Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla

Nastolan vanhalla kunnantalolla nähdään tänä kesänä näyttely nimeltä Vastahankaan. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 2. heinäkuuta, ja näyttely on esillä elokuun loppuun asti tiistaista sunnuntaihin kello 12–17.

Taiteilija Mika Helin on rakentanut nyt ensimmäistä kertaa nähtävän ulkotaideteoksen kunnantalon eteen. Helinin töitä on nähty aiemmin eri gallerioiden ulkotiloissa sekä useissa EMMAn kokoelmissa.

Nyt Nastolassa esillä olevan teoksen ytimessä on monille suomalaisille tuttu teema: asuntovaunu. Helin avaa teoksellaan laajempia näkymiä asuntovaunuun ja siihen liittyvään symboliikkaan ympäri maailman.

Helin on purkanut ja kasannut uudelleen erilaisia esineitä pikkupojasta lähtien.

– Lapsena tykkäsin purkaa erilaisia esineitä. Taidekoulussa se laajeni rakenteisiin: siihen, miten talot rakennetaan ja miten asiat muodostuvat. Kun otat jonkun tason pois, mitä kaikkea sen alta paljastuu. Sitä kautta oppii näkemään maailmaa tietyllä tavalla, Helin kertoo.

– Tässä yhdistyvät kollektiivinen tekemisen muoto, monen ihmisen suunnittelu ja tekemisen tavat, joka on mielestäni tosi kiehtovaa. Minua kiinnostaa se, miten asiat ja esineet on tehty sekä standardit, materiaalit ja tuotantotavat, joita vuosien varrella on käytetty. Ja se mitä ne olivat ennen ja mitä ne ovat nyt.

Tässäkin teoksessa kaikki on sellaista, mitä ihmiset ovat heittäneet pois.

Taiteilija Mika Helin

Helin haluaa teoksellaan herätellä pohtimaan asuntovaunuun liittyviä mielikuvia ja kokonaisuutta laajemmin: meille suomalaisille se tarkoittaa useimmiten lomailua, mutta jossain muualla maailmassa tai jossain elämäntilanteessa se voi merkitä pakonomaista asumisen muotoa.

Teoksen rakentuessa kunnantalon piha-alueelle ihmiset ovat käyneet taiteilijan kanssa juttusilla. Taiteilija toteaa käyneensä erittäin hyviä keskusteluja paikallisten kanssa.