Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköauton pikalatauspiste myös Hennalaan - suosio Karismassa ylitti odotukset

Sähköautojen yleistymisen myötä niiden latausverkosto laajenee hyvää vauhtia myös Lahdessa.

Keväällä 2019 K-ryhmä avasi uudentyyppisen pikatauspisteen Kauppakeskus Karismassa. Kymmenen kertaa tavallista kotilatausta nopeampana se onkin saavuttanut sähköautoilijoiden suosion, kertoo K-Latauksesta vastaava Olli Tervonen.

– Kokemukset ovat olleet tosi hyviä, Karismassa palvelu on osunut kuin nenä päähän, se on ihan meidän suosituimpia latausasemia. Se on jopa ylittänyt odotukset.

K-ryhmällä on tätä nykyä Suomen suurin pikalatausverkosto.

Karisman latausaseman suosio selittyy paljolti moottoritien läheisyydellä.

– Siellä latausenergian määrä on selvästi isompi kuin normaalissa kaupunkiympäristössä olevalla latausasemalla. Kun liikutaan moottoritiellä, energiaa menee enemmän

– Karismassa latauspiste on Nelostien lähellä, joten se palvelee sekä paikallisia asukkaita että tietä pitkin pohjoisen ja etelän välillä kulkevia.

– Normaalisti teemme asemia, jotka palvelevat asiakkaiden arjessa, mutta tämä palvelee sen lisäksi pitkän matkan liikenteen asiakkaita. Erityisesti kesällä nähtiin voimakasta kasvua latausmäärissä, kun ihmiset reissasivat paljon.

Tarkkoja tietoja yksittäisen aseman latausmääristä K-Lataus ei kuitenkaan paljasta.

– Yleisellä tasolla latauksia onko koko meidän verkostossa satoja päivässä. Karismassakin niitä on kymmeniä joka päivä.

K-Latauksella on tällä hetkellä eri puolilla maata noin 400 latauspistettä, ne sijaitsevat 76 kaupan pihassa. Pikalatauspisteitä on 106.

– Olemme tällä hetkellä Suomen suurin pikalatausverkosto.

Pikalatauspisteet palvelevat erityisesti täyssähköautoja, niissä lataus sujuu Tervosen mukaan kymmenen kertaa nopeammin kuin kotipihassa.

– Eli puolen tunnin, tunnin kauppareissun aikana lataa täyssähköauton lähes täyteen.

K-ryhmä laajentaa latausasemien verkostoaan, ja palveluun on luvassa parannusta myös Lahdessa. Hennalassa Starkin alueella avataan 19. marraskuuta uusi supermarket Hyppyri, jonka pihalle tulee samanlainen latausasema kuin Karismassa.

– Sinne tulee kaksi pikalatauspistettä ja neljä peruslatauspistettä.

Keskon tekemän asiakastutkimuksen mukaan sähköautojen lataajat ovat palveluun tyytyväisiä. Latausasemien asiakkaille tehtyyn kyselyyn vastasi noin 4 000 lasiakasta, joista yli 70 prosenttia piti latausta sujuvana ruokaostosten yhteydessä.

Tervosen mukaan K-Lataus aikoo kasvattaa latausase­mien verkostoaan jatkossakin.

– Tulemme voimakkaasti laajentamaan latausverkostoamme tulevaisuudessa.

– Viime vuonna avasimme keskimäärin yhden uuden latauspisteen joka työpäivä.

Latausasemien verkosto on Tervosen mukaan Suomessa varsin kattava.

– Olemme Pohjoismaiden ja EU:n tasolla ihan kärkipäässä ja edelläkävijä, jos suhteutetaan latauspisteiden määrä ladattavien autojen määrään.

Suomen sähköautokanta kasvoi alkuvuonna lähes 90 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Niiden markkinaosuus on noussut yli 15 prosenttiin, eli lähes kolminkertaiseksi verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan.

Täyssähköautoja on Suomessa yli 8 000 ja ladattavia hybridejä yli 40 000. Tänä vuonna täyssähköautoja on rekisteröity liki 2 778 ja hybridejä liki 9 848.