Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pormestarinuijalla sananvapauden kimppuun

Kun Lahden pormestarimallia ryhdyttiin pari vuotta sitten valtaeliitin toimesta runttaamaan läpi, sitä markkinoitiin kansanvallan kasvattamisella ja demokratian lisäämisellä.

Joitakin asioita tähän suuntaan kirjattiinkin tehtäväksi. Yksi tällainen oli omistajapolitiikan murheenkryynin eli konserni- ja tilajaoston lakkauttaminen. Ei lakkauteta. Pormestarikaudesta piti tulla kaksivuotinen, jotta epäonnistunut valintaa voitaisiin puolimatkassa korjata. Nyt kausi olisikin nelivuotinen.

Apulaispormestarien ei pitänyt istua kaupunginhallituksessa siunaamassa tekosiaan. Uuden suunnitelman mukaan kyllä istuvat ja lisäksi he johtavat puheenjohtajina jäsenmäärältään supistuvia neljää lautakuntaa. Toisin sanoen nämä kallispalkkaiset kansanvallan kruunupäät sopivat keskenään päätettävistä asioista.

On käsittämätöntä, että vielä tänä päivänä pormestarimallia markkinoidaan demokratian nimissä ja uuden hallintoportaan kohtuuttomat kustannukset uusine erityisavustajineen kuitataan toteamuksella, että ”demokratialla on hintansa”.

Todellakin. Hintana on nyt myös sananvapauden rajoittaminen, sillä kaupunginvaltuustolle (31.8.) esitetään valtuutettujen aloiteoikeuden rajaamista.

Kaupunginhallituksen ja pormestaritoimikunnan puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) perustelikin julkisuudessa suorasukaisesti esityksen todellisia tarkoitusperiä: ”puheenvuoroista saadaan karsittua väärät vaikuttimet ja asiaton sisältö” ( ESS 12.6.2020). Samaa on yritetty aiemminkin, mutta kokoomuspoliitikkojen taholta.

Pitäisin sanan vapauden rajoituspyrkimyksiä provokaationa kuntademokratiaa vastaan.

Korkein hallinto-oikeus on aiemminkin joutunut puuttumaan sananvapauden loukkauksiin. Sen päätös KHO:2000:10 koski pyrkimystä rajoittaa sananvapautta valtuuston työjärjestyksen muutoksella.

Uudessa kuntalaissa vastaava asiakirja on hallintosäännön kaupunginvaltuustoa koskeva sääntö, ja siihen kaupunginhallitus esittää nyt aloiteoikeuden rajoittamista.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että ”Suomen Hallitusmuodon 10. pykälän mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”.

Pitäisin sananvapauden rajoituspyrkimyksiä provokaationa kuntademokratiaa vastaan. Samaa vallan väärinkäyttöä on harrastettu valikoinnilla, jolla valtuutettujen aloitteita on tuotu tähänkin saakka valtuustokäsittelyyn.

Jätin joulukuussa 2018 aloitteen laajapohjaisen köyhyystyöryhmän perustamisesta ja köyhyysohjelman laatimisesta Lahden kaupungille. En ollut yksin asialla, vaan aloitteen allekirjoitti 32 muutakin valtuutettua.

On käsittämätöntä, että vielä tänä päivänä pormestarimallia markkinoidaan demokratian nimissä.

Kaupungin valtaeliitille on ilmeisesti tärkeämpää askarrella omien hillotolppien rakentelun ja kriittisten mielipiteiden vaimentamisen parissa kuin hakea yhdessä ratkaisuja kasvavan työttömyyden ja syrjäyttämisen mukanaan tuoman pahoinvoinnin lisääntymiseen kaupunkilaisten keskuudessa.

Asukkaiden Lahti -­valtuustoryhmä