimaan astuneita linjauksia. Toisen asteen oppilaitoksiin tuli maskisuositus. Aikuisten harrastusryhmien kokoa suositellaan rajoitettavaksi enintään kymmeneen henkeen, samoin yksityistilaisuuksien osallistujamäärää.

Uusien suositusten ja rajoitusten avulla halutaan pysäyttää epidemian eteneminen Päijät-Hämeessä mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.

Ajatuksena on, että voimakkaan ja oi- keaan aikaan tehdyn täsmäiskun ansiosta epidemian pahin vaihe ei pitkity.

Ajatuksena on, että voimakkaan ja oikeaan aikaan tehdyn täsmäiskun ansiosta epidemian pahin vaihe ei pitkity, jolloin myös järeiden rajoitusten aika voidaan pitää mahdollisimman lyhyenä.

Mikäli toimenpiteet tepsivät, paikallinen tautitilanne voi parhaimmillaan olla rauhoittunut 2–3 viikon kuluttua, arvioivat hyvinvointiyhtymän asiantuntijat. Mahdollisimman lyhyen rajoitusajan ansiosta myös epidemian taloudelliset ja sosiaaliset haittavaikutukset saataisiin pidettyä mahdollisimman vähäisinä.

Päijät-Hämeessä havaittujen viikoittaisten tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut viimeisen viikon aikana. Esimerkiksi maanantaina yhtymä tiedotti, että sen alueella varmistettiin perjantaina ja viikonlopun aikana 72 uutta tartuntaa.

Koko yhtymän alue on epidemian kiihtymisvaiheessa, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta. Alueella oli viime viikolla yli 30 joukkoaltistustilannetta.

Kaikista alueella tehdyistä koronatesteistä noin viisi prosenttia on osoittautunut viime päivinä positiivisiksi.