Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavolan kampus ruotsalaisten omistukseen? - Kaupunki tekisi pitkän vuokrasopimuksen myytyään kiinteistöt

Lahden kaupunki on valmistelemassa tavallista isompaa kiinteistökauppaa neuvotellessaan kiinteistösijoitusyhtiö Hemsön kanssa Paavolan kampuksen myynnistä.

Tarkoituksena on myydä kampusalueen kiinteistöt ja mahdollisesti myös tontit julkisten kiinteistöjen omistamiseen erikoistuneelle Hemsölle, ja vuokrata ne kaupungin käyttöön 15 tai 20 vuoden sopimuksella.

Kaupungin tiedotteen mukaan kiinteistöjärjestely vapauttaisi kaupungille pääomaa ja resursseja, kun kohteisiin varatun rahoituksen voi osoittaa muihin investointeihin. Järjestelyssä myös tilojen peruskorjausvastuu siirtyisi kiinteistösijoitusyhtiölle.

Paavolan kampus on Lahden Tilakeskuksen suurin hanke, ja se toteutetaan vaiheittain vuosina 2020–2023. Käyttäjinä kampuksella tulee olemaan noin 2 500 lasta ja nuorta sekä päiväkodin ja koulujen henkilökunta. Kampuksella toimii myös Wellamo-opisto.

Kauppaan kuuluisivat aikuiskoulutuskeskuksen kiinteistö (Terijoenkatu 3, ent. Kirkkokatu 16), Lamkin Muotoiluinstituutin ja Koulutuskeskus Salpauksen opetuskäytössä ollut oppilaitosrakennus, (Terijoenkatu 7, ent. Kannaksenkatu 22), Kannaksen lukio (Terijoenkatu 2, ent. Kannaksenkatu 20) sekä Humpulan päiväkoti (Laaksokatu 6).

Kaupan toteutuessa Hemsö vastaisi hankekokonaisuuden toteutuksesta sekä kohteiden pitkäjänteisestä ylläpidosta ja omistuksesta.

Kaupungille ei synny kiinteistöjärjestelystä kus- tannusriskiä, koska kauppaan ei sisälly lunastusvelvoitetta tai velvoitetta etsiä tiloille jatkokäyttöä, mikäli tiloja vapautuu.

– Hemsöllä on jo useita referenssejä vastaavasta toiminnasta Suomessa, toteaa Lahden toimitilajohtaja Jouni Arola.

Hemsö on aiemmin toteuttanut vastaavia kiinteistöjärjestelyjä muun muassa Turun kaupungin ja taideyliopiston kanssa. Hemsö omistaa tällä hetkellä Suomessa 53 kiinteistöä, julkisten vuokralaisten osuus on lähes 70 prosenttia. Yhtiöstä 85 prosenttia omistaa Ruotsin valtion kolmas eläkerahasto AP3.

Konserni- ja tilajaoston on tarkoitus käsitellä asiaa lokakuussa.