Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän perustama Päijät-Hämeen Ateriapalvelu oy on hoitanut ateriapalvelut on nyt noin kolme vuotta. Yhtiön enemmistöosakkaaksi tuli lahden kaupunki 56,9 prosentin osuudella.
Lehtitiedon mukaan ( ESS 22.9) vähemmistöosakas hyvinvointikuntayhtymä olikin päättänyt jo kesällä oman ateriapalvelun sairaalan osalta. Lahden kaupunki kiirehtii nyt myös omalta osaltaan kilpailuttamaan ateriapalvelunsa. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen mukaan kustannuksista liikkuu monenlaisia lukuja ja ne olisi nyt hyvä selvittää.
Asia näyttää etenevän vauhdilla päätöselimissä. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto. Valtuusto päättäisi tällöin todennäköisesti myös osakekannan myymisestä, jolloin kaupunki irtautuisi kokonaan päivittäisestä ateriapalvelun järjestämisestä muun muassa päiväkotilapsille, muille koululaisille ja opiskelijoille. Lahden kaupungille ja veronmaksajille jäisi vain laskun maksajan rooli.
Ateriapalvelujen kilpailuttaminen herättää varmasti kiinnostusta alan yrityksissä, sillä nykyinen tuotantomäärä on 25 000 ateriaa päivässä. Voisi arvata, että kansainväliset sijoittajat ovat liikkeellä. Ehkä painetta kilpailutuksen järjestämiseksi on juuri tullut siltä taholta, toki muistaen senkin, että meillä on päättäjien joukossa henkilöitä, jotka ovat joka käänteessä ulkoistamassa ja yksityistämässä kaupungin palveluja.
Suurimman pettymyksen ja uhkan kokevat varmasti ateriapalvelujen henkilökunta, 358 työntekijää. Hehän ovat olleet valtavan muutoksen keskellä nykyisen järjestelmän rakentamisessa ja tehneet siinä hyvää yhteistyötä. Kaiken lisäksi nyt keskellä akuuttia koronaepidemiaa, joka tietojen mukaan on aiheuttanut samalle henkilökunnalle myös lomautuksia. On kohtuutonta lisätä heidän henkistä taakkaansa.
Kaupungin konsernin johdossa taitaa olla vauhtisokeutta, koska ei piitata henkilökunnan työhyvinvoinnista, vaan lisätään henkisiä paineita poikkeusoloissakin. Konsernin johto kantaa keskeisen vastuun myös henkilökunnastaan, sitä vastuuta ei voi delegoida.
Toivon, että kaupunginhallitus ja valtuusto keskeyttävät kilpailutushankkeen ja palaavat siihen myöhemmin, jos se katsotaan tarpeelliseksi vakiintuneissa normaalioloissa.