Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle

Toteutimme kesäkuun alkupäivinä Lahden keskustassa leikkimielisen tunnistustestin. Toimituksemme kesäavustaja pysäytti sata satunnaisesti valittua kaupunkilaista ja pyysi heitä tunnistamaan nivaskan kasvokuvia.

12 kuvan joukossa oli enimmäkseen paikallisia päättäjiä, mutta vertailun vuoksi myös muutama aivan muiden asioiden vuoksi julkisuudesta tuttu henkilö. Vastaajat olivat täysi-ikäisiä lahtelaisia tasaisesti eri ikäryhmistä, nuorin vastaaja oli 18-vuotias ja vanhin 83-vuotias.

Nipun päällimmäisenä oli vajaat pari vuotta sitten Lahteen tullut kaupunginjohtaja Pekka Timonen, joka on työnsä puolesta paljon esillä niin mediassa kuin erilaisissa tilaisuuksissa. Hänet tunnisti kutakuinkin joka kolmas vastaaja.

Olimme vastausten hyväksynnässä joustavia tasapuolisesti kaikkien kuvien osalta. Kelpuutimme vastauksen siinäkin tapauksessa, mikäli vastaaja osasi nimetä vain sukunimen ja sen tehtävän tai elämänalueen, mistä henkilö on tuttu.

Etenkin Timosen tapauksessa vastaajien joukossa oli paljon puolittaisia tunnistajia, jotka eivät erikseen kysyttäessäkään muistaneet hänen etunimeään. Jos olisimme vaatineet myös etunimen muistamista, oikeita vastauksia olisi ollut 32:n sijaan vain 18.

Kaupungintalon poliittisen vallankäytön piikkipaikalla on nykyään kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana toimiva Sirkku Hildén (sd.), jonka tunnisti 13 vastaajaa. Luku on pieni, mutta kuitenkin täpärästi parempi kuin hänen edeltäjällään, kuluvan vaalikauden alkupuoliskon ajan kaupunginhallitusta vetäneellä Pekka Komulla (sd.), joka tunnistettiin 12 kertaa.

Kaupunginhallituksessa on myös kaksi puolipäiväistä varapuheenjohtajaa ja hallituksen jaostojen vetäjää. Hallituksen elinvoima ja työllisyysjaostoa johtavan Juha Rostedtin (kok.) tunnisti 16 vastaajaa. Mielenkiintoista kyllä, parikin vastaajaa nimesi hänet Francis McCarroniksi (kok.). Hallituksen konserni- ja tilajaostoa johtavan Aleksi Mäntylän (vihr.) tunnisti kuusi vastaajaa, mikä on koko testimme alhaisin luku.

Milla Bruneau (kok.) on ollut paikallisjulkisuudessa sekä entisenä valtuuston puheenjohtajana että nykyisenä Vihreä pääkaupunki -teemavuoden johtajana. Hänet tunnisti 18 vastaajaamme.

Kansanedustajien kaartia testissämme edusti lahtelainen demarikaksikko Ville Skinnari ja Mika Kari, joka on käynyt keskinäistä kisaansa jo kaksissa eduskuntavaaleissa.

Nykyisen ministeripestinsä myötä Skinnari on noussut testimme ainoaksi poliitikoksi, jonka tunnisti yli puolet vastaajistamme, 52 sadasta. Heistä 14 tosin ei muistanut ministerin Ville-etunimeä. Kansanedustajakollega Karin tunnistusprosentti oli 33. Luulipa joku häntä Juha Rostedtiksi.

Poliitikkokaartin jokerikorttina testissämme oli Kalle Aaltonen (Pro Lahti), joka monen muun paikallispoliitikon mielestä saa liikaa huomiota ja omasta mielestään ajoittain liian vähän. Hänet tunnisti 34 vastaajaa, mikä on samaa suuruusluokkaa kaupunginjohtajan ja kansanedustaja Karin kanssa.

Todelliset julkkikset ovat jossain muualla kuin paikallispolitiikassa. Tämän todisti 1990-luvulta asti suomalaisen viihteen tähtitaivaalla tuikkinut laulaja Laura Voutilainen, joka iski pöytään testin ylivoimaisen kärkituloksen 70 hyväksytyllä tunnistuksella.

Etenkin nuorisolle tutun lahtelaisen Youtube-tähti Jaakko Parkkalin tunnisti 31 vastaajaa. Maajoukkuetason kiekkoilija ja kaupungin seuratuimman urheilujoukkueen Pelicansin kapteeni Hannes Björninen keräsi siviilivaatetuksessaan yhdeksän tunnistusta.

Vastaajien kesken oli merkittäviä eroja ikäryhmittäin.

Kaikkien vastaajiemme keski-ikä oli 49 vuotta, eli aavistuksen korkeampi kuin lahtelaisten tilastollinen 44 vuoden keski-ikä. Tämäkin selittyy pitkälti sillä, että kelpuutimme vastaajiksi vain täysi-ikäisiä.

Alle 30-vuotiaista vastaajista Youtube-tähti Jaakko Parkkalin tunnisti peräti 77 prosenttia. Sen sijaan poliitikkojen tunnettuus oli tässä ikäryhmässä pääsääntöisesti joko täysin olematonta tai korkeintaan muutaman prosentin luokkaa. Parhaiten pärjäsi Kalle Aaltonen (Pro Lahti), jonka tunnisti hyväksytysti 27 prosenttia ikäluokan edustajista. 18–30-vuotiaita vastaajia oli kyselyssämme yhteensä 22.

60 vuoden rajapyykin ohittaneiden keskuudessa päätöksentekoa seurataan tarkimmin. Kaupunginjohtaja Pekka Timosenkin tunnisti tässä ikäryhmässä hieman yli puolet vastaajista ja ministeri Ville Skinnarin (sd.) tunnistusprosentti hätyytteli jo lähes 80 prosentin lukemaa. Youtube-tähti Parkkali ei odotetusti juhlinut tässä ikäryhmässä. Tunnistajia oli 10 prosenttia. Vähintään 60-vuotiaita vastaajia oli 40.

Ikäryhmään 30–60 vuotta sijoittui 40 testimme vastaajaa. Heidän tuloksissaan ei ollut huomattavia eroja koko testin keskiarvotuloksiin. Miehiä ja naisia vastaajina oli yhtä paljon, eri sukupuolten vastauksissa ei ollut isoja eroja.