Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiuru-show Finlandia­klubilla - ministeri tuli Lahteen esittelemään sote-uudistusta keskelle paikallista poliittista myrskyä

Sibeliustalon Puusepänsali viime viikon keskiviikkona.

Tässä tilassa järjestettävissä Finlandiaklubi-keikkatapahtumissa on totuttu näkemään monenlaisia artisteja Apulannasta Fröbelin palikoihin. Tällä kertaa lavalla ei näy soittimia, mutta yleisöllä on lupa odottaa vähintään yhtä pirskahtelevaa menoa, kun lavalle on kipuamassa politiikan suurkuluttajien ja viihdekäyttäjien keskuudessa jo kulttimainetta nauttiva hahmo, sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.).

Ministeri on parhaillaan laajalla keikkakiertueella esittelemässä hallituksen sote-uudistusta. Keikkatahti on tiivis: Lahtea ennen vastaava sote-maakuntakierrokseksi nimetty show oli ehditty jo esittää aiemmin saman päivän aikana niin Porvoossa kuin Kotkassa.

Kiurun pulppuava ja tulkinnanvarainen puhetyyli on tullut koronavuoden aikana tutuksi laajemmillekin piireille, mistä tunnetuin esimerkki on muutaman viikon takainen lentokenttien karanteenitoimia koskeva tiedotustilaisuus, jonka sisältöä jouduttiin täsmentämään ja oikomaan urakalla jälkikäteen.

Lahdessa Kiuru on kuitenkin ollut viime kuukausina myyttisessä maineessa aivan muista syistä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen on spekuloitu peruuntuvan viimeistään hallituksen uuden sote-uudistuksen myötä. Paikalliset oikeiston edustajat ovatkin vihjailleet Kiurun vedelleen taustalla lankoja jarruttaakseen vasemmistolaiselle hallitukselle epämieluista osittaista yksityistämishanketta.

Esimerkiksi eräs kokoomusvaltuutettu arvioi paikallisten demareiden olleen asiassa Kiurun talutusnuorassa, mikä herätti hyvin närkästyneitä reaktioita poliittisen kentän vasemmalla reunalla.

Tavoittelemme uudistusta, jossa myös vuoret siirtyvät.

Kiurun esiintyminen paikallisten päättäjien ja virkamiesten edessä osuukin poikkeuksellisen mielenkiintoiseen ja jännitteiseen ajankohtaan. Yhtymän kohupäätöksestä syntyneet poliittiset haavat eivät ole vielä likimainkaan arpeutuneet, joten yleisö odottaa mielenkiinnolla, mitä ministerillä on sanottavanaan.

Kiuru saapuu päivän kolmannelle keikkapaikalleen viime hetkillä ja puhuu parkkipaikan reunalla puhelua niin pitkään kuin mahdollista. Talon ovella häntä on vastassa puoluetoveri ja tilaisuuden isäntä, yhteisyrityksen puolesta vastoin puolueensa linjaa liputtanut yhtymähallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen.

Näkemyseroista huolimatta kohtaaminen menee kameroiden ristitulessa odotetun kohteliaissa merkeissä. Kiuru saa saattajakseen myös kaupunginjohtaja Pekka Timosen, joka hyödyntää muutaman kymmenen sekunnin aikaikkunan keskustelemassa ministerin kanssa.

Lähellä seisovien on mahdollista kuulla ilman sen kummempaa salakuuntelua, että ministerin mukaan jostakin asiasta oli kuultu vasta edellisenä iltana, prosessi ei ollut kunnossa ja ryhmässä oli ollut ihmisiä, joilla ei ole asiaan osaa eikä arpaa. Kaikesta tästä huolimatta tämä akuutti tulipalo on kuitenkin ilmeisesti saatu sammutettua, mutta ”tieto ei ole vielä julkinen”.

Järjestäjän housut on niputettu vyötäröstä henkseleihin niin vahvasti, että ne eivät pääse putoamaan.

Tämän todettuaan ministeri kiirehtii eturiviin katsomaan lyhyen videoesityksen, jonka Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoilee hänen verkkokalvoilleen. Pulkkilanharjun tapaisia kauniita paikallismaisemia vilisevässä esityksessä on iskulauseita, joihin on kiteytetty yhtymän nykytilaa ja sen uudistushankkeita koskevia ajatuksia. ”Muutamme toimintaamme rohkeasti yhdessä ja tehokkaasti”. ”Onnistuessamme olemme edelläkävijöitä Suomen julkisissa sote-palveluissa”.

