Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestarit koko kaudeksi, valtuutetuille lisää suitsia - keskustelua herättävä muutospaketti tulossa valtuuston käsittelyyn

Lahden kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan kaupungin hallintosääntöön tehtäviä muutoksia, jotka liittyvät ensi vuoden kuntavaalien jälkeen käyttöönotettavaan pormestarimalliin. Muutospaketti menee vielä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi ensi maanantain kokouksessa.

Muutosten myötä pormestarin ja apulaispormestareiden toimikauden pituudeksi on tulossa neljä vuotta. Nykyisin kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja on valittu kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Päätöksen esittelytekstissä toimikauden pidennystä on perusteltu näin: ”Näin tuetaan pormestariston työskentelyn pitkäjänteisyyttä ja vakautta. Kauden muuttamista perustelee myös se, että pormestariohjelma on tarkoitus laatia koko vaalikauden ajaksi.”

Tulevassa valtuusto­kokouksessa keskustelua riittänee etenkin niistä muutoksista, jotka koskevat valtuustoaloitteita ja -kysymyksiä.

Nykyisin yksittäinenkin valtuutettu on voinut jättää valtuustoaloitteita tärkeäksi katsomistaan asioista. Kaupunginhallituksessa hyväksyttyjen muutosten mukaan valtuuston käsittelyyn tulevan aloitteen allekirjoittajina tulee olla 10 valtuutettua. Muussa tapauksessa kaupunginhallitus antaa vastauksen aloitteeseen.

Uutena aloitemuotona on ryhmäaloite, joita järjestäytynyt valtuustoryhmä voi tehdä kahdeksan per valtuustokausi. Kaikki ryhmäaloitteet tuodaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Valtuustokysymykseen esitetään vaatimusta, jonka mukaan kysymyksen allekirjoittajina pitää olla vähintään neljäsosa valtuutetuista, eli Lahden tapauksessa 15 valtuutettua. Päätöksen esittelytekstin mukaan vastaava käytäntö on yleisesti käytössä muissa kaupungeissa.

Esitettyjen muutosten taustalla on poliitikoista koostuva johtamisjärjestelmätoimikunta, joka on työskennellyt viime syksystä lähtien.