Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliittinen farssi vai demokratian palautusta? - Lahdessa jouduttiin hetken jopa miettimään tilapäisen valiokunnan erottamista valmistelevaa tilapäistä valiokuntaa

Lahtelaisilla kunnallispolitiikan seuraajilla on silmiensä edessä poliittinen ja juridinen näytelmä, josta ei puutu yllättäviä juonenkäänteitä.

Francis McCarronin (kok.) ja Terttu Pohjolaisen (kok.) poliittista luottamusta selvittävä tilapäinen valiokunta kokoontui viime viikolla ensimmäistä kertaa ja joutui toteamaan, että kymmenestä valiokunnan jäsenestä peräti kuusi oli pykälien mukaan esteellisiä tehtäväänsä.

Esteellisyys koskee kaikkia sellaisia päättäjiä, jotka ovat jäseninä tai varajäseninä samoissa toimielimissä kuin McCarron tai Pohjolainen.

Tilanne tuntui tulevan kaikille yllätyksenä vasta ensimmäisessä valiokunnan kokouksessa.

–  Olen kyllä aika turhautunut. En ole juristi ja itse ainakaan osannut ajatella tätä etukäteen. Olisi voinut kuvitella, että kaupunginlakimies tämän etukäteen varmistaa, toteaa valiokunnan puheenjohtajana toimiva Maria Mäkynen (sd.).

Hän toteaa olleensa tehtävään valmistautuessaan yhteydessä Kuntaliittoon ja perehtyneensä asiaan liittyvään juridiikkaan. Nyt eteen tullut tilanne tuli kuitenkin osittain yllätyksenä myös lain ammattilaisille.

Tässä yritetään verrata omenoita ja appelsiineja, molemmat ovat hedelmiä, mutta kuitenkin eri asia.

Maria Mäkynen (sd.)

– Taustasyynähän tässä on varmasti se, että tällaiset tapaukset ovat aika harvinaisia Suomessa ja tässä on monta toimielintä mukana, Mäkynen muistuttaa.

Kaupunginlakimies Pekka Virkkunen kertoo saaneensa Mäkysen tavoin tiedon valiokunnan jäsenistä ensimmäisen kerran muutama viikko sitten valtuuston kokouksessa, jossa valiokunnan perustamisesta päätettiin. Valtuustoryhmät olivat valinneet itse edustajansa valiokuntaan.

– Siinä vaiheessa hälytyskellot eivät soineet. Enhän minä muista heti, kuka on missäkin lautakunnassa. Näin jälkikäteen olisi pitänyt kiinnittää asiaan tarkempaa huomiota asian valmisteluvaiheessa, Virkkunen toteaa.

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että valtuusto tekee 23.11. talousarvio­kokouksensa yhteydessä uuden päätöksen valiokunnan asettamisesta ja nimeää sinne sellaiset henkilöt, jotka eivät ole esteellisiä.

Tällä menettelyllä valiokunnan työhön jää suhteellisen lyhyt tauko. Esillä oli vielä kankeampia vaihtoehtoja. Kaupunginlakimies joutui varmuuden vuoksi selvittämään viime viikolla kuntaliiton lakimiehiltä, pitääkö tilapäisen valiokunnan vaihtamista vartenkin perustaa oma tilapäinen valiokuntansa. Edellinen lause ei ole vitsi.

– Kyllä, tässä on jouduttu hakemaan selustatukea kuntaliitosta, Virkkunen vahvistaa.

Juridisissa koukeroissa on tragedian ja komedian piirteitä, mutta vielä vahvempia tunteita liittyy koko prosessin poliittiseen puoleen.

Nykyiseen tilanteeseenhan päädyttiin, kun McCarron ja Pohjolainen äänestivät elokuussa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksessa kaupunginhallituksen ohjeistuksen vastaisesti eli kannattivat uuden perusterveydenhuollon yhteisyrityksen perustamista.

Sen johdosta valtuusto päätti lokakuun alussa päättää kaksikon poliittista luottamusta selvittävän tilapäisen valiokunnan perustamisesta äänin 30–27, kaksi tyhjää.

