Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keittiömestari halusi laittaa itsensä liriin - Mukkulan kartanon keittiömestari Miki Puikkonen kilpailee Master Chefissä

Lahtelainen

Kun tiistaina MTV3-kanavalla käynnistyneen kokkiohjelma Master Chefin mainokset ilmestyivät talvella ruutuun, tiesi lahtelainen Miki Puikkonen, 30, tilaisuutensa koittaneen.

Alun perin kotikokeille suunnattuun kilpailuun haettiin nyt Suomen tuotannossa ensi kertaa ravintola-alan ammattilaisia, joihin vuoden verran Mukkulan kartanon keittiömestarina työskennellyt Puikkonenkin lukeutuu.

– Heti kun maaliskuun iltana näin ensimmäisen mainoksen, lähetin vielä samana yönä hakemuksen, Puikkonen kertoo.

Jos haku tärppäisi, hän ajatteli hoitaa ohjelman kuvaukset heinäkuun hiljaisempana lomakautena, kunnes korona muutti kuviot.

– Se toi valoa siihen hetkittäin aika synkkäänkin tilanteeseen, kun kuuli, että pitkä ja vaiheikas rekrytointiprosessi aina vähitellen eteni.

Master Chefissa Puikkonen kokkailee yhtätoista kollegaansa vastaan. Tuomareina toimivat julkkiskokit Tomi Björck, Sikke Sumari ja Kari Aihinen.

En kopioi suoraan toisen maan ruokaa, vaan muokkaan sitä suomalaiseen makupalettiin sopivaksi.

Keittiömestari Miki Puikkonen

– Kilpailun alkaessa minulla oli selkeä tavoite taistella kärkisijoista. Oli hienoa lähteä tällaiseen tosi kovaan haasteeseen, ja päästä laittamaan itsensä oikein kunnolla liriin.

Vantaalla kuvatun sarjan tapahtumia Puikkonen ei etukäteen voi paljastaa. Sen näyttävät tulevat 13 jaksoa, joissa kokit saavat joka kerta eteensä uuden tehtävän.

Ne vaihtelevat 15 minuutin pikatehtävästä 1,5 tunnin urakkaan, joiden sisältö tulee aina yllätyksenä.

– Oli poikkeuksellista työskennellä yksin, ja noin ly­hyessä ajassa valmistaa niinkin upeata ruokaa mitä annokseen on tarkoitus saada; aina jokin tarina, hyvin makua ja erilaisia tekniikoita, Puikkonen luettelee.

– Jonkin verran kuvauksissa on odottelua, ja kun keittiöön päästään, kaikki tapahtuu livenä ja kerrasta poikki. Se on raaka peli.

Ohjelman kilpakumppaneiden ammattitaitoa Puikkonen ylistää.

– Nippu huippuammattilaisia, se muotoutui ihan parhaaksi asiaksi koko kisassa. Oli hyvä yhteishenki porukassa, jossa kaikilla on todella halua oppia.

Entä ne omat vahvuudet?

– Perustekniikat minulla on hallussa. Erilaisten makujen yhdisteleminen, ja luotto itseensä, Puikkonen arvioi.

Kiinnostus ruokaa kohtaan hänellä heräsi jo lapsuudessa viettäessään aikaa mummon ja vaarin luona Lahdessa.

– Mummolan pihassa maisteltiin persiljaa ja mansikoita, ja kerättiin metsästä mustikoita, puolukoita... Olen aina ollut innokas ja utelias maistelemaan.

– Köksän tunneilla koulussa huomasin, että keittiössä oleminen tuntuu luontevalta.

Yläasteen päättyessä Puikkonen tiesi jo suuntaavansa ravintola-alalle, jossa tie on kulkenut ravintolakokin perustutkinnon, elämyskokin pestin ja restonomilinjan kautta Mukkulan kartanolle.

Aikuisiällä hän on myös matkustellut Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, sekä työskennellyt kahteen otteeseen Dubaissa.

– Tarina reissuista tulee ruoassa aina mukana. Käytän tekniikoita ulkomailta, mutta en kopioi suoraan toisen maan ruokaa, vaan muokkaan sitä suomalaiseen makupalettiin sopivaksi, Puikkonen kuvailee.

TV-tuotanto tuli keittiömestarille tutuksi jo aiemmin tänä vuonna, kun Mukkulan kartanolla kuvattiin Maajussille morsian -sarjan jakso, jossa osallistujat pääsivät lukemaan heille lähetetyt kirjeet ja nauttimaan kartanon antimista.

Kartanon tavoitteena on elävöittää toimintaansa syksyllä järjestämällä illallisia. Samalla aloitetaan yhteistyö Aleksanterinkadun varteen avatun You and Me -cocktailbaarin kanssa.

– Järjestämme lokakuussa siellä noin neljän ruokalajin illallisia, joissa pääsemme yhdistämään ruokamaailmani heidän cocktaileihinsa ja viineihinsä, Puikkonen paljastaa.

Master Chef 2020 -kokkikilpailu MTV3-kanavalla tiistaisin kello 20.