Varmemmaksi vakuudeksi yhtymän puheenjohtaja Kari Lempinen alleviivaa vielä viestiä lyhyessä tilaisuuden avauspuheessaan.

– Yhtymässä emme ole tekemässä sote-irtiottoa, vaikka tätä on julkisuudessa esitetty. Olemme tekemässä ainoastaan voimakasta kehittämistä.

On aika päästää päivän pääesiintyjä irti. Kiuru puhuu hallituksen sote-uudistuksesta tavalla, jossa on hyvin samantyyppisiä painotuksia kuin kohutun yritysjärjestelyn markkinointipuheissa: iltoihin ja viikonloppuihin lisää vastaanottoaikoja, digi- ja mobiilipalveluiden parantamista.

Sana yhdenvertaisuus toistuu ministerin puheissa usein. Hänen mielestään ei ole hyväksyttävää, että 43 prosenttia kunnista tarjoaa nykyään hoitoonpääsyn seitsemässä vuorokaudessa, mutta muut eivät.

– Selitykseksi ei kelpaa, että muut eivät pysty, Kiuru toteaa ja muistuttaa, että tavoiteaikaan yltävien kuntien joukossa on sekä isoja että pieniä kuntia.

Kiuru antaa ymmärtää, että nyt tähän on tulossa muutos.

– Tavoittelemme uudistusta, jossa myös vuoret siirtyvät, Kiuru kuvailee.

– Emme yritä vain ottaa ihmistä kerran vastaanotolle, vaan myös hoitaa heidät.

Vuoden 2023 alkuun tähdätyn uudistuksen olennaisin toimija on edelleen maakunta. Edellisen hallituksen kaatuneesta uudistuksesta poiketen palvelun järjestäjän ja tuottajan rooleja ei ole nyt erotettu eri tahoille.

Etenkin poliittisen oikeiston mielestä tässä on yksi nykyisen uudistuksen suurimmista ongelmista: sen ei uskota kannustavan palveluiden tuottajia riittävään toimintansa kehittämiseen ja tehostamiseen, kun todellinen kilpailu puuttuu.

Kiuru sivuaa puheessaan uusien maakuntien roolia persoonalliseen tyyliinsä kielikuvalla, jonka perimmäinen merkitys tosin saattaa jäädä isolle osalle kuulijoista hämäräksi.

– Järjestäjän housut on niputettu vyötäröstä henkseleihin niin vahvasti, että ne eivät pääse putoamaan.

Selkeämmin ilmaisuin Kiuru toteaa, että yksityisillä terveysalan yrityksillä on uudistuksessa edelleen paikkansa, vaikka toisinkin on annettu ymmärtää. Maakunnat voivat edelleen hankkia sote-palveluita yksityisiltä palveluntuottajilta.

Koko paikallisenkin keskustelun ytimessä on kuitenkin nykyisen soteuudistuksen linjaus, jonka mukaan ”hankittavien palveluiden on oltava sisällöltään, laajuudeltaan ja määrälliseltä osuudeltaan sellaisia, että maakunta pystyy kaikissa olosuhteissa huolehtimaan järjestämisvastuunsa asianmukaisesta toteuttamisesta”.

Toisin sanoen palveluiden tuotantoa ei saisi antaa liikaa yksityisille.

– Järjestäjällä pitää olla mahdollisuus pitää isännän hanskat käsissään, Kiuru kiteyttää.

Hallitus on ilmoittanut tarvittaessa purkavansa yksityisten kanssa tehtyjä sopimuksia sote-uudistuksensa yhteydessä. Sopimusten mitätöintiriski koskee Kiurun mukaan erityisesti laajoja kokonaisulkoistuksia, ei suurinta osaa nykyisistä ostopalvelusopimuksia.

Päijät-Hämeen tapauksessa on nyt riittänyt näkemys- ja tulkintaeroja siitä, onko yhtymä tekemässä laajaa kokonaisulkoistusta vai ei. Ministeri ei ota paikalliseen kuvioon tarkemmin kantaa julkisessa puheenvuorossaan. Palataan siis asiaan myöhemmin.

