Lahden kaupungintalon perinteiset kulkureitit saattavat mennä perusteellisesti uusiksi vuoden kuluttua alkavassa talon perusparannuksessa.
Hankkeen suunnittelijat tutkivat parhaillaan vaihtoehtoa, jossa talon sisäpiha katettaisiin ja talon sisäänkäynti tapahtuisi pääasiassa katetun tilan kautta Harjukadun puolelta.
Tällä hetkellä selvitetään, miten tuollainen ratkaisu olisi mahdollista toteuttaa teknisesti, taloudellisesti ja rakennussuojelun näkökulmat huomioiden.
– Mitään varmuutta ei vielä ole, löytyykö tuohon yhtälöön ratkaisua, totesi hankkeen arkkitehti Aki Davidsson viime viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Vastauksen pitäisi kuitenkin olla selvillä syksyyn mennessä. Erikseen kysyttäessä Davidsson totesi, että tällä hetkellä näkyy enemmän vihreää kuin punaista valoa. Mikäli valon väri pysyy vihreänä loppuun asti, sisäpihalla voisi olla kaupungintalon vastaanottopiste.
– Tätä kautta järjestyisi esteetön ja tasa-arvoinen sisäänkäynti, Davidsson toteaa.
Nykyinen pääsisäänkäynti on hankala etenkin liikuntarajoitteisille. Jatkossa se jäisi vähemmälle käytölle, mikäli sisäpihan kattaminen onnistuu. Vanhan pääoven kautta voisi ottaa edelleen vastaan esimerkiksi kaupungintalolle tehtäviä virallisia vierailuja.
– Pääportaikon käyttö tulee muuttumaan, sen seremoniallinen käyttö korostuu, Davidsson pohtii.
Katetulle sisäpihalle olisi mahdollista saada myös noin 100–150 ihmisen istumapaikat ja videoseinä.
– Se toimisi kaupunkilaisten kohtaamispaikkana.
Hankkeen yhtenä kantavana ideana onkin ollut talon avaaminen entistä enemmän kaupunkilaisille. Suunnitelmissa on ollut myös Mariankadun puoleiseen kulmaan sijoittuva uusi sisäänkäynti talon kellarikerroksessa sijaitsevaan ravintola Tyrmään.
Entisen poliisivankilan tiloissa toimiva ravintola voisi muutoksen myötä olla avoinna yleisölle myös ilta-aikaan.
Davidsonin mukaan monet uudissuunnitelman perusideat voidaan toteuttaa, vaikka kattaminen ei onnistuisikaan.
Jo tässä vaiheessa on selvää, että historiallisen talon pääaulaan, portaikkoon, valtuustosaliin ja kaupunginhallituksen tiloihin ei tehdä merkittäviä muutoksia. Ne ovat suojelukohteita, jotka entisöidään vanhaa kunnioittaen. Sen sijaan muualle taloon on vireillä isompiakin muutoksia, joiden myötä talo on tarkoitus saada vastaamaan nykyisten työskentelytapojen vaatimuksia.
Yksi suunnitelman mielenkiintoisista yksityiskohdista on kaupunginjohtajan työhuoneen seutuvilla, eli toisessa kerroksessa Mariankadun kulmassa.
Sinne on tarkoitus tehdä väliseiniä kaatamalla niin sanottu pormestarien tori, eli kaupungin tulevien johtohenkilöiden avokonttorimainen tila.
Kyseiseen tilaan tulisi työpisteet tulevalle pormestarille, kahdelle apulaispormestarille sekä kansliapäällikölle, joka on tällä tietoa nykyinen kaupunginjohtaja Pekka Timonen.
Hän muistuttaa, että tuleva johtamismalli perustuu työpariajatteluun, jossa pormestari ja kansliapäällikkö muodostaisivat yhden työparin, apulaispormestarit toisen.
– Jos menette tänä päivänä ison yrityksen pääkonttoriin, ei siellä ole enää kulmahuonetta kahden sihteerin takana, Timonen kuvailee.
Kaupungintalolla työskenteleville on tarkoitus järjestää myös hiljaista työtilaa keskittymistä vaativia tehtäviä varten etenkin Puistokadun puoleiseen ullakkokerrokseen.
Peruskorjausvaiheeseen tulleen arvorakennuksen kunnostuksen ja uudistuksen alustava kustannusarvio on 19 miljoonaa euroa. Hankkeen on määrä valmistua keväällä 2023.