Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hallituksen sote-linjaukset ovat märkä rätti yrittäjille

Sanna Marinin (sd.) hallitus esitteli perjantaina linjauksiaan tulevasta sote-mallista. Linjaukset ovat suuri pettymys veronmaksajille ja myös yrittäjille. Suomalaisten kuntien talous on ollut syöksykierteessä jo vuosia, johtuen mm. sosiaali- ja terveydenhuoltokulujen jatkuvasta noususta ja valtion lisäämistä velvoitteista, joita se ei ole kompensoinut kunnille täysimääräisesti tai ollenkaan.

Tulevista velvoitteiden lisäämisestä esimerkkeinä toimikoon oppivelvollisuusiän korottaminen ja hoitajamitoitus. Vaikka hallitus kertookin kompensoivan näitä kulujen nousuja kunnille, eivät ministeriöiden laskelmat kuluista vastaa lähellekään todellisia kustannuksia Hallituksen esittelemistä sotelinjauksista puuttuvat kaikki mekanismit kulujen nousun hillitsemiseen, eikä hallituksen mukaan kulujen nousupaineessa edes yritetä asettaa leikkureita kulurakenteen korjaamiseksi. Tätä ei Suomen talous kestä.

Pelkästään koronasta kunnille aiheutuvien jättimäisten noin kahden miljardin euron kulujen lisäksi hallituksen lisäämät velvoitteet ajavat kuntien taloudet vapaaseen pudotukseen, eikä soten siirtäminen irvokkaan ylimitoitetulle maakuntahallinnolle, siis 21 maakunnalle, helpota veronmaksajan tuskaa, vaan siirtää lisäverotuspaineen kunnilta valtiolle tai maakunnille.

Hallituksen haluttomuus kuunnella asiantuntijoita, joiden mielestä viiden yliopistosairaaloiden ympärille rakennettua sotealuetta riittäisi hyvin, johtaa kansalaisten kannalta epätoivottavaan lopputulokseen.

Kun edellistä hallitusta syytettiin sotevalmistelussa lehmänkaupoista, niin mitä tämä sitten on? Vasemmisto saa avoimen piikin sekä ilman kulukontrollia toimivan julkisen järjestelmän ja keskusta saa järjettömän maakuntahimmelinsä, jossa ei kuntalaisen ääni kuulu, mutta uusia hallintoja synnytetään.

Tehokkaan ja toimintaansa petraavan soten peruselementtinä tulisi olla järjestäjän ja tuottajan erottaminen, jolloin järjestäjän intressi olisi kilpailuttaa palveluntuottajia laadulla ja kustannustehokkuudella. Näin tuottajiksi valikoituisivat myös avoimen sektorin yritykset. Itse itseltään työn tilaaminen ei tue yhteiskuntamme tarpeita, eikä paranna toimintaa, kustannustehokkuudesta puhumattakaan.

Vihervasemmistolta tällaiset linjat olivat odotettuja ja samoin Keskustan maakuntahimmeli, mutta en olisi uskonut keskustan lähtevän heikentämään suomalaisten yrittäjien mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntamme toimintoihin sosiaali- ja terveydenhuollossa. Toivoa sopii, että hallituksen myöhemmin esiteltävä tarkempi esitys soten järjestämisestä korjaa nämä epäkohdat, tukee hyvinvointiamme, terveydenhuoltoamme ja talouttamme, toisin kuin nyt julkistetut linjaukset tekevät.