Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Toinen aalto ei ole luonnonlaki" - johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen uskoo, että koronan toinen aalto on vältettävissä

Koronan toisesta aallosta kantautuu uutisia eri puolilta Eurooppaa. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän alueella tilanne on ollut vakaa, ja yhtymän johtajaylilääkäri, terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen toivookin ihmisten taas ryhdistäytyvän noudattamaan koronaohjeita, jotta taudin uusi nousu voidaan välttää.

– Toinen aalto ei sinänsä ole mikään luonnonlaki, vaan kyse on siitä, että viruksella on tietty tartuttavuus ja me ihmiset annamme sille tietyn mahdollisuuden.

– On kaikkien havaittavissa, että turvaväliajattelu on pahasti hiipunut. Kun syksyä kohti mennään, niissä asioissa on syytä skarpata.

Myös kiistelty kasvomaskisuositus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pohdinnassa.

Testiin pääsee Päijät-Hämeessä Niemisen mukaan sujuvasti, lieväoireisenakin.

– Nyt testataan yhtä paljon kuin keväällä isoimmillaan, 100 vuorokaudessa, mikä on hyvin paljon. Kaikki oireiset on pystytty testaamaan, ehkä yksittäistapauksia lukuun ottamatta.

On kaikkien havaittavissa, että turvaväliajattelu on pahasti hiipunut. Kun syksyä kohti mennään, on syytä skarpata.

Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen

Testimäärien nousua selittää kesän flunssakausi. Keväällä muutkin virukset pysyivät aisoissa, kun koronaohjeita noudatettiin, mutta nyt taudit leviävät, kun turvavälit ovat unohtuneet ja kansa liikkuu.

Hengitystieinfektioista kärsivien yhteydenotot ovatkin ruuhkauttaneet päivystysapunumeroa 116117, ja resursseja on lisätty. Kun Fimlabilla lisäksi oli laiterikko, on koronatestien tulosten valmistuminen viivästynyt, siihen voi kulua kolmesta neljään päivään.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja kolmeen viikkoon. Kaikkiaan tartuntoja on varmistunut Päijät-Hämeessä yhteensä 125, ja tautiin on alueella kuollut neljä ihmistä.

Niemisestä tilanteen huonontuminen on vältettävissä.

– En usko, että Suomeen on tulossa merkittävää toista aaltoa. Ajattelen, että olemme sen verran järkeviä, että pystymme huolehtimaan turvaväleistä ja hygieniaohjeiden noudattamisesta.

Suomessa ollaan hänestä hyvin hereillä tartuntojen seurannassa.

– Edelleenkin meidän luvut ovat tosi pieniä, jos verrataan nousukulmiin muualla Euroopassa.

Koronatartunnan saaneiden kontaktit pyritään Päijät-Hämeessä jäljittämään tarkoin, ja altistuneet asettamaan karanteeniin.

– Käytännössä jäljityksen tekevät meidän hygieniahoitajat, se on heidän normaalia osaamistaan.

Jos tilanne huononisi, jäljitykseen on Niemisen mukaan saatavissa lisää henkilöstöä. Myös suojavarusteiden tilanne on johtajaylilääkärin mukaan nyt hyvä.

Nieminen uumoilee, että tilanteen vaatiessa joitakin rajoituksia saatetaan joutua palauttamaan.

– Mutta kynnys mennä sellaisiin rajoituksiin, joita keväällä oli, on kuitenkin iso.

– Viime kädessä rajoitusten tavoite on vähentää ihmisten lähikontakteja. Jos pieni nousujohdanne jyrkentyy, on entistä tärkeämpää jokaisen omassa toiminnassaan huomioida etäisyydet, koska yhteiskuntaa ei haluttaisi sulkea, kuten keväällä.

Hoitohenkilöstön hän sanoo olleen paikoin kovilla.

– Tartuntoja henkilöstöllä oli joitakin, mutta kokonaisuudessaan vähän.