Matkakeskukselta Launeelle menevän älypyörätien rakennustyöt on tarkoitus saada valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Lopputuloksena on 2,5 kilometriä nykyistä leveämpää väylää, jossa pyöräily on erotettu omalle kaistalleen.
Hankkeen edetessä myös tiedot kustannuksista ovat tarkentuneet. Tämänhetkisen arvion mukaan pyörätien kokonaiskustannukset ovat 2,3 miljoonaa euroa.
Älyteknologiaa soveltava pyörätiehanke polkaistiin aikoinaan käyntiin, koska sen toteutukseen oli luvassa lahtelaisittain poikkeuksellisen iso potti EU-rahaa paikallisesta Citicap-hankkeesta.
Julkisuudessakin on usein vilahtanut tieto, jonka mukaan EU kuittaa Citicapin kustannuksista 80 prosenttia. Pyörätien kustannuksista EU ei kuitenkaan maksa noin isoa osuutta, vaikka esimerkiksi viime viikolla julkaistusta kaupungin tiedotteesta saattoi sellaisen käsityksen saada.
Tämä johtuu siitä, että normaalin käytännön mukaisesti EU:n rahoituspäätökset tehdään alustavan kustannusarvion mukaan. Lahden älypyörätien EU-tukipäätöksessä kustannusarvio oli 1,6 miljoonaa, josta EU sitoutui maksamaan 80 prosenttia.
– Se mikä ylittää alkuperäisen budjetin, tulee kaupungin maksettavaksi. EU-tukeahan ei voi korottaa jälkikäteen, kuvailee kaupungin maankäytön johtaja Petri Honkanen.
Pyörätien hintalappu on noussut EU-tukipäätöksen jälkeen 700 000 eurolla, joten kaupungin maksuosuudeksi on tulossa nyt yhteensä noin miljoona euroa. Toisin sanoen alkuperäisessä kustannusarviossa ollut kaupungin 320 000 euron ”omavastuuosuus” on kolminkertaistunut.
Kustannusten nousun taustalla on monia syitä. Osittain kyse on normaaleista rakennusaikaisista yllätyksistä ja lisätöistä, osittain tietoisista päätöksistä, joilla on haluttu tehdä parannuksia pyörätiehen.
Rakennusurakan kilpailutusvaiheessa koettiin pettymys, kun tarjouksia ei saatu toivotulla tavalla. Urakkakilpailuun tuli lopulta vain kaksi tarjousta ja urakan nappasi Hyvinkään tieluiska oy 1,95 miljoonan eurolla.
– Ei muodostunut kauheasti hintakilpailua, joten ei saatu markkinatalouden tuomaan hintaetua siinä hankkeessa, kaupungininsinööri Jukka Lindfors toteaa .
Kaupungin virkamiehet ovatkin pohtineet, miksi sopimuksesta ei syntynyt kovempaa kilpailua. Lindfors arvelee, että tavallisesta poikkeava urakka ei houkuttanut rakentajia.
– Siinä on paljon risteyskohtia ja aika paljon liikennettä työmaan sivussa, se on voitu kokea aika haastavaksi, kun ei toimitakaan perinteiseen tapaan suljetulla katualueella.
Urakkaa lähdettiin to- teuttamaan uusia uria aukovalla tavalla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tämän kokoluokan infrahanke tehtiin Suomessa kokonaan niin sanotulla tietomallintamisen menetelmällä. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että perinteiset suunnittelupaperit eivät ole käytössä, vaan tarvittava tieto on digitaalisesti käytettävissä suoraan kaivinkoneella.
Menetelmällä saavutetaan etuja – jos se toimii. Älypyörätien tapauksessa uudesta menetelmän käyttöönotosta on jouduttu kuitenkin maksamaan oppirahoja.
– Tietomallintamisen kriittinen asia on lähtötiedon oikeellisuus. Urbaanissa ympäristössä tulee tiettyjä yllätyksiä, Honkanen kuvailee.
Tietojen tarkentuessa suunnitelmia on jouduttu muokkaamaan uudelleen ja urakoitsijalle on jouduttu maksamaan korvauksia odottamisesta, kun töitä ei ole pystytty edistämään toivotulla tavalla. Erityisesti pyörätien seudulla menevän kaasuputken suojaus lupaprosesseineen osoittautui ennakoitua kinkkisemmäksi asiaksi.
Suunnitelmiin on myös tehty pyörätien laatua parantavia muutoksia, jotka nostavat lopullista hintalappua. Esimerkiksi Heikinkadun risteykseen tuleva kevyen liikenteen silta lisättiin suunnitelmaan EU-päätöksen jälkeen, jotta liikenteestä saadaan siinä paikassa mahdollisimman turvallista ja sujuvaa. Sillan hinta on noin 200 000 euroa.
Suunnitelmat menivät uusiksi myös Uudenmaankadun varrella, kun Kittelän asuinalueen melusuojana toimineet serbiankuuset saivat jäädä paikalleen alueen asukkaiden toivomuksesta. Järjestely vaati meluvallin uutta suunnittelua, millä oli myös oma hintansa.
– Se on asia, joka kannatti tehdä, jotta saamme toteutettua tämän mahdollisimman kivuttomasti olemassa olevaan ympäristöön, Honkanen toteaa.
Vaikka hankkeen hintalappu on noussut tuntuvasti sitten EU-päätöksen, pyörätie olisi voinut tulla lahtelaisille veronmaksajille vielä kalliimmaksi. Nykyisten suunnitelmien mukainen kustannusarvio oli alunperin lähes kolme miljoonaa euroa, mikä näyttäisi nyt alittuvan selvästi.
Työt etenevät maastossa edelleen, ja lopullinen kustannus on selvillä vasta urakan valmistuttua.