Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

 "Oli jäätävää, mihin tyyliin se nokki, repi ihan tunteella" - valkoposkihanhet hyökkäilleet ihmisten kimppuun useita kertoja Lahdessa

Vesijärven rantamien valkoposkihanhet ovat tänä kesänä muuttuneet aiempaa aggressiivisemmiksi.

Uuden Lahden tietoon on tullut kesä-heinäkuun poikaskaudelta useita tapauksia, joissa vihaiset hanhet ovat hyökkäilleet ulkoilijoiden kimppuun ikävin seurauksin.

Yhdessä tapauksessa kohteena oli jopa pyöräillyt lapsi, toisella kertaa pyöräilijällä oli hyökkäyksen jäljiltä hiukset veressä. Tapauksista on tehty kolme ilmoitusta poliisille.

Lahtelaislääkäri, joka todisti yhtä tilannetta, on huolissaan ihmisten turvallisuudesta ja ihmettelee myös, miksi kaupungin kauneimmat rannat on uhrattu hanhille.

– Rannat ovat siivottomassa kunnossa. Hanhet ovat Lahden häpeätahra ja virkamiehet ovat nostaneet kädet pystyyn, suomii hän.

Yksi uhreista on lahtelainen Sari, joka pyöräilee työmatkansa. Hän oli kesäkuussa Pikku-Veskulla yrittänyt kiertää hanhet kaukaa, ja silti saanut yhden kimppuunsa.

En ole innokas maksamaan veroja siitä, että täällä hanhet mellastavat.

Helly Heikkilä

– Oli jäätävää, mihin tyyliin se nokki, repi ihan tunteella korvan ja ohimon kohdalle. Onneksi oli aurinkolasit, koska se olisi syönyt silmät. Ja onneksi en kaatunut.

– Eräs mies tuli juttelemaan, oli kuulemma katsellut, miten linnut hyökkäilevät ihmisten kimppuun huimalla tyylillä, oli nähnyt kaiken.

Kotona Sari totesi hiustensa olevan veressä, päässä oli iso kuhmu.

– Käytän aina kypärää, mutta silloin oli niin kuuma, etten sitä laittanut.

Hän ei tehnyt poliisille ilmoitusta, mutta ei enää pyöräile Pikku-Veskun puiston läpi.

Helly Heikkilä on kävelylenkillä saanut hanhen kimppunsa kolme kertaa.

– Pallaksen rannassa heinäkuussa hanhi hyökkäsi edestäpäin, vaikka yritin kiertää. Se löi kovalla nokalla reiteen. Siinä oli kuukauden päivät järjetön verimustelma.

Paluumatkalla toinen hanhi hyökkäsi takaapäin Pikku-Veskulla. Viikon päästä hän todisti satamassa, miten hanhi hyökkäsi ­vanhempien kanssa pyöräilleen pikkulapsen kimppuun.

– Kova kopsaus kävi, onneksi oli kypärä päässä. Lapsi pelästyi hirvittävästi.

Kolmas tapaus hänelle itselleen sattui Lokin rannassa, silloin tuli isku pohkeeseen.

Heikkilä on tehnyt poliisille ilmoituksen. Epilepsiaa sairastavana häntä pelottaa ulkoilla, vaikka mukana on keppi hanhien varalta.

Paljon pyöräilevä lahtelaislääkäri, joka haluaa pysyä nimettömänä, todisti hanhihyökkäystä Pikku-Veskulla kesäkuussa. Hanhi hyökkäsi pyöräilleen miehen kimppuun takaapäin. Mies selvisi säikähdyksellä eikä tehnyt ilmoitusta poliisille.

– Itse en uskalla hanhien ohi ajaa, en ota riskiä. Olen sen jälkeen myös lasten vanhempia puistossa varoitellut, siinä voi käydä ikävästi, lääkäri sanoo.

Hän on huomannut lintujen muuttuneen käytöksen ja perää kaupungilta toimia.

Kyltit, joissa kehotetaan väistämään hanhia, ovat hänestä absurdeja.

– Minusta ne ovat jopa meitä kaupunkilaisia loukkaavia. Että oma häpeä, mitäs menet. Ne alueethan on tarkoitettu ihmisten virkistykseen.

– Minä häpeän suoraan sanottuna tätä kaupunkia, niin siivottomia rannat ovat. Jätetty ihan holtittomaan kuntoon. Hanhihomma on häpeätahra, sanoo lääkäri, jonka mielestä kaupungin kauneimmat alueet on uhrattu hanhille. Hän ihmettelee, eivätkö virkamiehet käy rannassa.

– Kädet on nostettu pystyyn, ei edes yritetä mitään tehdä.

Lintujen rajoitustoimia vaati myös paluumuuttaja Helly Heikkilä. Hän on pöyristynyt ulosteiden peittämistä rannoista.

– Näin ei saa olla, jos verorahoilla ylläpidetään puistoja ja sataman virkistysalueita. En ole innokas maksamaan veroja siitä, että täällä hanhet mellastavat.