Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fringe-festivaali tuo kulttuuria Lahden kaduille

Muun muassa musiikkia, katuteatteria ja kuvataidetta kaikenikäisille on tarjolla, kun kolmatta kertaa järjestettävä Fringe-festivaali levittäytyy Lahden keskustaan perjantaina ja lauantaina.

Koronapandemian takia nelipäiväisestä kaksipäiväiseksi kutistuneessa tapahtumassa ei nähdä lainkaan kansanvälisiä vieraita. Myös esimerkiksi kaupungintalon puutarhajuhlat ja avoimet ovet päätettiin turvallisuussyistä jättää väliin.

Kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määtän mukaan yleisön turvallisuudesta huolehditaan sekä sisätiloissa että ulkona. Perjantai-iltana tapahtumat painottuvat Lanunaukiolle, torilla puolestaan on ohjelmaa koko lauantaipäivän.

– Ja kauppatorilla mahtuu hyvin pitämään turvavälejä.

Sisätiloissa ohjelmaa on tarjolla Vaahterasalissa ja Kalevi Aho -salissa.

Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille, ja Määttä uskoo jokaiselle löytyvän mieleistä koettavaa. Lapsille sopivat hänestä esimerkiksi Kannaksen lukion opiskelijoiden pitämät työpajat Lanunaukiolla sekä kep­parirata kaupungintalon puistossa.

Nuoret pääsevät näyttämään taitojaan torin Talent-kisassa tai maalaamaan graffitiseinää.

Vähän varttuneemmille on tarjolla esimerkiksi Ristin kirkon yö, jossa Amadeu Vives loihtii hiekka-animaatioita ja Miikka Kallio soittaa uruilla Tähtien sodan musiikkia. Sirkusakrobatiaa pääsee ihastelemaan Vaahterasalissa.

Kadulla voi törmätä myös eri hahmoksi sonnustautuneisiin Kansanopiston näyttelijäopiskelijoihin.

– Eli hirmuisesti pientä kivaa ohjelmaa, joka saattaa yllättää ihmiset, Inkeri Määttä veikkaa.

Keskustan ulkopuolella Pikku-Veskulla on lauantaina Runomaratonin järjestämää ohjelmaa, ja Launeella puolestaan pääsee Henkka ja Kivimutka -kävelykierrokselle.

Fringe Festival jatkaa Lahden Taidelauantain perinnettä ja tuo kaupungin katukuvaan taidetta kaik­kien saataville.

Yhtenä ajatuksena on saada kulttuuri leviämään paikkoihin, joissa sitä ei tavallisesti näe.

– Haluamme tuoda jotain positiivista ja mukavaa, eri taiteen kentät esille, myös tällaisina omituisina aikoina, Määttä summaa.

Tapahtuman kanssa yhteistyössä järjestetään perjantaina 4.9. Lahti Cityn Yhden illan juttu -ostos­tapahtuma, jonka yhteydessä myös tuodaan taidetta yllättäviin paikkoihin.

Lahti Fringe -festivaali perjantaina ja lauantaina 4.–5.9. Lahden keskustassa. Tapahtuman ohjelma löytyy netistä osoitteesta lahtifringe.fi