Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulevat 6–12 kuukautta ovat tiukkaa aikaa ravintoloille - "Vielä jokin aika sitten näytti paljon hurjemmalta"

Lahdesta usean kaupunkiin levittäytyneen ravintolayhtiö Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing on odottanut mielenkiinnolla, millaisilla ehdoilla Suomessa saa pyörittää ravintolatoimintaa kesäkuun alusta lähtien.

Alustavien tietojen mukaan asiasta saattaa kuulua lisätietoja tänään keskiviikkona, mutta alan yrittäjille tieto olisi ollut tarpeen jo aiemmin. Etenkin mahdolliset aukiolorajoitukset saattavat vaikuttaa tuntuvastikin liiketoimintaan.

– Aika lyhyt valmistautumisaika tässä joka tapauksessa jää määräysten toteuttamiseen. Mekään emme ole ryhtyneet vielä toimenpiteisiin, jotta ei tule tehtyä turhaa työtä.

Hallitus julkisti viime viikolla pitkään odotetun ravintola-alan tukipaketin. Esityksen mukaan ravintoloilla on mahdollista saada korvausta 15 prosenttia koronarajoitusten vuoksi alentuneesta liikevaihdosta, enintään 500 000 euroa, ja lisäksi 1 000 euroa työntekijää kohden.

Alan etujärjestö on pitänyt tukipakettia kaiken kaikkiaan riittämättömänä rajoitusten aiheuttamiin menetyksiin nähden. Pyysing yhtyy arvioihin.

– Kun sitä suhteuttaa esimerkiksi alan maksamiin veroihin, on se täysin riittämätön. Se tuntuu iskulta vasten ravintolayrittäjien kasvoja, mutta näihin iskuihin tässä on jo saanut toisaalta tottua.

Vielä jokin aika sitten näytti paljon hurjemmalta, kun tuesta ei ollut tietoa.

Alan yrityksissä on myös ihmetelty, miksi liikevaihdon menetyksiä arvioitaessa vertailuajankohdaksi on otettu tammi–helmikuu, joka on perinteisesti alan hiljaisinta aikaa.

– Olisi ollut aika montakin vaihtoehtoa, jotka olisivat olleet reilumpia kuin tammi–helmikuu, Pyysing toteaa.

Pyysing haluaa kuitenkin kääntää katseen eteenpäin. Hänestä kaikkein olennaisinta kuitenkin on, miten alan yrityksiä tuetaan kesäkuun alusta lähtien.

– Pelkona on, että ongelmat kulutuskysynnässä jatkuvat seuraavat 6–12 kuukautta. Todennäköisesti siihen asti, kunnes rokote on saatu. Tälle ajalle tarvitaan toinen vastaavaa suuruusluokkaa oleva tukipaketti, jolloin se vastaisi jotenkin alan menetyksiä.

Pyysingin mielestä tuen ei välttämättä tarvitsee olla suoraa rahallista tukea yrityksille.

– Esimerkiksi arvonlisäveroa voisi tarkastella tai valtio voisi ottaa hoitaakseen henkilöstön työantajamaksuja. Tämä alentaisi työllistämisen kynnystä.

Vaikka tuen suuruus herättää kritiikkiä, on siitä kiistatta apua alan yrityksille. Pyysing on nyt toiveikas sen suhteen, että alan yrityksiä säilyy hengissä pahimman yli.

– Vielä jokin aika sitten näytti paljon hurjemmalta, kun tuesta ei ollut tietoa.

Myös Teerenpeli Yhtiöissä jouduttiin jo tekemään vaihtoehtoisia suunnitelmia epävarmassa tilanteessa.

– Käytännössä olisimme joutuneet ottamaan pankista lisää lainaa, jos tukea ei olisi tullut. Yhtiömme on kuitenkin siinä kunnossa, että lainaa olisi saatu.

Valmiiksi neuvoteltu laina onkin nyt yritykselle tulevien kuukausien varalle tarvittaessa käytettävissä yhtenä vaihtoehtona.

Nykyinen tilanne on saanut alan yritykset varovaisiksi. Investointisuunnitelmia mietitään entistä tarkemmin.

Teerenpeli Yhtiöissä korona on sekä nopeuttanut että hidastanut kehityshankkeita. Satamassa sijaitsevan Teerenrannan kahteen vaiheeseen suunniteltu uudistusprojekti tehdäänkin nyt kerralla valmiiksi kesäkuun alkuun mennessä, koska ravintoloita ei voitu avata huhti-toukokuussa. Toisaalta muissa kaupungeissa vireillä olevia suunnitelmia on laitettu nyt jäihin.

Epävarmuuden keskellä on näkynyt myös valopilkkuja.

– Asiakkaat ovat nyt löytäneet Liimaajankadulla sijaitsevan panimon myymälään. Tästä jää toivottavasti pysyvämpikin tapa, meillä onkin ajatuksia sen ehostamisesta.