Ministerin puheenvuoron jälkeen paikalla oleva yleisö pääsee esittämään kysymyksiään. Heti ensimmäisenä ministeriltä kysytään, onko hallitus miettinyt ison uudistuksensa peruuttamista nykyisessä tilanteessa. Kiurun mukaan kevään raskaimpina aikoina oli monella mielessä, pystytäänkö uudistusta tekemään.

– Isompi kysymys on, onko meillä varaa jättää tätä tekemättä. Vastaus on yksiselitteisesti ei.

Yksi yleisön esittäjistä kysyy terveydenhuollon henkilöstölle maksettavien koronakorvausten tilanteesta. Seuraa monen minuutin pitkä ja polveileva vastaus, joka kuvailee koronan vastaisen taistelun monenlaisia haasteita teho-osastoilta raja-asemille, mutta ei ota kantaa itse kysymykseen ennen kuin ohimennen viimeisessä virkkeessä.

– Yhdyn logiikkaasi kaikin tavoin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden (sd.) esittää ministerille kolmen kysymyksen setin muun muassa kiinteistöjen ja kuntayhtymien alijää­mien käsittelystä muutoksen yhteydessä, minkä jälkeen ministeri ja Hilden vielä käyvät tarkentavaa keskinäistä keskustelua mikrofonien ulottumattomissa. Yleisö voi vain arvuutella keskustelun sisältöä.

– Kiuru sanoo, että korjaa kysymystä, lohkaisee lähellä salin takaosassa istuva kokoomuslainen lähellä istuvilleen.

Korjausta ei ainakaan kuulu, mutta eipä jäänyt ministerin vastauksistakaan tältä osin kovin paljon konkreettista käteen.

Yleisökysymysten aikana kuullaan myös maakuntajohtaja Laura Leppäsen painava kommenttipuheenvuoro, joka käsittelee rahojen kohdentamista maan eri alueille tulevassa uudistuksessa. Tähän asti esillä olleiden tietojen perusteella jakoperusteet vaikuttavat Päijät-Hämeen kannalta hyvin epäoikeudenmukaisilta, mutta ministeriltä ei tässä vaiheessa irtoa asiasta tarkempaa tietoa (Lisää ­asiasta tämän lehden pääkirjoituksessa).

Esiintymisensä jälkeen ministerillä on vielä hetki aikaa vastata paikallisen median kysymyksiin. Yritämme useamman kysymyksen voimin saada konkreettisempaa kannanottoa paikallisen yhteisyrityksen tilanteeseen tulevassa uudistuksessa.

Sellaista ei nyt selvästikään irtoa edes pihdeillä kiskomalla, sitäkin enemmän tarjolla on ympäripyöreää puhetta. Puhetulituksen keskelle sattuu kuitenkin mielenkiintoinen helmi, kun ministeri mainitsee ohimennen tulevassa laissa olevan mahdollisuuden ”virheiden korjaamiseen” ja tajuaa selvästi saman tien itsekin käyttäneensä jyrkempää ilmaisua kuin oli tarkoitus.

Lopuksi ministeri keventää tunnelmaa suosittelemalla 1 200 sivun mittaista lakiesityspakettia iltalukemiseksi, minkä jälkeen on aika kiirehtiä vielä Helsinkiin valtioneuvoston kokoukseen.

Lahden keikka jättää lopulta kuuntelijoilleen melko odotetun jälkimaun. Ennakkotiedot ministerin puhegeneraattorista osoittautuivat oikeiksi, mutta paikalliset päättäjät jäivät edelleen hallituksen todellisten linjausten osalta spekulaatioiden varaan.

Paikallinen kuvio jatkaa omaa elämäänsä totutun vauhdikkain kääntein ennen kuin ministeriauto ehtinyt Renkomäen liittymään.

Hyvinvointiyhtymän johto joutuu järjestämään Sibeliustalon ovella pop up -lehdistötilaisuuden, koska Terveystalo on valittanut yhteisyrityspäätöksestä markkinatuomioistuimeen. Sen myötä uusi yritys viivästynee vähintään kuukausilla, täysin ministerin puheiden tulkinnasta riippumatta.