Nyt kosiskellaan kotimaisia matkailijoita - alan toipumisen arvioidaan kestävän vuoteen 2022

Maastopyörien vuokraukselle ja reittien kehittämiselle on nyt kysyntää. Janne Pussila

Tommi Berg

Paikallisella matkailulla meni erinomaisesti tämän vuoden alkuun asti. Takana oli kaikkien aikojen ennätysvuosi lähes kaikilla mittareilla. Majoitusvuorokausien määrä nousi viime vuonna yli 630 000 majoitusvuorokauteen, josta kansainvälisten vieraiden osuus oli yli 100 000 vuorokautta.

Sanomattakin on selvää, että nyt tuollaiset luvut voidaan unohtaa. Varsinkin ulkomaalaisten matkailijoiden houkuttelu on tekemätön paikka tilanteessa, jossa rajat ovat toistaiseksi kiinni. Tämä näkyy väistämättä myös Lahden seudulla.

– Edellisessä maailmassa saavutettu kasvu perustui aika paljon kansainvälistymiseen, toteaa maakunnallisen matkailunedistämisyhtiö Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

Viime viikolla julkistetun työ- ja elinkeinoministe- riön arvion mukaan matkailijat kuluttavat tänä vuonna Suomessa koronasta johtuen 60–70 prosenttia odotettua vähemmän rahaa, mikä voi tarkoittaa yhteensä noin 11 miljardin pudotusta alan kokonaiskysyntään.

Nykyisessä tilanteessa alan yrityksissä onkin päätavoitteena selviytyä pahimman yli.

– Matkailun yhteismarkkinoinnissa tulemme muuttamaan painopistettä koronaepidemiasta selviämisvaiheessa kotimaanmatkailuun, toteaa Lahti Regionin hallituksen puheenjohtaja Lasse Mikkelsson.

Lentoliput tulevat olemaan kalliita, sikäli kun lentoyhtiöitä ja lentovuoroja on jäljellä.

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman

Toimitusjohtaja Forsman uskoo, että Lahti hyötyy muuttuneessa tilanteessa sijainnistaan, kun vertailukohteeksi otetaan esimerkiksi Pohjois-Suomi.

– Lentoliput tulevat olemaan kalliita, sikäli kun lentoyhtiöitä ja lentovuoroja on jäljellä.

Forsmanin puheissa toistuvat normaalioloistakin tutut paikallisen matkailun iskusanat luonto, liikunta ja hyvinvointi. Hän uskoo, että niihin pohjautuvan matkailun kehittämiseksi on tehtävissä täällä vielä paljon.

– Esimerkiksi maastopyörien vuokraukselle ja reittien kehittämiselle on nyt kysyntää ja mökkivuokrauskin käy nyt kuumana. Myös hotellimajoituksen uskotaan elpyvän nopeastikin lähilomamatkailun lisääntyessä.

Matkailualalla on suosiolla varauduttu siihen, että toipumisvaihe kestää vielä pitkään. Esimerkiksi suurtapahtumien varaan ei vielä uskalleta laskea kovin paljon.

– Suurten tapahtumien järjestäjät suhtautuvat vielä hieman epäröiden myös vuoteen 2021. Näyttää siltä, että toipuminen pääsee kunnolla vauhtiin vuonna 2022, mutta silloinkaan ei välttämättä vielä päästä näihin entisiin lukuihin, Forsman arvioi.

Rokotteen tulo nopeuttaisi luonnollisesti myös matkailun elpymistä. Forsman kuitenkin uskoo, että pidemmällä tähtäimellä Lahden seudun matkailulla on lupaavat näkymät. Esimerkiksi Ranta-Kartanoon suunniteltu hotellihanke on viimeisimpienkin tietojen mukaan edelleen toteutumassa, vaikka koronalla saattaakin olla vaikutusta sen aikatauluun.

– Ehkä tämä tilanne on opettanut ihmiset huomaamaan, mikä merkitys matkailuelinkeinolla on tälle alueelle. Jos täällä ei kävisi vieraita muualta, aika hiljaista olisi, Forsman huomauttaa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvää kesää lukijoillemme! - Uusi Lahti ilmestyy jälleen 5. elokuuta
 2. Analyysi: Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet
 3. Kommentti: FC Lahti on nyt optimistisempi joukkue, mutta kestääkö se Veikkausliigan realiteetit?
 4. Pääkirjoitus: Lisää veroja, vähemmän palveluja? - kesälomien jälkeen on karujen päätösten aika
 5. Tangokuningatar ja muusikot tuovat juhannustunnelman palvelutaloihin
 6. Kesäresepti: Pesäpallon paistaminen uunissa vaatii juuri oikean ajan ja lämpötilan
 7. Kesäyrittäjä kuvaa lintujen näkökulmasta - ilmakuvausta harrastava Pyry Selin perusti yrityksen 14-vuotiaana
 8. Uuden kokeilu kiehtoo taiteilijaa - espanjalainen Amadeu Vives ihastui Suomessa sienestykseen ja moottorisahalla veistoon
 9. Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla
 10. Keppihevosia Lahdesta maailmalle - Milla Ahola tekee keppihevosia ja niiden varusteita ympäri vuoden
 11. Lomareissu Balkanille vaihtui mökkeilyyn - Drilon Shala on tykännyt koronakeväästä, vaikka matka synnyinseuduille peruuntuikin
 12. Pyöräilyä Lahdessa ja mökkeilyä Pudasjärvellä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lomailee ilman liiallisia suunnitelmia
 13. Unelmista totta kesälläkin! - kirjailijoiksi heittäytyneet Elina ja Sofia aikovat kesällä yöpyä ensi kertaa teltassa
 14. Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle
 15. Ämpärillinen: Emmehän vain rakenna kulissikaupunkia?

Näytä lisää