Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen rukoushuone kadotuksen kourissa - Onnelantien häpeätahraan uskovat enää kellarissa yöpyvät kulkijat

Lahden Onnelantie 2:ssa sijaitsee ehkä Suomen urbaanein autiotalo.

Matkaa kauppatorille on linnuntietä vain 600 metriä, ja keskustan itäisellä laidalla sijainti on siinä määrin keskeinen, että vieressä risteilee vilkkaita kulkuväyliä eri suuntiin. Näin ollen vuonna 1923 alkujaan rakennetun pytingin ränsistynyt kunto ja kohtalo ymmärrettävästi puhuttaa sekä kaupunkilaisia yleisesti että naapurustoa, jossa aidan toisella puolella sijaitsee päiväkoti, vieressä koulu ja leikkipuisto.

Toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö on seurannut tilannetta viime vuodet, ja paikan päällä vierailu vahvistaa hänen kuvauksensa käyttökiellossa olevan entisen rukoushuoneen alennustilasta. Rakennuksen ulko-ovet ovat karmeja myöten pois paikoiltaan, ja jokaisella seinustalla on rikottuja ikkunoita, joiden sirpaleita lojuu maassa.

Talon takaseinustalla kellarin oviaukosta leijailee tuoreen spray-maalin haju.

Yksi lähistön asukkaista avaa koputettaessa oven.

Suojelukohteessa rakennusta ei saisi purkaa ennen kuin uusi ratkaisu on tiedossa-

Kaavoitusarkkitehti Päivi Airas

– Alakoululaisia siellä liikkui pari kuukautta sitten, mutta nyt ne ovat vaihtuneet huumehörhöihin, jotka asuvat tuolla. Menevät ovista sisään, hän kertoo havainnoistaan.

Asukkaan mukaan kyseessä on muutaman, iältään ehkä neli-viisikymppisen henkilön sakki, joka vaikuttaa yöpyvän rakennuksessa.

– Illalla tuntuvat menevän sinne.

– Miehiä suurin osa, yhden naisen olen nähnyt. Rähjääntyneet vaatteet, ottavat sieltä johtoja ja rikkovat ikkunoita.

Viranomaisilta asia vaikuttaa jääneen tarkkailun asteelle, kun selkeää ulkoista häiriötä ei aiheudu.

Lattialla lojuu muun muassa punaisen Tunturi-polkupyörän raato.

– Ollaan me poliiseja soitettu, mutta ei ne oo ikinä... ei sille oikein voi tehdä mitään.

– On se vähän pelottavaa asua tässä, kotiinkin kun tulee illalla otan avaimet valmiiksi jotta pääsee nopeasti sisään, naapuri toteaa.

Ikkunoista sisään katsomalla näkee, että rukoushuone on sisältä täysin sekasortoisessa tilassa. Sisäseiniä ja -ovia on hajotettu laseineen, seinät töhritty, ja lattialla lojuu sekalaista romua, muun muassa punaisen Tunturi-polkupyörän raato.

Taloa ei voi enää pelastaa, se on todettu kuntotutkimuksissa, ja edessä on väistämättä purkaminen.

Tilalle on kaavailtu uutta kerrostaloa, mutta ennen kaavoituksen ja rakennushankkeen edistymistä rukoushuone säilyy Onnelantien häpeätahrana, vaikka paikka on todettu merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Siksikin pitkittynyt alennustila ihmetyttää kaupunkilaisia ja on kirvoittanut runsaasti kommentteja lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kaupunki voi kehottaa talon omistajia pitämään siitä parempaa huolta.

Valtakunnalliselta Esikoislestadiolaiset ry:ltä puolella miljoonalla talon pari vuotta sitten ostaneet nykyiset omistajat ovat kuulemma liian kiireisiä käymään sulkemassa ovia, kertoo Lahden kaavoitusarkkitehti Päivi Airas aiheesta kyseltäessä.

– Tällaisessa suojelukohteessa rakennusta ei saisi purkaa ennen kuin uusi ratkaisu on tiedossa. Rakennus ei voi saada normaalilla käytännöllä purkulupaa, ennen kuin tulevan rakennuslupahakemuksen yh-teydessä, Airas taustoittaa proseduureja.

Omistajan vastuu ja huolehtimisvelvollisuus kuitenkin säilyy, toteaa kaupungin rakennuslupapäällikkö Markku Sivonen.

– Tällä hetkellä se on mikä on, kokoontumishuoneisto, ja sen pitäisi siinä olla siististi ketään häiritsemättä, oli tulevaisuus mitä tahansa, Sivonen muotoilee.

– Sehän siinä on, kun sitä on yritetty pidemmän aikaa kaavoittaa. Ihan selvä, ettei siellä enää intressiä ole tehdä mitään, mutta vähintään jos jotain menee rikki, se pitäisi korjata. Paikat täytyisi jaksaa suojata, että se pysyisi kiinni, Sivonen lisää.

Hänen mukaansa ainakin teoriassa kyseeseen voisi tässä tapauksessa tulla poikkeamispäätös. Sen avulla purkamisen voisi hoitaa heti, olettaen että tiedossa olisi tuleva rakentajataho, joka purkamisen hoitaisi.

Asemakaavan viimeisin ehdotus on sallimassa tontille nelikerroksisen kerrostalon rakentamisen.

– Käsittääkseni siitä on jo tehty ennakkosopimuksia rakennusliikkeiden kanssa, eli ovat (nykyiset omistajat) tavallaan jo luopuneet siitä henkisestikin kokonaan, Sivonen kuvailee tilannetta.

Vain ääritapauksissa kaupunki määrä esimerkiksi uhkasakkoja tai suoraan purkamaan rakennuksia.

– Nämä ovat usein hankalia tapauksia, joissa on kuitenkin koitettu mahdollisimman paljon saada kiinteistön omistaja hoitamaan velvoitteen.