Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lisää avoimuutta Lahden kaupungin viestintään

Olemme jo pitkään kärsineet Lahden kaupungin heikosta viestinnästä. Se on vajavaista, ympäripyöreän ylimielistä ja jopa peittelevää kaupunkilaisen silmissä.

Tuore esimerkki on sotku KOKO Lahti ja Lahti Events -yhtiöiden toiminnassa. Herrat Ratia, Melanen ja viimeksi Ruotonen ovat mainiosti nostaneet kissan pöydälle.

Kaupunginjohdon vastausta ei asiaa tiedusteltaessa enää epämääräisemmäksi tekemälläkään saa. Kuitenkin on kysymys asiasta, jossa liossa ovat kaupungin rahat, vastuut ja osaamattomuus asiaan hoidossa. Hämäryys jatkuu.

Tässä on kysymys yhdestä kaupungin noin 60:stä tytäryhtiöstä. Niiden toiminta on kääritty tuohon samaan usvaan kuin nyt pintaan ulkopuolisten toimesta pompahtaneet epäselvyydet.

Löytyykö yrityssalkusta lisää vastaavia heikkouksia ? Sitä emme voi edes yrittää analysoida kaupungin tiedotuspolitiikan vuoksi. Kuitenkin olisi vähintäänkin kohtuullista, että me Lahden kaupungin veronmaksajina saamme tietää, miten yhteistä omaisuuttamme hoidetaan.

Tästä sumusta on päästävä lopultakin eroon. Siten esitämmekin nyt että kaupunki avaa julkisuudessa kaupungin tytäryhtiöstrategiaa seuraavia työkaluja käyttäen.

Avaus tapahtuu parhaiten siten että kaupunki kokoaa yhtiötiedot yhdeksi vihkoseksi, joka jaetaan kaupungin asukkaille. Lisäksi tulisi talou­dellisesti tärkeimmät tytäryhtiöt esitellä laajemmin ja säännöllisin väliajoin paikkakunnan kahdessa lehdessä.

Kriittiset tiedot ovat:

1. Yhtiön nimi ja perustamisvuosi

2. Yhtiön toiminnan tarkoitus ja yhtiön osakkaitten omistussuhteet

3. Yhtiön yhtiöjärjestys

4. Yhtiön viimeinen vahvistettu toimintakertomus.

5. Yhtiön hallitus ja johto

– Hallituksen jäsenet ja heidän sidonnaisuutensa Lahti konserniin ja/tai sen tytäryhtiöihin

– Hallituksen puheenjohtaja ja hänen sidonnaisuutensa myös ulkopuolisiin yhtiöihin

– Hallituksen vuotui­nen palkkio yhteensä sekä puheenjohtajan palkkio ­erikseen

– Toimitusjohtajan nimi, sidonnaisuudet konsernin tytäryhtiöihin ja ulkopuolisiin yhtiöihin sekä vuosipalkka mahdollisine bonuksineen

– Hallituksen jäsenten kärsimät julkiset rangaistukset

6. Yhtiön toiminnan pääkohdat tiivistäen:

– Vuosien 2015–2019 tilinpäätöksistä sekä vuoden 2020 budjetista olennaiset luvut: liikevaihto, tulos, kassavirta, velkamäärä, kaupunkikonsernin osuus velasta, taseen ulkopuoliset vastuut, muutokset yhtiön osakassalkussa sekä suunnitellut investoinnit ja niiden toteuma.

– Yhtiön keskimääräinen henkilöstö 2015–2019 ja tilanne 1.5.2020

– Yhtiön oikeustapaukset ulkopuolisten yhtiöiden kanssa 2015 - 2029 ja tilanne 1.5.2020

– Suunnitellut investoinnit 2021-2030

7. Vihreä pääkaupunki -hanke, sen aikataulu ja kustannukset