McCarron ja Pohjolainen joutuivat jo luopumaan yhtymäkokousedustajan paikoistaan. Kokoomuksen ja keskustan edustajat olivatkin heti ensimmäisessä valiokunnan kokouksessa sitä mieltä, että kaksikko on jo saanut sanktionsa, mutta nauttii luottamusta muissa tehtävissään.

Kokoomuslaiset ovat muistuttaneet, että lahtelaiset valtuutetut ovat aiemminkin livenneet kaupungin ohjeistuksista hyvinvointiyhtymän päätöksenteossa. Tällä perusteella he peräänkuuluttavat tasapuolista kohtelua ja ihmettelevät nyt esille nousseita vaatimuksia kaksikon erottamisesta kaikista lautakuntapaikoistaan. Termit farssi, kosto ja toverituomioistuin vilahtelevat usein tämänhenkisissä kommenteissa.

Valiokunnan puheenjohtaja Mäkynen ei pidä nyt käsiteltävää tapausta vertailukelpoisena aiempiin.

– Tässä yritetään verrata omenoita ja appelsiineja, molemmat ovat hedelmiä, mutta kuitenkin eri asia.

Hän tarkentaa näkemystään kouluvertauksella.

– Kuvitellaan, että joku on aiheuttanut koulussa aiheettoman palohälytyksen ja vielä joku toinenkin sen jälkeen. Tässä vaiheessa kaikille korostetaan, että seuraava tällaisen tekijä joutuu jälki-istuntoon. Jos joku sitten vielä syyllistyy samaan rikkeeseen, hänelle tulee jälki-istunto, ei enää niille kahdelle ensimmäiselle.

Samantyyppisestä tilanteesta on Mäkysen muukaan kyse tässäkin.

– Nimenomaan koska ohjeistuksista oli poikettu aiemminkin, tätä tärkeää päätöstä ennen kaupungin edustajille oli korostettu ohjeistuksen noudattamista ja tuotu esille, että siitä poikkeamisesta on seurauksia.

Valiokunnan yhtenä tehtävänä onkin selvittää, miten ohjeistukset on tarkalleen annettu.

Valiokunta joutunee näillä näkymin kuulemaan noin 70 henkilöä. Mäkynen muistuttaa, että osa kuulemisista voidaan hoitaa nopeasti kirjallisesti, vain asian kannalta keskeiset henkilöt on välttämätöntä kuulla kasvotusten.

– Tämä prosessi ei ole välttämättä ihan niin raskas kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää.

Koko valiokunnan tarpeellisuus on kyseenalaistettu silläkin perusteella, että vaalikautta on jäljellä vain vähän ja menettelystä aiheutuu vaivaa ja kustannuksia. Mahdollinen erottamispäätös ehtii astu voimaan ehkä vain muutama viikko ennen vaalikauden loppua.

– Demokratiassa on kyse periaatteista. Ihan sama, onko se kaksi viikkoa, kaksi kuukautta vai puoli vuotta. Tämä ei ole kovin olennainen kysymys tässä vaiheessa. Sen keskustelun aika oli silloin, kun päätös valiokunnan perustamisesta tehtiin. Nyt tulee toimeenpanna päätös lain mukaan, Mäkynen toteaa ja pitää tässä vaiheessa esitettyjä vaatimuksia ”trumpilaisina”, viitaten rapakon takana muutama päivä sitten kuultuihin vaatimuksiin ääntenlaskennan keskeyttämisestä.

– Monesta poliittisesta ryhmästä tuotiin esille huoli poliittisen luottamuksen menettämisestä, mikä näkyi myös valtuuston äänestystuloksessa. Tässä yritetään nyt palauttaa poliittista luottamusta ja demokratiaa kaupunkiin. Oma tahtoni on, että työ saadaan tehtyä mahdollisimman tehokkaasti.

Valiokunnan odotetaan saavan työnsä valmiiksi ensi vuoden alkupuolelle mennessä. Valtuusto tekee tarvittaessa päätökset valiokunnan johtopäätösten pohjalta.