Perunat kasvamaan parvekkeelle ämpäriin - viljely ei vaadi omaa peltoa tai edes pihaa

Perunoiden kasvun alkua voi nopeuttaa asettamalla ne esimerkiksi munakennossa valoisalle paikalle. Valmiit idut nopeuttavat sadonkorjuun koittamista. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Lahtelaisen Leena Sulosen puutarhassa ja ikkunalaudalla on valmistumassa jo yhtä ja toista.

– Ikkunalaudalla on chili kasvamassa. Puutarhassa kasvaa ruohosipulia, lipstikkaa ja suuri raparperipensas. Sinne on tulossa myös ainakin papuja, mitkä ovat yksiä suosikkejani. Harkinnassa olisi istuttaa myös perunaa.

Sulonen toteaa monen innokkaan perunanviljelijän aloittaneen kylvöt jo aikapäiviä sitten.

– Minulla kaikki tuppaa jäämään vähän viime tippaan.

Haastatteluhetken säätilanne huomioiden se oli todennäköisesti lopulta onni.

– Nyt, jos olisi perunat kylvänyt, ne olisivat kyllä paleltuneet, kun on ollut yöpakkasia.

Sadon kypsymiseen menee pari kuukautta. Jos kaikkea ei halua korjata kerralla, voi seasta onkia vain sen verran kuin tarvitsee.

Sulonen on ollut mukana Lahden Marttojen toiminnassa jo pitkään. Kymmenen vuotta sitten hän sai oman pihan ja innostui liittymään hyötykasviyhdistykseen. Kun Martat saivat tästä vihiä, hänestä tehtiin puutarhamartta.

Sulosen kertomista perunankasvatusvinkeistä on iloa myös kerrostaloasujalle, sillä peruna ei vaadi kasvialustakseen viimeisen päälle hoidettua peltoa, vaan perunasadon voi laittaa kasvamaan omalle parvekkeelle astiassa.

Perunaksi voi valita jo itäneitä perunoita, jos sellaisia sattuu löytymään kotoa, tai ostaa puutarhakaupasta viljelyperunaa. Kasvamaan voi lähteä mikä tahansa lajike, joten omiin kylvöihin kannattaa valita yksinkertaisesti se lajike, mikä on omaan suuhun mieluisin.

– Sadon saantia voi nopeuttaa idättämällä perunat ennen kylvämistä. Ne voi asetella munien tapaan munakennoon pystyyn, valoisalle paikalle. Jos sisällä on kuiva huoneilma idättämisvaiheessa, perunoita voi sumutella kevyesti vedellä, jotta ne eivät kuivu.

Astiaksi kelpaa mikä tahansa, kunhan se on riittävän suuri. Iso ruukku, ämpäri, kasvusäkki tai vaikkapa iso muovikassi. Astian pohjaan on erittäin tärkeää tehdä reikiä.

– Vesi ei saa päästä seisomaan pohjalla, sillä peruna ei viihdy vedessä. Astian pohjalle pitää laittaa aina jotain vettä läpäisevää, kuten lekasoraa.

Soraa laitetaan pohjalle viitisen senttiä, sen päälle tulee vielä 20 senttimetriä multaa ja sitten ovat vuorossa itse perunat. Perunat asetellaan etäälle toisistaan, jotta mukuloille ei tule ahdasta. Ämpäriin kannattaa laittaa enintään kolme perunaa.

– Sitten perunat peitellään noin kymmenen sentin multakerroksella. Kun kasvi on alkanut saada vartta, sitä peitetään mullalla, jotta mukulat eivät nouse pintaan ja viherry. Tätä jatketaan sitten aina uudelleen, kunnes ämpäri tulee lopulta täyteen. Vihreää perunaa ei saa syödä. Mullaksi kelpaa melkein mikä tahansa, kunhan seassa on hiekkaa. Vaihtoehtoisesti perunat voi viljellä myös pelkässä hiekassa. Peruna viihtyy valoisassa paikassa, multa pidetään kosteana.

– Lannoitetta ei tarvita. Sadon kypsymiseen menee pari kuukautta. Jos kaikkea ei halua korjata kerralla, voi seasta onkia vain sen verran kuin tarvitsee.

Jos uuden sadon laittaa tulemaan muutaman viikon välein, voi parvekkeen antimista nauttia parhaimmassa tapauksessa koko kesän. Oman parvekkeen perunat ovat lähiruokaa puhtaimmillaan. Sulonen ylistää perunan olevan moneltakin kannalta mahtava valinta niin puutarhaan kuin parvekkeelle.

– Peruna on kotimaista, lähellä tuotettua, edullista ja saatavilla koko vuoden. Se sisältää paljon vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja se on paljon kevyempää kuin riisi tai pasta. Riisin hiilijalanjälki on perunaan verrattuna kuusinkertainen. Minä rakastan perunaa!

Peruna

Viljelyalaa 35 000 hehtaaria

Peruna on käännetty suomeksi sanasta päron (päärynä).

Eri lajikkeiden mukulan muoto, väri ja koko vaihtelevat. Eri lajikkeet soveltuvat eri käyttötarkoituksiin.

Perunaa lisätään istuttamalla mukuloita maahan. Mukulasta kasvaa perunakasvi, jonka perimä on täysin sama kuin emoperunan. Perunat voivat lisääntyä myös siemenistä.

Perunan viljelyala Suomessa on noin 35 000 hehtaaria. Ruokaperunan keskisato noin 20 000 kiloa hehtaarilta.

Lähde: ruokatieto.fi

Kommentoi