Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntoportaat satama­raitilta Kariniemenmäen päälle - keskustelua herättänyt reittivalinta etenemässä

Tekninen ja ympäristölautakunta hyväksyi viime viikon kokouksessaan Kariniemenmäen kunto- ja maisemaportaiden rakennussuunnitelman.

Hyväksytyn suunnitelman mukaisesti portaiden lähtöpaikka olisi satamaraitilla ja päätepiste mäen päällä ­ Olavi Lanun Hellä kivi -­veistoksella.

Lautakunta hyväksyi suunnitelman pitkän keskustelun jälkeen lopulta yksimielisesti. Suunnitelmasta oli jätetty muistutuksia, joissa arvosteltiin suunniteltua portaiden paikkaa ja esitettiin sen sijaan portaiden lähtöpistettä muutama kymmenen metriä etelämmäksi, satamaraitin ja Pikku-Veskun puiston kulmaukseen. Tässä vaihtoehdossa portaiden reitti olisi seurannut jo nyt käytössä olevaa polkua.

Lautakunta päätyi kuitenkin suunnitelman mukaiseen vaihtoehtoon muun muassa sillä perusteella, että se yhdistää paremmin sataman ja Lanupuiston.

Portaista tulee 2,5 metriä leveät, tasanteille sijoitetaan myös penkkejä ja ylös puistoon tulee näköalatasanne.

Kaupungin tiedotteen mukaan portaat on suunniteltu niin, että ne säästävät alueen luontoa ja kasvillisuutta:

Muistutuksissa esitettiin ­portaiden lähtöpistettä muu-tama kymmenen metriä etelämmäksi, satama­raitin ja Pikku-Veskun ­puiston ­kulmaukseen.

”Ne kulkevat mäkeä pitkin siksakkia, tällä pystytään säästämään ja kiertämään maisemallisesti arvokkaat puut ja isot kivilohkareet. Portaiden kohdalta poistetaan 25 puuta. Suurin osa kaadettavista puista on pieniä tai huonokuntoisia. Poistuva puusto korvataan uusilla istutuksilla rinteen suurimpiin puuttomiin aukkoihin.”

Muistutuksissa asia nähtiin toisin:

”Porrassuunnitelma on perustuksiltaan ja rakenteiltaan raskas ja aggressiivisesti rinteestä esiin työntyvä rakennelma, joka ei myötäile maastomuotoja eikä huomioi puistoalueen herkkää luontoa eikä maisemallisia arvoja”, todettiin Pro Puun, Kariniemi-seuran ja Karirannankujan asukkaiden muistutuksessa.

Muistutuksessa huomautetaan, että kulmasta lähtevälle reitille on tehty jo vuosia sitten portaikkosuunnitelmia:

”Nurkasta saadaan näkymä laajemmalle; kaupungintalon, hyppyrimäkien, kehittyvän Kartanon, Pikku-Vesijärven puiston sekä Vesijärven ulapan suuntiin. Uusimmassa esityksessä näkymät ovat huomattavasti suppeammat.”

Samassa muistutuksessa tuodaan esille myös huoli portaikon aiheuttamasta häiriöstä lähistön asukkaille:

”Uusi portaikko tasanteineen tarjoaa äänekkäälle nuorisolle paikan keväisiä ja kesäisiä ilta- ja yökokoontumisia varten erilaisine juomineen. Alueella liikkuvan nuorison käytöstavat, äänekkyys ja vahingonteot tuntien halutaan kotirauhan säilyttämiseksi uusien portaiden mahdollistamat järjestyshäiriöt pitää etäällä asu­tuksesta.”

Myös portaikon puolesta on otettu kantaa muistutuksissa:

”Tässä kohdin näköala Vesijärvelle on hyvin valokuvauksellinen. Sosiaalisessa mediassa Lahti, Vesijärvi ja Lanupuisto saisivat laajempaa näkyvyyttä ja lisäisivät kaupungin vetovoimaa kauniina paikkana elää ja asua”, todetaan eräässä muistu­tuksessa.

Suunnitellun portaikon pituus tasanteineen on 120 metriä. Askelmia on 180 ja korkeuseroa alku- ja lähtöpisteen välillä on 25 metriä. Portaikon toteutusaika on alustavasti elokuu-syyskuu. Rakentaminen voi alkaa, kun lintujen pesimärauha on ohitse. Mahdolliset valitukset voivat viivästyttää hankkeen aloitusta.