Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taloyhtiöt ovat jääneet lapsipuolen asemaan omassa yhdistyksessään

Miten on mahdollista, että taloyhtiöt, joiden osuus on noin 95 prosenttia Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen koko jäsenkunnasta, ovat jääneet maksajan ja sivustaseuraajan osaan omassa yhdistyksessään? Miksi niiden ääni ei kuulu eikä näy yhdistyksen hallinnossa ja päätöksenteossa?

Tähän on kaksi yksinkertaista syytä; ensinnä jäsentaloyhtiöiden passiivisuus, tässä asiassa niiden hallitusten on syytä katsoa peiliin, ja toiseksi yhdistyksen nykyisen hallituksen haluttomuus muuttaa vallitsevaa tilannetta.

Kiinteistöliitto Päijät-Häme ry:n sääntöjen mukaan ”Yhdistyksen jäsenet käyttävät yhdistyksen ylintä päätösvaltaa yhdistyksen kokouksissa”.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin jo pitkään ollut toinen. Käytännössä päätäntävaltaa yhdistyksessä käyttää nykyisin 14-jäseninen hallitus, jossa on vahva isännöitsijätoimistojen ja muiden kiinteistöalan toimijoiden edustus.

Hallituksen uusiutuminen on ollut lähes olematonta, jonka seurauksena yhdistyksen hallituksessa istuu edelleen jäseniä, jotka ovat olleet pestissään reilusti yli 20 vuotta – yhdistyksen säännöt kun mahdollistavat elinikäisen hallitusjäsenyyden.

On perusteltua myös kysyä, tarvitseeko yhdistys tai sen jäsenet näin raskasta hallintoa, kun yhdistyksen toimistossa työskentelee vain kaksi henkilöä.

Savupiipputeollisuuskaudelta periytynyt hallitusvetoinen ja sisäänpäin kääntynyt toimintakulttuuri ovat jo pitkään kaivanneet uudistamista.

Avainkysymys kuitenkin on, päätämmekö me itse – siis jäsentaloyhtiöt – oman yhdistyksemme asioista, vai ulkoistammeko päätöksenteon ja jopa kaiken ajattelun hallitukselle, jossa valtaa pitävät isännöitsijät ja muut taloyhtiöiden palvelutoimittajat, joiden päällimmäinen intressi on käydä taloyhtiöiden lompakolla.

Isännöitsijöillä muilla palvelutoimittajilla on lisäksi omat edunvalvontaorganisaationsa, joiden hallituksiin jostakin syystä kiinteistönomistajilla, esimerkiksi taloyhtiöillä, ei ole asiaa.

Paitsi 114 vuotta vanhan kiinteistöyhdistyksemme rakenteet, sen savupiipputeollisuuskaudelta periytynyt hallitusvetoinen ja sisäänpäin kääntynyt toimintakulttuuri ovat jo pitkään kaivanneet uudistamista, mutta nyt siihen on erityisiä syitä.

Silloin kun yhdistyksen hallitus kääntyy omia jäseniään vastaan ja torjuu etukäteen jäsentaloyhtiöiden asialliset ja yhdistyksen sääntöjen mukaan tehdyt esitykset, on muutoksen aika. Seuraava yhdistyksen varsinainen kokous pidetään viikon päästä.

Eräs jäsentaloyhtiö jätti jo huhtikuussa yhdistyksen hallitukselle kirjallisen esityksen yhdistyksen uusiksi säännöiksi.

Keskeiset muutokset nykyiseen verrattuna liittyvät hallituksen jäsenten määrän vähentämiseen, jäsenten toimikausien rajaamiseen sekä jäsenten edustusoikeuteen yhdistyksen kokouksissa.

Toinen taloyhtiö jätti heinäkuussa yhdistyksen hallitukselle kirjallisen esityksen koskien kiinteistösäätiön perustamiseen liittyvän valmistelun keskeyttämistä siihen liittyneiden puutteellisuuksien vuoksi.

Toteutuessaan säätiöhanke merkitsisi 1 000 000 euron siirtymistä yhdistyksen kassasta kiinteistösäätiöön yhdistyksen ja sen jäsenten kontrollin ulkopuolelle. Jäsenten enemmistö tuskin olisi tähän ratkaisuun tyytyväinen.

Yhdistyksen hallitus on jättänyt molempien jäsentaloyhtiöiden esitykset pois kokousaineistosta ja siten estänyt jäseniä tutustumasta niihin etukäteen. Tällainen menettely on erityisen moitittavaa ja jäsenten oikeuksia loukkaavaa.

On aika herätä, on aika osallistua ja on aika päättää. On aika siirtyä hallitusvetoisesta sisäpiirikulttuurista tavallisten taloyhtiöiden ehdoilla tapahtuvaan avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuvaan toimintakulttuuriin.

Lahtelaisten taloyhtiöiden hallituksen puheenjohtajia