Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Herrasmannin ranta ei enää houkuta

Lahden kaupungin Herrasmannin ulkoilualueella puhaltavat uudet tuulet. Kaupunki on vuokrannut suurimman osan virkistysalueesta uudelle yrittäjälle, jonka tehtävänä näyttää olevan runsaasti lisääntynyt ja laajentunut leirintätoiminnan pyörittäminen sekä saunojen vuokraaminen.

Kaupunki on sitoutunut sopimukseen, että nykyinen vuokralainen, yrittäjä, hallitsee alueen sisäänkäynnin oikean puolen ja kaupungin vastuualueena on vasen, uimarannan puoli, tosin sekin entistä pienempänä.

Aikoinaan virkistys­alueella oli hyvä hyppylaituri saunojen takana niemeen mentäessä. Sen tuhouduttua, lahottua, oli kaikille uimarannan kävijöille käytettävissä saunaranta ja sen laituri, sekä ponttonilaituri syvemmällä veden keskellä, jopa toinen ponttoni rannalla.

Jokaisen käytettävissä oli aina myös grillauspaikka, ainakin jonkinlainen, jonka karavaanarit aluetta hoitaessaan rakensivat uudestaan kaksine grillauspaikkoineen, ja vieressä oli ruokailu­paikka.

Oleskelutilaa oli vapaasti käytössä myös viereisellä metsän reunassa olevalla rinnenurmella, joka pysyi kuivana silloin, kun sadevedet seisoivat varsinaisella uimarannan nurmikolla. Rannalta löytyi aina myös varjopaikkoja niille, jotka eivät auringossa voineet olla tai siitä niin välittäneet.

Virkistysalueella oli menoa ja melskettä, kunnes käyttöön tulivat uudet säännöt. Nyt kaikki on aivan toisin.

Rannalta löytyi aina myös varjopaikkoja niille, jotka eivät auringossa voineet olla tai siitä niin välittäneet.

Ei ole hyppylaituria, saunarannan laituria saavat käyttää vain saunojat, muilla ei ole sinne asiaa, vaikka saunojia pääasiallisesti on vain iltapäivisin tai iltaisin. Suositun ponttonilaiturin hajottua se vietiin pois eikä uutta tilalle hankittu ja se toinenkin ponttonilaituri rannalta vietiin pois.

Uusi yrittäjä hävitti hyväkuntoisen grillauspaikan sekä ruokailupaikan, koska ne olivat ”hänen alueellaan”, eikä kaupunki ole hankkinut uutta grillauspaikkaa omalle, uimarantansa puolelle pyynnöistä huolimatta.

Oleskelu rinnenurmella ei oikein ole suotavaa, se kun ei ole ”kaupungin puolta”, ja varsinkaan saunarantaan tai laiturille ei ole menemistä. On sieltä monet tulleet ajetuksi pois erehtyessään sinne menemään.

Katvepaikkaa on turha nyt etsiä, kun koko rantaviivalta on kaikki pensaat ja puut juurineen kaivettu pois. Se harmittaa, ettei näin tuhottua rantaviivaa ole edes korjattu siistiin kuntoon.

Uudet pukukopit vietiin syrjään metsän reunaan ja entiset, yrittäjän puoleisella alueella olevat, ruuvinauloilla ruuvattiin kiinni. Sisäänmenoväylä on epäsiistissä kunnossa kuoppineen ja ruosteisine vesineen, lahonneine ilmoitustauluineen, risoine tiesulkuineen, hajonneine putkineen.

Hiljaista oli kesällä meno uimarannalla, ei varhaisnuoria eikä nuoria. Pääasiallisia käyttäjiä olivat pienten lasten perheet, jotka voivat nauttia leikkipuistosta ja uimisesta turvallisen matalassa rannassa. Vähäksi on väki käynyt.