Synkkää ja herkkää samassa teoksessa - Aliisa Matthewsin silmää miellyttävät niin pääkallot kuin pastellisävyiset perhoset

Aliisa Matthews haaveilee jonain päivänä voivansa auttaa muita nuoria taiteilijoita. ”Olisi hienoa menestyä sen verran, että voisin tarjota muille nuorille taiteilijoille vielä joskus alustaa, josta lähteä liikkeelle”. Aliisa Matthews

Jenny Mäkinen

Aliisa Matthews perusti Niramuchu Art & Designin pitkän mietinnän jälkeen. Taiteilija kuvailee, ettei aiemmin pitänyt ideaa toteuttamisen arvoisena, mutta kannustus somen seuraajilta ja läheisiltä sai hänet tarttumaan työhön.

Nyt Matthewsin verkkokauppa on ollut toiminnassa vajaan vuoden. Tarjolla on muun muassa printtejä, koruja, avaimenperiä, postikortteja ja t-paitoja. Lisäksi hän tekee tilauksesta muoto- ja kuvituskuvia.

– Olen lapsesta saakka pitänyt piirtämisestä, mutta kuvataidelukio vei innon piirtämiseen, enkä piirtänyt sen jälkeen moneen vuoteen mitään.

Matthewsin töitä katsoessa huomaa heti, että häntä viehättävät suorastaan ääripäästä toiseen liikkuvat aihepiirit. Esillä on pääkalloja kukkien keskellä, yksisarvisen luuranko ja hyönteisiä mutta myös lapsekkaan pastellisävyisiä dinosauruksia ja timantteja.

– Tykkään toisaalta synkistä asioista ja mustasta, mutta toisaalta myös väreistä ja iloisista asioista. Eli aika ääripäistä. Kallojen ja kukkien yhdistelmä tuntuu viehättävän monia. Uskon, että siinä ihmisiä viehättää kontrasti: pääkallo ja elävät kukat.

Sarvipäiset pääkallot toistuvat teoksissa. ”Sarvet ovat esteettisesti kiva elementti, ja nii-hin on helppo yhdistää luonto lisäämällä esimerkiksi köynnöksiä, kukkia tai hyönteisiä”. Aliisa Matthews

En olisi ikinä uskonut, että haluan tehdä ­harrastuksesta työn.

Aliisa ­Matthews

Taiteilijaksi ryhdyt­tyään Matthews yrittää piirtää nykyään päivittäin, jotta kehittyisi. Hän kuvailee, että ideoita uusiin tuotteisiin tulee kun tulee. Hän ei perusta väkisin vääntämisestä.

– En ikinä lähde ideoimaan väkisin, että nyt pitää keksiä jotain uutta. Odotan ideoiden tuloa, ja usein niitä tulee vähän sykleissä. Joskus paljon kerralla ja sitten ei hetkeen mitään. Silloin keskityn muihin asioihin.

Oma ideointiprosessi on Matthewsille jossain määrin mysteeri. Hän kuvailee tuntevansa niiden vain putkahtavan jostain ilman sen kummempaa etsintää.

– Todennäköisesti se ei ole niin. Voi olla, että kuulen tai näen jotain, se jää alitajuntaan ja sitten asiat vain yhdistyvät mielessäni yhtäkkiä kuvaksi.

Matthwesin tuotantoon kuuluu myös lapsekkaan pastellisävyisiä dinosauruksia. Aliisa Matthews

Kallot ja kukat ovat olleet viime vuosina trendi, ja niitä näkee erilaisina versioina muiden taiteilijoiden töissä usein. Asia ei kuitenkaan usein kiusaa Matthewsia, sillä vaikutteet ovat taiteilijalle myös tärkeä työkalu oman jutun löytämiseksi.

– Mietin joskus, että vitsit kun voisi keksiä jonkin aiheen, mitä kukaan muu ei ole vielä keksinyt. Eivät nämä kallot ole harvinaisuus millään tavalla, olen monesti törmännyt muiden versioihin. Idea on juuri siinä, että otat sen elementin ja toteutat sen omalla tyylillä.

Matthews yllättyi siitä, kuinka antoisaa taiteen tekeminen hieman vakavammin on ollut. Asiakkaiden palaute on myös kannustanut paljon. Hän ei aina uskonut, että ihmiset voisivat pitää hänen töistään tai että hänen taidettaan arvostettaisiin.

– Koen olevani taiteilijana alkupisteessä. Minulla on varaa kasvaa ja kehittyä monella tavalla. En olisi ikinä uskonut, että haluan tehdä harrastuksesta työn. Olen aina ajatellut sen pilaavan ilon harrastuksesta, mutta tämä on antanut uudenlaista sisältöä elämääni, vaikka taide on aina ollut osa sitä.

Keskustelu