Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on syksyn tärkein asuste - maskien ompelija on paiskinut 18 tunnin työpäiviä

Sari Väisäsen Ihania-yritys valmistaa värikkäitä asusteita naisille ja lapsille. Tämän vuoden maaliskuussa tuotevalikoimaan tulivat myös kasvomaskit, joiden kysyntä kasvoi valtavasti jälleen elokuussa.

Väisänen joutui laittamaan kaikki muut tuotteensa jäähylle vastatakseen kasvomaskien räjähdysmäisesti kasvaneeseen kysyntään. Hän arvioi tähän mennessä myymiensä maskien määrän olevan nelinumeroinen. Kysyntää oli paljon jo maaliskuussa, mutta se ei ollut mitään verrattuna siihen, mitä tuleman piti.

– Elokuun ensimmäiset kolme viikkoa tein 18-tuntisia työpäiviä. Kaikki muu jäi taka-alalle. En ehtinyt siivota kotia tai laittaa ruokaa, ompelin vain. Kysyntä on nyt hieman rauhoittunut ja olen pikkuhiljaa pääsemässä takaisin normaaleihin työpäiviin.

Väisänen ei ollut ensi alkuun innokas lähtemään mukaan kangasmaskien valmistukseen, koska niiden toimivuudesta ei tiedetty vielä tarpeeksi.

– Lopulta kyselyjä tuli niin paljon, että aloin selvittämään, miten toimia. Tein useamman prototyypin, ennen kuin olin tyytyväinen maskin istuvuuteen. Maskeissani on sisäpuolella tasku, jonne voi halutessaan laittaa suodatinkangasta lisäsuojaksi.

Tein useamman prototyypin, ennen kuin olin tyytyväinen maskin istuvuuteen.

Yrittäjä Sari Väisänen

Kangasmaski pitää pestä jokaisen käytön jälkeen 60 asteen pesuohjelmalla. Maskin koskettelua pitää välttää käytön aikana, eikä sitä saa pois ottamisen jälkeen laittaa kasvoilleen uudelleen ennen pesua.

– Alkuun maskeilta vaadittiin 90 asteen pesua, mutta WHO pudotti suositustaan 60 asteeseen, eli maskin voi pestä muun pyykin seassa. Maskini ovat trikookangasta ja normaalisti trikoolle suositellaan pesua 40–60 asteessa, mutta maskit kestävät kyllä lämpimämpääkin pesua. Kuviot tosin saattavat haalistua nopeammin, Väisänen kertoo.

Ompelimoiden valmistamat maskit eivät anna 100-prosenttista suojaa. Kangasmaski ei ole virallinen hengityssuojain.

– Kasvomaski auttaa enemmänkin siihen, ettet itse pärski muiden päälle, ja se hidastaa pöpöjen leviämistä.

Maskia suositellaan käytettäväksi aina esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla matkustaessa, jolloin turvavälejä ei aina välttämättä pysty noudattamaan. Väisänenkin matkustaa useamman kerran kuukaudessa Lahdesta Helsinkiin junalla. Hän on kiinnittänyt huomiota ihmisten maskien käyttöön.

– Maskeja käytetään paljon enemmän Helsingissä kuin täällä. Itse käytän aina junamatkan ajan maskia. Kerran yhdellä junamatkalla kyytiin nousi rouva, joka alkoi heti yskiä, eikä hänellä ollut maskia. Lopulta siitä tuli niin tukala olo, että vaihdoin vaunua.