Ulkolaite korvaa salikyykyn - Johanna Forsström on laittanut treenin uusiksi poikkeusaikana

Johanna Forsström tietää, että ulkokuntoiluvälineillä pystyy korvaamaan kuntosalitreenin, kun tietää mitä tekee. ”Viikonloppuisin näihin laitteisiin joutuu nykyään jonottamaan”. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Liikunnanohjaaja, personal trainer Johanna ­Forsström on toiminut yrittäjänä vuodesta 2011. Forsström on ehtinyt urallaan nähdä jo paljon, mutta hän on monen muun urheiluyrittäjän kanssa täysin uuden tilanteen edessä.

– Ihan ensin, kun kiellettiin tietynkokoisten ryh­mien kokoontuminen, kaikki vetämäni ryhmäliikuntatunnit peruttiin. Yksi iso tulonlähteeni on ollut toimia Spartan Academyn kouluttajana 10–20 hengen ryhmissä, ne jäivät pois. Sitten menivät kiinni liikuntakeskukset, ja sen myötä hävisi paikka, jossa ohjasin asiakkaitani.

Forsström on siitä onnellisessa asemassa, että hän on vuosien mittaan hankkinut paljon omia välineitä, kuten kahvakuulia ja painoja, joiden avulla hän on nyt pystynyt jatkamaan asiakkaiden kanssa treenaamista ulkona. Myös ulkokuntoilulaitteet ovat olleet kovassa käytössä.

– Olen hyödyntänyt ulkokuntolaitteita asiakkaiden kanssa jo ennen koronaa. Olen nytkin ohjeistanut heitä hyödyntämään niitä ja olen käyttänyt niitä myös omassa treenissäni. Varsinkin tämä keltamusta Davidin sarja, jota löytyy Tapanilasta ja Kivimaalta, on todella hyvä. Nämä ovat ihan oikeasti verrattavissa hyviin kunto­salilaitteisiin.

Kuntosalien sulkeutuminen on ollut monelle kova paikka. Forsström kuvailee, että monen on vaikea saada itseään motivoitua kotona samalla tavalla ja jääkaapin houkutuksetkin ovat ­lähempänä.

– Etenkin tämä on vaikeaa niille, joilla on ollut tärkeä tavoite, jota kohti ollaan tehty töitä. Yksikin pariskunta, joka palkkasi minut avuksi painonpudotukseen, on menossa kesällä naimisiin, ja nyt ei edes tiedetä, voiko häitä järjestää.

Minulta vaaditaan tällä hetkellä paljon sellaista ­persuksille potkimista. Pitää usein ­muistuttaa, että vaikka olo­­suhteet muuttuivat, tavoitteet ovat ­pysyneet samoina.

Personal trainer ­Johanna Forsström

Tilanne ei ole ollut Forsströmille itselleenkään help- po, vaikka hän on kilpa­urheilija ja motivaatio treenaamiseen on korkea. Asiakkaat ovat kaivanneet nyt aivan eri tavalla kannustusta kuin ennen.

– Ehdottomasti. Asiakkailta on tullut paljon sellaisia viestejä, että ei tästä tule yhtään mitään, en saa itse aikaiseksi. Minulta vaaditaan tällä hetkellä paljon sellaista persuksille potkimista. Pitää usein muistuttaa, että vaikka olosuhteet muuttuivat, tavoitteet ovat pysyneet samoina.

Ennen koronaa laadittuihin treeniohjelmiin on tehty muutoksia tilanteen mukaan, mutta varsinkin kuntourheilija saa tehtyä ulkokuntoiluvälineillä hyvin kokonaisvaltaisen treenin. Kilpaurheilijoilta ­tilanne vaatii enemmän mieli­kuvitusta.

– Jos on kilpaurheilija, jolla on jo korkeat voimatasot, näistä laitteista loppuu vastus kesken. On paljon suoritusteknisiä asioita, joilla pystyy vaikuttamaan siihen, miltä kuorma tuntuu. Jos kyykkypaino on liian kevyt, tempon muutos auttaa. Laske kolmeen alas mennessä tai pysähdy kesken alas menon hetkeksi.

Ulkokuntoiluvälineitä käyttäessäkin hygienia on tärkeää. Riittävä turvaväli muihin treenaajiin ja hansikkaat kädessä ovat hyvä suoja. Kaikki Forsströmin asiakkaat eivät ole ulkosalille uskaltautuneet, mutta ilman laitteitakin on mahdollista saada hyvä treeni.

– Oikein tehty kehonpainoharjoittelu on minusta jopa raskaampaa kuin välineillä treenaaminen. Tutkimusten mukaan kehonpainotreenillä pystyy kehittämään voimaa ja kasvattamaan lihasmassaa. Mikään juttu, jonka kuntosalilla pystyy tekemään, ei ole korvaamaton.

Kommentoi