Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ilman niitä suuria tunteita ja draamaa minulla olisi tyhjä taulu" - Taiteilija Leena Jääskeläinen sekoittaa teoksissaan arkea ja unenomaisuutta

Leena Jääskeläisen tie taiteilijaksi alkoi hänen täytettyään 30 vuotta. Hän osti itselleen maalit, ja hänen äitinsä osti tyttärelleen maalaustelineen.

– Äitini on aina tehnyt kuvataidetta, olen siis syntynyt taiteilijan kotiin. Pienestä tytöstä asti olen samoillut metsissä ja valokuvannut, kerännyt laajaa visuaalista informaatiota.

Myöhemmin Jääskeläinen lähti vuodeksi Inkeroisten kansanopistoon opiskelemaan kuvallista ilmaisua. Intensiivinen vuosi opetti paljon ja antoi taiteilijalle potkua työskentelyyn. Jääskeläinen ei harmittele sitä, ettei hän opiskellut taidetta sen enempää.

– Kyllä kuvat tauluihin syntyvät myös ilman kouluja. Uskon, että kouluja käyneilläkin on sama sisäinen tarve ilmaista itseään kuvin. Koulut ovat hyvä juttu ja arvostan niitä, mutta minusta on ollut ihanaa, etten ole opiskellut sen enempää ja pystyn silti tuottamaan taidetta. Tämä on kivisempi tie.

Jääskeläisen mukaan herkkyys, elämä ja kokemus tekivät hänestä taiteilijan, eikä koulutus olisi välttämättä antanut hänelle paljon lisää. Vaikka kaikki ovet eivät aukea yhtä helposti enimmäkseen itseoppineelle taiteilijalle, Jääskeläisen työt on huomattu myös ulkomailla.

– Sain hiljattain kutsun latvialaisen taidemuseon lokakuussa järjestettävään kutsunäyttelyyn suomalaisena taiteilijana. Odotan sitä innolla. Suomessa taidegalleriat ja töiden hinnoittelu perustuvat hirveän pitkälle siihen, mitä kouluja taiteilija on käynyt.

En halua käsitellä yhteiskunnallisia kriisejä tai tehdä poliittisia kannanottoja. Ahdistuisin omista tauluistani.

Leena Jääskeläinen

Jääskeläisen tyylit ovat impressionismi ja erityisesti surrealismi. Impressionismi näkyy hänen töissään murrettuina sävyinä ja surrealismi leikittelynä, kun hän saa muokata ympärillään olevaa todellisuutta oman näköisekseen.

– Sekoitan arjen todellisuutta ja unenomaisuutta. En halua käsitellä yhteiskunnallisia kriisejä tai tehdä poliittisia kannanottoja. Ahdistuisin omista tauluistani. Voin kuvata syviä tunteita, mutta yritän aina löytää niistä ilon.

Koronakesä pysäytti myös Jääskeläisen siveltimen hetkellisesti, kun epävarmuus ja pelko valtasivat mielen. Muutaman päivän hän kuvailee istuneensa ja miettineensä tilannetta, mutta kun sivellin lähti uudelleen liikkeelle, entuudestaankin työteliäs taiteilija löysi aivan uuden vaihteen.

– Kun rajoitukset tulivat, pelästyin kovasti. Olen herkkä ihminen ja otan vakavasti sen, mitä muut sanovat. Taide syntyy tunteista, ja nyt niitä tuli laidasta laitaan. Tunteet on hyvä purkaa ulos, ja minun keinoni siihen on taiteen luominen.

Vahvasti tunteellinen taiteilija kertoo ajoittain kadehtineensa ihmisiä, jotka eivät reagoi yhtä voimakkaasti ympäristön muutoksiin. Voimakkaasti tuntevana ihmisenä Jääskeläinen kokee myös elämän nurjat puolet vahvasti, ja se voi olla rankkaa.

– Minä nappaan koko ajan kaikkea ympäriltäni itseeni, mutta ilman niitä suuria tunteita ja draamaa minulla olisi tyhjä taulu.