Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän tapahtumien jälkipyykki jatkuu edelleen - McCarronilta vaaditaan "nöyrää ja vilpitöntä anteeksipyyntöä", hän itse puhuu poliittisesta ajojahdista

Osa valtuutetuista vaatii McCarronilta ”nöyrää ja vilpitöntä” anteeksipyyntöä. McCarron puhuu toverituomioistuimesta.

Vuoden 2018 kaupungintalon itsenäisyysjuhlien tapahtumien jälkipyykki jatkuu edelleen. Valtuustoryhmät ovat käyneet aiheesta keskenään neuvotteluita sen jälkeen, kun syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen tapauksesta, jossa valtuutettu Francis McCarron (kok.) oli epäiltynä valtuutettu Elisa Lientolan (vas.) seksuaalisesta ahdistelusta.

Syyttäjä piti epäiltyä tekoa vähäisenä, vaikkakin arvioi, että käsillä oli todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi.

Päätös herätti tuoreeltaan täysin päinvastaisia tulkintoja ja poliittiset neuvottelutkin ovat päätyneet pattitilanteeseen. Osa valtuutetuista on sitä mieltä, että McCarronin pitää esittää selväsanainen anteeksipyyntö toiminnastaan juhlissa tai muussa tapauksessa he ovat valmiita käynnistämään prosessin, joka voisi johtaa McCarronin erottamiseen teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajan paikalta.

McCarronin oma kokoomusryhmä puolestaan on katsonut asian loppuunkäsitellyksi annettuaan McCarronille varoituksen aihetta käsitelleen radiohaastattelun perusteella.

Mahdollinen erottaminen lautakunnan puheenjohtajan paikalta tapahtuisi perustamalla tilapäinen valiokunta, joka kuntalain mukaan valmistelisi valtuustolle esityksen erottamisesta epäluottamuksen perusteella.

Käytännössä mahdollinen erottaminen kohdistuisi McCarroniin, vaikkakin pykälien mukaan valtuuston olisi ensin erotettava tilapäisesti koko lautakunta tai sen puheenjohtajisto.

Kukaan ei halua Franelle tai kokoomukselle pahaa, mutta luottamuksen palauttaminen on tärkeää.

Sonja Falk (kd.)

Tilapäisen valiokunnan perustamisen taakse tarvitaan neljäsosa valtuustosta, eli Lahden tapauksessa vähintään 15 valtuutettua.

Pienen soittokierroksen perusteella määrä olisi täyttymässä. Ajatuksen takana olevat valtuutetut ovatkin varautuneet tarvittaessa allekirjoittamaan asiaa koskevan valtuustoaloitteen tämän kuun 15. päivän kokouksessa.

Asian eteneminen tuohon pisteeseen asti ei ole kuitenkaan vielä täysin varmaa. Esimerkiksi Lahden demareiden tiedotteessa asia on ilmaistu sanatarkasti näin: ”Lahden Sos.-Dem. valtuustoryhmälle riittää, mikäli McCarron esittää vilpittömän ja nöyrän anteeksipyynnön epäasiallisesta käytöksestä. Tällaista anteeksipyyntöä ei ole toistaiseksi esitetty”.

Mahdollinen tilapäisen valiokunnan perustaminen on demareille niin sanottu omantunnon kysymys, toisin sanoen siitä ei ole tarkoitus tehdä valtuutettuja sitovaa ryhmäpäätöstä.

Tilapäiselle valiokunnalle löytyy kannatusta myös vihreistä. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Riina Puusaari kertoo, että kaikki seitsemän ryhmän jäsentä ovat valmiina tarvittaessa kannattamaan sitä.

Hän toteaa kuitenkin toivovansa, ettei niin pitkälle tarvitse mennä.

– Eniten tässä painaa, että vilpitöntä ja aitoa anteeksipyyntöä ei ole tullut.

Samoilla linjoilla on kristillisdemokraattien Sonja Falk (kd.), jonka mielestä McCarronin esittämissä anteeksipyynnöissä on tähän asti ollut vahva ”mutta”. Falkin mukaan ryhmässä on laajaa kannatusta valiokunnalle, mutta ei täyttä yksimielisyyttä. Hän toivoo asialle nopeampaa ratkaisua anteeksipyynnön muodossa.

– Kukaan ei halua Franelle tai kokoomukselle pahaa, mutta luottamuksen palauttaminen valtuutettujen välille on tärkeää. Elisan ja Franen tapaisten näkyvällä paikalla olevien ihmisten välillä ei voi olla tällaista jäätynyttä konfliktia.

McCarron sanoo ihmettelevänsä vaatimuksia. Hän arvioi pyytäneensä käytöstään anteeksi ainakin kuusi kertaa.

– Sellaista en voi kuitenkaan pyytää anteeksi, mitä en ole tehnyt, McCarron toistaa aiemminkin esittämänsä näkemyksensä.

Hän viittaa syyttämättäjättämispäätökseen ja siihen kirjattuihin silminnäkijälausuntoihin, joiden mukaan väitetylle kourimiselle ei ole silminnäkijöitä, yksi silminnäkijä oli havainnut kosketuksen.

McCarronin mielestä nyt on tekeillä ”poliittinen toverituomioistuin”.

– Tämä on poliittinen ajojahti tilanteessa, jossa ennakoitu talousarvion aukko on 60 miljoonaa euroa, koronakriisi on päällä ja meillä on Suomen korkein työttömyys. Tällaiseen halutaan nyt silti käyttää aikaa.

Kaikki viittaakin siihen, että Francis McCarron ei ole tällä erää esittämässä toivotun kaltaista anteeksipyyntöä.

– Toimin äänestäjien luottamuksen varassa, en poliittisten pienryhmien valtuutettujen, kaupuvaltuutettu sanoo.

Mikäli aloite tilapäisestä valiokunnasta menisi läpi, kesätauolle jäävä kaupunginvaltuusto pystyisi palaamaan seuraavan kerran asiaan aikaisintaan elokuun lopussa.