Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloitteessa 4 280 nimeä pormestarimallia vastaan - kansalaisaktiivi Petri Alastalo luovutti nimilistan kaupunginjohtajalle.

Kaupungintalon portailla nähtiin tiistaina palanen lahtelaisen kunnallisdemokratian historiaa, kun kansalaisaktiivi Petri Alastalo luovutti kaupunginjohtaja Pekka Timoselle Lahden pormestarimallia vastustavan kuntalaisaloitteen.

Keväästä asti nimiä kerännyt Alastalo sai lopulta kasaan 4 280 nimeä, mikä ylittää kuntalaisäänestykseen vaadittavan määrän.

Portailla järjestettyyn seremoniaan kertyi paikalle myös hieman yleisöä, kuten Alastaloa tukeneita valtuutettuja ja talon sisälle kokoukseen matkalla olleita päättäjiä.

Alastalo piti nimilistaa luovuttaessaan puheen, jossa hän kiitti aloitteen saamaa kannatusta.

– Kuntalaisaloite on väkevä ja voimakas työkalu aikana, jolloin päättäjien silmät ovat sumentuneet ja mieli pyörii lompakon ja omahyvän ympärillä, aliarvioiden meitä, jotka cocktail-kutsut maksavat.

Alastalo oli myös sitä mieltä, että kaupunkia johtaa ”tila-autoon mahtuva aggressiivinen joukko”. Hän otti puheessaan kantaa myös moniin muihin kaupungin asioihin kuin pormestarimalliin. Kaupungintalon kattamisesta puhuessaan hän ihmetteli, kuinka Lahden toiminta muistuttaa Ceaușescun ajan Romaniaa.

Lyhyessä vastauspuheenvuorossaan kaupunginjohtaja Timonen kiitti nimilistasta ja lupasi sille kuntalain mukaisen käsittelyn. Pormestarimallin ennakoitu kaatuminen tarkoittaisi todennäköisesti Timosen työn jatkumista ennallaan.