Lahden paikallisliikenne vilkastuu ensi viikolla, kun osa linjoista palaa liikenteeseen koulujen avautuessa 14. toukokuuta. Koska opetusjärjestelyt kouluilla ovat kesken, koululaislinjojen tarve tarkentuu vasta loppuviikolla, kertoo joukkoliikennepäällikkö Katja Suhonen.
– Tarkkaa tietoa palautettavista vuoroista ei vielä ole, se riippuu siitä, menevätkö lapset kahdeksaan vai kahteentoista. Voi olla, että vuorojen aikataulujakin joudutaan muuttamaan.
Matkustajamäärän Suhonen arvioi koulujen alkamisen vuoksi kasvavan nykyisestä 6 000:sta ehkä 10 000:een päivässä.
– Mutta lisäys voi olla jotain muutakin.
Muutoin liikennettä arkisin jatketaan lauantain vuoroilla.
– Siellä on kuitenkin vuoroja ja kapasiteettia hyvin. Tarvittaessa lisäillään muitakin vuoroja.
Kun lipputuloja ei kerry normaalisti, se osuu nimenomaan kaupungin kassaan.
Joukkoliikennepäällikkö Katja Suhonen
Siitä,tarvitaanko koululaisvuoroissa turvavälien takia poikkeavia istumajärjestelyitä, ei ole Suhosen mukaan ole tullut tietoa.
– Tuorein tieto on, että pudotus on ollut 77 prosenttia, kertoo Suhonen.
Lipputuloissa se merkitsi esimerkiksi huhtikuussa noin miljoonan euron vajausta, mikä näkyy suoraan kaupungin kassassa.
– Suurimmassa osassa liikenteestä lipputuloriski on kaupungilla. Eli liikennöitsijälle maksetaan ajamisesta ja kaupunki saa lipputulot. Kun lipputuloja ei kerry normaalisti, se osuu nimenomaan kaupungin kassaan.
– Toki pieniä säästöjä on saatu siirtymällä lauantaiaikatauluihin. Se kompensoi hieman, ettei tarvitse liikennöitsijöille maksaa koko laajuuden liikenteestä.
Linjakohtaisia vertailuja matkustajamäärien muutoksista ei ole Suhosen mukaan vielä tehty.
– Ehkä keskussairaalaan menevillä linjoilla pudotusta on ollut vähemmän, muualla enemmän, varsinkin oppilaitoksia palvelevilla linjoilla.
Poikkeustilaan on LSL:ssä reagoitu myös luopumalla käteisellä maksamisesta busseissa. Maksu onnistuu nyt vain Waltti-kortilla, mobiililipuilla tai itsepalveluautomaatista ostetuilla lipuilla. Riskien minimoimiseksi myös bussien etupenkit on poistettu matkustajien käytöstä.
– Kuljettajia helpottaa, kun ei ole rahastusta, silloinhan ei tule fyysistä kontaktia asiakkaan kanssa.
– Osassa busseista on myös turvaohjaamot, joissa on pleksi.
Matkustajat tuntuvat ymmärtävän liikenteen rajoitukset, palauteryöppyä ei ainakaan Suhoselle ole tullut. Hänestä bussilla matkustaminen on turvallista, kunhan ihmiset muistavat suositukset.
– Ruuhka-aikaan on voinut olla täydempiä busseja. Mutta mitä olen itse bussilla kulkenut, niin kyllä siellä hyvin väljää on. Jokaisen pitää tietysti hygieniasuosituksia noudattaa. En näe, että bussilla kulkeminen sinänsä mitenkään erityisen vaarallista on, verrattuna muuhun asiointiin.
Lisää bussivuorojen karsintaa ei valmistella.
– Näillä mennään nyt, lisäkarsintaa ei ole näillä näkymin tiedossa. Toki paljon riippuu siitä, miten palataan taas normaaliin toimintaan yhteiskunnassa ja miten ihmiset alkavat taas liikkumaan.
Vielä ei ole Suhosen mukaan myöskään ole otettu esiin tulomenetysten kattamista esimerkiksi lipunhintoja nostamalla.
– Se on yksi mekanismi, jolla taloutta voi parantaa, mutta mitään ohjeistusta kunnilta ei ole tullut talouden sopeuttamiseen.