Puoliautiossa talossa elon merkkejä - Nuorisosäätiön sotkuista tutun taloyhtiön konkurssipesä lunasti auto­paikat ja sai yli sata asuntoa vuokralle, tavoitteena talon myynti

Lahden keskustan vuokramarkkinoilla tapahtui helmikuussa merkittävä käänne, kun Aleksanterinkadun ja Rauhankadun kulman uudehkosta kerrostalosta vapautui kerralla peräti 105 asuntoa vuokrattavaksi.

Asunnot olivat olleet siihen asti tyhjillään, koska konkurssiin mennyt asunto-osakeyhtiö ei ollut lunastanut kaupungilta kaikkia kaavamääräyksissä vaadittuja velvoiteautopaikkoja.

Entisen pankkikorttelin paikalle reilut pari vuotta sitten valmistuneessa kiinteistössä on kaikkiaan 265 asuntoa, joista osa on ollut asuinkäytössä alusta asti.

Nyt velvoiteautopaikkojen maksut on kaupungin pysäköintiyhtiön kanssa sovittu, ja viimeistenkin asuntojen vuokraus on jo hyvässä vauhdissa.

– Vapautuneista asunnoista on vuokrattu jo arviolta hieman yli puolet, arvioi asuntojen välitystä hoitavan Realia Asuntovuokrauksen yksikönpäällikkö Riitta Parviainen.

Lahden vuokramarkkinoilla oli ylitarjontaa jo ennen ison asuntoerän markkinoille tuloa, mutta se ei ole haitannut asuntojen menekkiä.

– Nämä ovat hyvällä sijainnilla keskustassa olevia uusia asuntoja, joissa on kohtuulliset vuokraehdot, Parviainen toteaa.

Vuokralle tulleet asunnot ovat tyypillisesti pienehköjä yksiöitä ja kaksioita. Pienimmät yksiöt ovat 24,5–34 neliön kokoisia, kaksiot 40–50 neliön kokoisia.

Korttelin rakennuttajana oli aikanaan Nuorisosäätiö, mistä johtuen asuntoja vuokrattiin aluksi vain alle 35-vuotiaille. Asunto-osakeyhtiön konkurssin myötä asunnot ovat nyt tarjolla kaikenikäisille vuokralaisille.

Vuoden 2017 lopussa valmistuneen asuinkorttelin tausta on harvinaisen sotkuinen. Koko kortteli on käytännössä yhden Suomen taloushistorian suurimman talousskandaalin muistomerkki, sillä se oli talousrikostutkinnan kohteena olevan Nuorisosäätiön entisen johdon näkyvin yksittäinen hanke.

Monimutkaiseen vyyhteen liittyy huomattavan ylihintaiseksi arvioitu pitkä tontinvuokrasopimus, joka oli vauhdittamassa korttelin asunto-osakeyhtiön konkurssia. Vuonna 2018 tapahtuneen konkurssin jälkeen kortteli on pysynyt osittain keskeneräisenä, mistä näkyvimpänä merkkinä ovat katutason tyhjät liiketilat. Myös myytäväksi suunnitellut suuret kattohuoneistot odottavat yhä viimeiste­lyään.

Tänä keväänä tapahtunut velvoiteautopaikkojen lunastus ja sen myötä tapahtunut asuntojen vuokraus on yksi askel kohti kiinteistön myyntiä uudelle omistajalle.

– Se on helpompi myydä, kun asuntoja on enemmän vuokrattuna, toteaa konkurssipesän hoitajana toimiva Pauliina Tenhunen asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta.

Liiketilojen ja kattohuoneistojen viimeistelyn tilanne on vielä auki.

– Selvittelemme vielä, kannattaako niitä laittaa nyt kuntoon vai myydä tuollaisina.

Tenhunen ei osaa vielä tarkalleen arvioida, milloin konkurssipesä saa myytyä kiinteistön.

– Tavoitteena on, että olisi tämän vuoden loppuun mennessä valmista. Saa kuitenkin nähdä, kuinka paljon koronatilanne mahdollisesti hidastaa tätäkin asiaa.

Viime elokuussa julkaisemamme uutisen mukaan kiinteistöyhtiöllä oli lunastamatta velvoiteautopaikkoja kaupungilta hieman reilulla 1,2 miljoonalla eurolla. Tenhusen mukaan paikat lunastettiin normaaleilla kaupungin listahinnoilla.

Konkurssiin menneen asunto-osakeyhtiön raha-asioissa ja sopimuskuvioissa on riittänyt selviteltävää.

Yksi isoimmista kysymyksistä on liittynyt paljon huomiota saaneen sadan vuoden pituisen tontinvuokrasopimuksen tilanteeseen. Elokuisen juttuumme mukaan konkurssipesä ja talon tontin omistava kiinteistösijoitusyhtiö olivat hakemassa välitystuomiota sopimusta koskeviin avoimiin kysymyksiin.

– Kaikki riitaisuudet on sovittu konkurssipesän ja päävelkojien välisellä sopimuksella, jossa tavoitteena on päästä projektissa eteenpäin ja realisoida kohde, Pauliina Tenhunen kommentoi nyt.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut