Rauni Laaksonen on lajinsa viimeinen Lahdessa - nykyään kaupungissa on vain yksi hattukauppa, uran alussa yhdeksän

Muotiliike Anna on Lahden viimeinen hattukauppa. Kauppias Rauni Laaksonen rakastaa hattuja. ”Suosikkejani ovat reunahatut ja myssyt”. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Muotiliike Annan ovesta kuljettuaan tuntee astuneensa hetkellisesti ajassa taaksepäin. Seinät ovat täynnä mustia huopahattuja, värikkäitä lakkeja ja pehmoisen näköisiä villamyssyjä muhkeine tupsuineen. Hattukaupat ovat jo harvinaisuus katukuvassa.

Rauni Laaksonen on pitänyt liikettä Hämeenkadulla jo yli 30 vuotta. Kun Laaksonen tarttui liikkeen ohjaksiin äitinsä jälkeen, hattukauppoja oli Lahdessa yhdeksän. Nyt niitä on jäljellä yksi.

Syksy ja talvi ovat hattukauppiaan ehdoton sesonkiaika. Villamyssy on ollut jo useamman talven yksi suosituimpia päähineitä, etenkin sellainen, jossa on iso tupsu. Laaksonen sanoo, että villamyssyt ovat edelleen suosittuja ja niitä ostavat aivan kaiken ikäiset.

– Sellaisen osti juuri eräs yli 90-vuotias rouva. Hän tosin halusi ensin, että vaihdan tekoturkistupsun tilalle aidon turkistupsun. Hän on sitä ikäpolvea, että aito on aina aito.

Huopahattujen maailmaa on hallinnut useamman vuoden niin sanottu herrainmalli, jossa on kapea lieri. Nyt suosiotaan kasvattavat leveämpilieriset, naiselliset mallit. Myös pienemmät kangaslakit ovat olleet syksyisin suosittuja. Leutoina talvina kevyt kangaslakki saattaa riittää suojaamaan päätä koko talven yli.

Hatulla korostetaan omaa vaatetyyliä ja Laaksonen sanoo, että hattuja pitäisikin kenkien tapaan olla useampaan tilanteeseen. Tämän syksyn myydyin malli on ollut lippalakki. Niitä on monenmallisia ja -värisiä. Nyt muotia ovat maanläheiset sävyt, kuten sinappi, terra, vihreä ja ruskea.

Tänne tulee jo helmikuussa rouvia pukukangastilkkujen kanssa tilaamaan hattuja Ascotiin.

Yrittäjä Rauni Laaksonen

– Hatun ei tarvitse olla samaa sävyä kuin takki. Ennemmin sävyttää sen kaulaliinan kanssa. Ennen kengät, laukku ja hansikkaat olivat aina samaa väriä, enää se ei päde.

Muodin lailla myös etiketti on muuttunut paljon Laaksosen alkuajoilta liikkeessä. Enää ei esimerkiksi ole etikettivirhe mennä hautajaisiin paljain päin. Hattu on silti edelleen monelle naiselle tärkeä osa pukeutumista ja se viimeistelee huolella mietityn asukokonaisuuden. Syksyn sesongin lisäksi yksi kiireisimmistä tapahtumista hattukauppiaalle on hevostapahtuma Lahti Ascot.

– Tapahtuma on matkittu Englannin Ascotin laukkakilpailuista ja järjestetään joka kesä. Tänne tulee jo helmikuussa rouvia pukukangastilkkujen kanssa tilaamaan hattuja Ascotiin.

Laaksonen on koulutukseltaan modisti, mutta hän ei enää tee itse hattuja valikoimaan. Valikoimassa pitäisi olla jokaiselle jotakin, ja hän pyörittää liikettä yksin. Ala on vaikea ja Laaksonen arvelee, että osasyy hattukauppojen katoon ovat kalliit kustannukset ja alan vahva sesonkipainotteisuus. Hänelläkään ei ole liikkeelleen jatkajaa, ja se on kirvoittanut joiltakin vakioasiakkailta huolestuneita kysymyksiä siitä, aikooko Laaksonenkin sulkea hattukauppansa ovet.

– En aio lopettaa. Miksi lopettaisin?

Kommentoi