Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taloyhtiöiden asukkaat mukaan päätöksentekoon

Miksi taloyhtiön osakkaat eivät välitä miten, miksi ja kuka käyttää heidän rahojaan?

Tätä mietin taloyhtiömme yhtiökokouksen jälkeen. Voiko hallitus onnitella itseään hyvin tehdystä työstä kun osakkaita ei yhtiökokous kiinnosta? Hallituksen lisäksi paikalla oli fyysisesti vain kourallinen osakkaita ja muutamia valtakirjoilla. Miksi yhtiökokous ei kiinnostanut?

Linjasaneeraus eli tuttavallisemmin putkiremontti on taloyhtiön kallein ja pisin korjaushanke. Osakkaille linjasaneeraus tarkoittaa yleensä väliaikaismajoituksen etsimistä ja elämän uudelleen järjestämistä uuden osoitteen ympärille. Mutta sillekin on varteenotettavia, inhimillisempiä ja eri osakkaita paremmin huomioivia vaihtoehtoja.

Miksi ihmiset antavat tuntemattomien ”vinguttaa visaa” puolestaan?

Vaikka useimmille osakkaille asunto on suurin omaisuus ja yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin, moni jättää menemättä sinne.

Jollet osallistu taloyhtiön yhtiökokoukseen, annat käytännössä muille vallan hoitaa omaisuuttasi ja päättää kalliista remonteista.

Vaikka useimmille osakkaille asunto on suurin omaisuus ja yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin, moni jättää menemättä sinne.

Kun taloyhtiössämme on 71 asuntoa ja alle puolet osakkaista tulee yhtiökokoukseen ja valitsee keskuudestaan hallituksen, toimiiko demokratia?

Tuleeko remonteista pienen joukon hankkeita?

Hallituksen jäsenten tulisi toimia taloyhtiön edun mukaisesti ja kuunnella osakkaita.

Hallituksessa ei saa ajaa subjektiivista etua. Mutta jos vain kourallinen osakkaita päättää hallituksesta, voi mukaan päätyä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä kuin pääosa osakkaista.

Yhtiökokoukseen tuodaan pöytään vain valmis ota tai jätä -suunnitelma.

Osakkaita pelotellaan, että jollei putkia, ilmastointia ja sähköjohtoja korjata heti, koko talo sortuu.

Eri osakkailla on erilainen rahatilanne. Jotta jokainen pystyisi varautumaan kunnostuksiin, hallituksen pitäisi laatia pitkäjänteinen korjaussuunnitelma ja ottaa osakkaat mukaan sen valmisteluun.

Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus keskustella ja tulla kuulluksi.