Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sini Finsk tekee biisejä Lahti-ryhmän kommenteista -  "Minusta on hauskaa minkälaisia asioita ihmiset ylipäätään miettivät"

”Minne menneet ovat kaikki joutsenet? / Vain hanhet jäi, ihan turhaan niitä väistelet. / Kun eihän täällä oo edes parkkipaikkoja, ja joka paikasta saa vain parkkisakkoja.”

Ote lahtelaisen Sini Finskin uudesta kappaleesta Yksinäisiä niputtaa muutamaan riviin monta lahtelaisia alati puhuttavaa aihetta.

YouTubessa taiteilijanimellä Rachel Moon musiikkia julkaiseva Finsk teki vuosi sitten ahkerasti seuraamaltaan Näppis-viestipalstalta kootun Penkkejä kävelyteille. Biisin saama hyvä palaute innosti jatkamaan.

Uusin tuotos Yksinäisiä sisältää joitakin Facebookin Lahti-ryhmän keskusteluista poimittuja lauseita. Finskiä kiinnostavat aiheet, jotka ovat yhdelle pieniä ja turhia, toiselle isoja ja tärkeitä.

– Minusta on hauskaa minkälaisia asioita ihmiset ylipäätään miettivät, ja onhan siellä sellaisia trollejakin välillä, Finsk viittaa netissä tahallaan asioita paisutteleviin kommentoijiin.

Ukulelella säestävän Finskin ”näppislauluissa” on pilkettä silmäkulmassa, mutta ei pilkkaa, vaan kotiseuturakkautta.

Alkoi huvittaa esimerkiksi pamaukset, joita tuntuu Lahdessa kuuluvan koko ajan.

Muusikko Sini Finsk

– Olen syntyperäinen lahtelainen ja tykkään asua täällä. Näitä lieveilmiöitä on vaan hauskaa parodioida ja tehdä vitsiä joskus ihan vakavistakin asioista.

– Minua alkoi huvittaa esimerkiksi pamaukset, joita tuntuu Lahdessa kuuluvan koko ajan.

Some ja muut kanavat ovat avanneet maailman rakentavalle keskustelulle, mutta myös valittamiselle ja hölmöyksienkin julkilausumiselle.

– Joskus hyvistäkin jutuista saadaan valittamisen aihe. Ei lähdetä ilmoittamaan oikealle taholle, vaan länkytetään kevyillä palstoilla. Ehkä haetaan vertaistukeakin, tai vain ajanvietettä, Finsk pohtii.

Vastaavista laareista sanoituksia on poiminut Linnan juhlien jatkoillakin esiintynyt Kalevauva.fi-yhtye, joka on osaltaan innoittanut Finskiäkin. Varsinaista genreä ei vielä ehkä olekaan.

– En luokittele itseäni mihinkään. Olen kaiken kansan muusikko, Finsk nauraa.

Hän ei itse ota lauluillaan kantaa kestopuheenaiheisiin kuten eläinten käyttäytymiseen ja liikenneasioihin.

– Se riippuu aina keneltä kysyy, mikä on positiivista ja mikä negatiivista. Esimerkiksi älypyörätie on joidenkin mielestä tosi hyvä ja joidenkin mielestä täysin älytön hanke.

Finsk tekee musiikkia harrastuksena omaksi ilokseen ilman sen suurempia tavoitteita. Kappaleiden nauhoittaminen patjoilla vuoratussa makuuhuoneessa sekä videoi­den kuvaaminen ja editoiminen on ollut uusia taitoja opettava kokemus.

Musikaalinen hän kertoo olleensa koko ikänsä musiikki­luokilta lähtien, mutta nyt piti ylittää julkisen esiintymisen kynnys.

– Olen ollut arka esiintymään muuten kuin tanssimalla, jota ennen harrastin kilpatasolla, sanoo Finsk, jonka vakava sairastuminen vei työkyvyttömyyseläkkeelle ja pois tanssinkin parista.

Musiikki täyttää sitä tyhjiötä ilman entiseen elämään liittynyttä suorittamista.

– Alkoi tulla sellaista draivia, että jotain pitää tehdä, jotta pysyy inspiraatio ja motivaatio, että on jotain kivaa.

– Ihan ensimmäisiä biisejä en julkaissut, ehkä siksi koska ne olivat niin henkilökohtaisia. Näppislaulut ovat enemmän ulkopuolella. Toivon, että ne saisivat hymyä ihmisten huulille ja esimerkkini rohkaisisi jotakuta muutakin esittämään luovuuttaan.

Sini Finskin kappaleet löytyvät YouTubesta hakusanoilla Rachel Moon.