Okeroisten Talli on vuoden paras - "Minua jopa itketti, miksei se voinut tulla vuotta aiemmin, kun kaikki oli normaalisti?"

Ratsastuksenopettaja Suzanni Bebek ei yllättynyt Suomen Ratsastajainliiton antamasta tunnustuksesta. ”Olen rakentanut tästä sellaisen paikan, missä itse haluaisin käydä. Toimintamme perustuu kolmeen tärkeään tekijään: hevosten hyvinvointi, turvallisuus ja hyvä talli-ilmapiiri”. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Ratsastuskoulun toinen omistaja, ratsastuksenopettaja Suzanni Bebek haaveili omasta ratsastuskoulusta pitkään. Unelma lähti konkreettisesti liikkeelle, kun Bebek ja hänen puolisonsa Jyrki Helminen ostivat vanhalta kotikylältään maata 2007. Kolme vuotta myöhemmin tilalle kohosi maneesi ja 2011 ratsastuskoulu aloitti virallisesti toimintansa.

– Kaikki on tehty pikkuhiljaa ja periaatteessa tyhjästä. Emme ole perineet maita, mantuja ja miljoonia, olemme tehneet vain kovasti töitä ja teemme edelleen.

Suomen Ratsastajainliitto palkitsee vuosittain hevosalan parhaita tekijöitä. Liitossa on 372 jäsentallia, joista 27 on saanut Laatutalli-sertifikaatin, kuten Okeroisten Talli. Okeroisten Talli palkittiin Vuoden 2019 paras laatutalli -tunnustuksella.

Perusteluissa ratsastuskoulun toimintaa kehuttiin innovatiiviseksi, nykyaikaiseksi ja tallin sosiaalinen yhteisö on monimuotoinen. Palkinto ei ollut Bebekille yllätys.

– Olemme pyrkineet alusta asti olemaan yksi Suomen parhaita ratsastuskouluja. Se oli tavoitteena jo kun aloimme suunnitella tämän paikan rakentamista. Olin päättänyt, että jos minä perustan ratsastuskoulun sen pitää olla laadukas ja sinne pitää olla mukava tulla. Olen nuoruudessani kärsinyt huonosta talli-ilmapiiristä, joten hyvä ilmapiiri on minulle hyvin tärkeä asia.

Vaikka liiton tunnustus olikin kauan odotettu ja ansaittu, tiedon saaminen palkinnosta oli katkeransuloinen hetki.

Normaalivuonna olisimme poksautelleet skumppaa ja juhlineet kaikki yhdessä. Nyt ei ole juhlan aika.

Ratsastuksenopettaja Suzanni Bebek

Tieto tunnustuksesta tuli juuri koronan iskettyä Suomeen.

– Juuri siihen pahimpaan vaiheeseen. Minua jopa itketti, miksei se voinut tulla vuotta aiemmin, kun kaikki oli normaalisti? Ei siitä kyennyt iloitsemaan. Normaalivuonna olisimme poksautelleet skumppaa ja juhlineet kaikki yhdessä. Nyt ei ole juhlan aika.

Koronavirus ei ole estänyt ratsastusharrastusta jatkumasta, mutta sillä on ollut suuret vaikutukset tallin tulevaisuuden näkymiin. Bebek myöntää, että huonosti nukuttuja öitä on takana.

– Luojan kiitos meitä ei ole kielletty toimimasta, mutta tauti on rajoittanut toimintaa. Ratsastaminen tapahtuu pienryhmissä ja tauti on syönyt muutenkin asiakasmääriä. Kaikki koululais- ja yritysryhmät peruttiin ja erityisoppilaat jäivät pois. Se on iso lovi toiminnassa. Luojan kiitos, melkein kaikki vakituiset oppilaat ovat jatkaneet.

Bebek on huolissaan tallin tulevaisuudesta. Hän huomauttaa, että tilanne koronan kanssa ei suinkaan ole ohi ja sen vaikutukset tulevat kunnolla näkyviksi vasta myöhemmin.

Vaikka jotkut tinkivät rahahuolien ilmettyä harrastuksistaan, Bebek uskoo vahvasti, että toisille ratsastus tarjoaa valoa tunnelin päähän rajoitetun arjen keskellä.

– Ratsastus on monelle ainoa henkireikä, ainoa helpotus psyykelle. Täällä unohtuu koronapaska siksi aikaa, kun saa touhuta hevosten kanssa ja ratsastaa. Ratsastukselle on tutkitusti valtavan suuri psyykkinen merkitys ihmisille.

Kommentoi