Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tilapäisiä valiokuntia pitäisi perustaa vain viimeisessä hädässä

Entisenä lahtelaisena olen vuosia seurannut huolestuneena ja surullisena Lahden päätöksentekoa. Se kiinnostaa, koska sain olla sopuisassa ja yhteistyöhaluisessa, toisia kunnioittavassa poliittisessa toiminnassa mukana neljännesvuosisadan ajan.

Mutta ennen kaikkea seuraan Lahtea siksi, että Lahden tulevaisuus ratkaisee koko Päijät-Hämeen tulevaisuuden. Siksi en ole ikinä taputtanut käsiäni, kun Lahdessa on ollut ongelmia. Valitettavasti sellaistakin henkeä täällä maaseudulla on.

Nyt näyttää, että Lahden politiikkaan on kasvanut joko uusi poliittinen kulttuuri tai sitten omahyväinen päättäjien sukupolvi. Viimeisin osoitus siitä on valtuuston päätös perustaa ”kaverituomioistuin” päättämään lahtelaisten valitsemien henkilöiden luottamuksesta.

Olette vaarallisella tiellä! Tämän kaiken takana on Lahden SDP, vaikka eräs demari minulle puhelimessa totesi, että ei näitä pienpuolueiden naisia saa millään kuriin.

Kyllä isoin puolue saa kurin ja rauhan neuvottelemalla ja yhteistyöllä, jos vain on halua ja tietty ennen kaikkea kykyä. Minulla on hyvät muistot yhteistyöstä SDP:n kanssa toimiessani muiden valitsemana poliittisilla johtopaikoilla. Mutta ovat demarit osanneet aiemminkin käyttää valtaa ja pelata.

Vasemmistoliitto pettyi Lahdessa aikanaan demareihin, kun tekivät heidän kanssaan diilin ja antoivat tukensa demaritaustaiselle henkilövalinnalle. Vasemmistoliitto ei saanut nimikkojäsenkirjavirkaa kaupungin johtoryhmään, vaikka demarit lupasivat. Kostoksi vasemmistoliitto tuki kokoomuksen ehdokasta rahoitusjohtajan valinnassa.

Jos johtaisin vielä Lahdessa kokoomusta, vetäisin kaverituomioistuimen vastapainoksi pormestarimallilta maton alta.

2000-luvun alussa, kun siirryttiin toimialajohtajamalliin, demarit pettivät valinnoissa demarikaupunginjohtaja Tarmo Pipatin tyrmäämällä hänen ehdokkaansa toimialajohtajaksi ja varmistivat äänestyskäyttäytymisellään kokoomuslaisen valinnan. No, siinä eivät pettäneet minua/meitä, mutta omansa.

Kirjoitan tätä umpikokoomuslaisena. Nyt näyttää siltä, että vallan sokaisemana ja nuolemalla vallanhimoisen ministeri Kiurun (HS 4.10.20) takalistoa, demarit tuhoavat luottamuksellisen vuosikymmeniä jatkuneen yhteistyön. Nyt olisi johtavien demareiden aika maistaa omaa lääkettä - pettäjän myrkkyä. Jos johtaisin vielä Lahdessa kokoomusta, vetäisin kaverituomioistuimen vastapainoksi pormestarimallilta maton alta.

Pormestarimallin isä on demari ja vahvimmat kannattajat demareita. Itse en ole tavannut yhtään lahtelaista politiikan ulkopuolella olevaa, joka kannattaisi pormestarimallia. En vakuuttunut kuntatason palkkapolitiikasta ollessani itse siinä, eikä Lahden nykyinen tilanne vahvista kyseistä mallia.

Mallia, missä valta keskittyy samoille henkilöille vuosiksi – demokratia kapenee - missä hallinto paisuu ja ylimmät päättäjät tekevät ratkaisuja vain seuraavat vaalit mielessä.

Nyt pitäisi sinisen ruiskukan antaa lämpöisenä syksynä kukkia kauniimmin, kuin punainen ruusu ja päästää kaupunkilaisten etu oman poliittisen edun edelle. Lahtelaiset kokoomuslaiset – olkaa rohkeita.

Kokoomuksen jäsen 48 vuotta, Asikkala