Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inspis kutsuu lahtelaisia maskitalkoisiin

Nuorten toimintaryhmä Inspiksessä alkaa tällä viikolla kankaisten kasvomaskien ompelu.

Inspisläiset innostuivat, kun kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen (Pro Lahti) kyseli heidän kiinnostustaan maskien tekoon. Kankaat saatiin lahjoituksena Alestalon Mattokutomolta, ja pari ompelutaitoista tarttui työhön.

Ilmaiseksi jaettavia maskeja ompelee aluksi pari nuorta, mutta toimintaa voidaan laajentaa, jos hanke ottaa tuulta siipiensä alle.

– Aloitamme kokeilumielessä ja katsomme, miten se siitä lähtee kasvamaan, miten lisätään resursseja ja työntekijöitä. Haluaisimme mukaan muitakin, sanoo Inspiksen toiminnanjohtaja Maksim Gladostsuk.

– Ajatus on, että meille voi lähettää itse tehtyjä maskeja, joiden jakoa sitten koordinoimme.

– Nuoret tekevät maskeja kotoa käsin. Heidän kanssaan on käyty läpi teko-ohjeet ja hygieniajutut. Prosessi ei sinänsä ole hankala, ompelukonetta pitää tietysti osata käyttää.

Parin ompelijan lisäksi tekijöitä tarvitaan muihinkin tehtäviin.

Tämän jälkeen tarve Inspiksen kaltaiselle paikalle varmasti vain kasvaa.

Toiminnanjohtaja ­Maksim Gladostsuk

– Osa nuorista varmaan leikkaa kankaita, osa kuljettaa niitä ja hakee valmiita maskeja jaettavaksi.

– Ihan varmaa ei vielä ole, missä maskeja jaetaan, mutta esimerkiksi Trion palvelutoria on ajateltu tai kirkon tiloja – paikkoja missä ihmiset käyvät.

– Koitamme saada niitä matkakeskukseenkin jakoon.

Sitä, millaisia määriä maskeja pystytään tuottamaan, ei Gladostsuk osaa vielä ­arvioida.

Inspis haluaa innostaa ompelutalkoisiin muitakin, joilla on tekemisen puutetta ja ompelukone.

– Maskeja voi lähettää meille tai voimme noutaakin niitä.

Gladostsuk viittaa Inspiksen taannoiseen Silmukkaliike-kampanjaan, jossa vapaaehtoiset virkkasivat 116 kilometriä ketjusilmukkaa.

– Tässä on sama ajatus, että saisimme syntymään yhteisöllisyyttä. Me sitten hoidamme maskit jaettavaksi ilmaiseksi.

– Facebookissa on jo ilmoittautunut halukkaita, toiminnanjohtaja iloitsee.

Maskien valmistus tuli Inspikselle hyvään saumaan, sillä koronarajoitukset pysäyttivät toiminnan tyystin. Rajoitusten takia piti lopettaa kaikki yhteistyöhankkeet kaupungin kanssa, joten esimerkiksi rautatieaseman alueen ja puistojen siivousta ei nyt tehdä.

– Laitoimme nuoret kotiin ja katsoimme heille ensin etätöitä, eli cv:n ja kotisivujen tekoa. Maskien teosta saamme heille nyt tekemistä. Inspikseen tulevat nuoret haluavat nimenomaan jotain järkevää tekemistä.

Inspis työllistää reilut kymmenen nuorta, osa on työkokeilussa, osa palkkatukityöllistettyjä. Nuoret ovat keskimäärin 18–26-vuo­tiaita.

Tapahtumien järjestäminen ei toistaiseksi onnistu, mutta Gladostsuk uskoo, että ulkosalla voidaan kesän lähestyessä jotain tehdä.

– Matkakeskukseen laitamme kohta kesäistutuksia. Ja meidän taiteilijoilta tilataan myös maalauksia sähkökaappeihin ja alikulkutunneleihin.

Vaikka monet projektit ovat nyt jäissä, on Gladostsuk luottavainen.

– Pakkohan tilanteen on normalisoitua jossain vaiheessa. Ja tämän jälkeen tarve Inspiksen kaltaiselle paikalle varmasti vain kasvaa. Jatko on vähän sumun peitossa, mutta jollain tapaa toiminta jatkuu.

– Inspiksessä voi tehdä jotain yhteiskunnallisesti hyödyllistä ja saada sisältöä omaan elämäänsä, Gladostsuk tiivistää.