Omaishoitajan loma jää usein pitämättä

Ulla ja Matti Kangasmäki kehuivat yrittäjä Eija Rintalalle nauttineensa oleskelusta Vesijärven rantamaisemissa. Marjaana Kontu

Marjaana Kontu

Kun puoliso sairastuu muistisairauteen, muuttuu arki monin tavoin. Sen tietää lahtelainen Matti Kangasmäki, josta tuli Alzheimeria sairastavan Ulla Kangas­mäen omaishoitaja vuosi sitten.

– Välillä sitä tuntee olevansa ihan loppuun ajettu. Alzheimer on ikävä tauti, tietää Kangasmäki, joka puolisoineen rentoutui viime viikolla uudentyyppisellä virkistyslomalla Vesijärven rantamaisemissa.

Omaishoitajat hoidettavineen saivat hengähdystauon Siikaniemessä, missä kotipalveluita tarjoava Palvelukeskus Vaahtera järjesti kokeiluna viisipäiväisen lomajakson.

Kyse on uudentyyppisestä konseptista, jolle on yrittäjä Eija Rintalan mukaan huutava tarve.

– Omaishoitajille kertyy lakisääteisiä vapaita kolme päivää kuukaudessa. Tämän hetken vaihtoehdot ovat kotiin annettavat palvelut tai omaisen vieminen intervallijaksolle laitokseen. Kaikille ne eivät toimi, vapaita jää käyttämättä liian paljon.

Matti Kangasmäki vahvistaa ongelman.

Rentoutuminen on ollut ykkönen, mutta mukavasti on tullut infoakin ja vertais­tukea.

Omaishoitaja Matti Kangasmäki

– Minäkään en ole lomia käyttänyt. Vaimo ei suostu menemään laitokseen, eikä lyhytaikaisia paikkoja ole Lahdessa tarjollakaan.

Hankalalta tuntuu myös ajatus vieraan hoitajan ottamisesta kotiin.

Kokeiluun osallistui kahdeksan pariskuntaa.

Siikaniemessä omaishoitajat ovat päässeet patikoimaan ja pulikoimaan uima-altaassa sillä aikaa, kun hoidettaville on järjestetty omaa ohjelmaa, kuten pelejä ja rantasaunomista. Tarjolla on myös keskustelua muun muassa fysioterapeutin ja terapeutin kanssa.

– Ajatus on ratkaisu­keskeisesti tarttua esiin tulleisiin ongelmiin, eli tämä on myös ennaltaehkäisevä työtä, Rintala painottaa.

– Voimme vaikka ohjata paria palveluiden piiriin tai neuvoa apuvälineiden käyttöön, fysioterapeutti Marianne Rintala sanoo.

– Pyrimme antamaan uusia näkökulmia ajatella asioista, ratkaisukeskeinen terapeutti Tarja Laitinen lisää.

– Omaishoitajat ovat yksin, heillä on valtava vastuu eikä yhteiskunta arvosta heitä, se on keskusteluissa noussut viesti, Rintala sanoo.

Rintalan yritys toimii Pohjanmaalla, mutta Lahden seutu valikoitui kokeilukohteeksi hyvien yhteistyötahojen vuoksi. Sopivat tilat löytyivät Lahden seurakuntayhtymältä, Siikaniemen ohella virkistyslomia järjestetään jatkossa Nastolan Luomaniemessä.

– Sijainti on logistisesti hyvä, molemmat leirikeskukset esteettömiä ja luonnon keskellä. Päijät-Häme on toiminnan koti, mutta kun saamme toiminnan käyntiin, sitä on helppo toteuttaa muuallakin.

Monille ajatus yhteisestä lomasta karahtaa hintaan, joka jää omaishoitajan maksettavaksi. Palvelukeskus Vaahteran tarjoamaa mallia ei laki kelpuuta vaihtoehdoksi vapaan pitämiselle.

– Kunnat voivat ostopalveluna lomia ostaa, sanoo Rintala, joka lupaa tehdä töitä lain muuttamiseksi.

– Laitospaikka on kallis. Kotona asumisen tukeminen tulisi edullisemmaksi näin, Laitinen tähdentää.

Omaishoitajasta loma on ollut onnistunut.

– Rentoutuminen on ollut ykkönen, mutta mukavasti on tullut infoakin ja ­vertaistukea.

Matti Kangasmäki kokee saaneensa uusia oivalluksia esimerkiksi siihen, miten puolison kanssa kannattaa kommunikoida pehmeästi.

Myös puolison hän sanoo nauttineen lomasta.

– Vuoteen ensimmäisen kerran vaimo hymyili aamulla herätessään!

Kommentoi