Korona näkyy monin tavoin poliisin arjess - kotihälytyksiä enemmän, huumeidenkäyttäjät etsivät korvaavia aineita

Kuukausi on kovin lyhyt aika tehdä johtopäätöksiä koronaepidemian ja siitä seuranneiden liikkumisrajoitusten vaikutuksista rikollisuuteen, toteaa Hämeen poliisin rikos­ylikomisario Martti Hirvonen.

Hänen mukaansa jo muutaman viikon aikana on kuitenkin huomattu, että rikosten kokonaismäärä Lahdessa on vähentynyt.

– Vertailtuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, ja viikottain kun sitä seurataan, niin vähentymistä on tapahtunut huomattavastikin, Hirvonen toteaa.

Harvenemaan päin ovat olleet esimerkiksi omaisuuteen kohdistuvat rikokset ja väkivallanteot.

– Yleisellä paikalla kun on ihmisiä vähemmän, ja ravintolat kiinni, niin tapahtuu vain vähän rikoksia ja pahoinpitelyä. On vähemmän rikoksentekomahdollisuuksia.

Täysin ruusuista ei elämä silti vieläkään ole. Poliisien saamat kotihälytystehtävät ovat lisääntyneet.

Yllätys yllätys rattijuoppoja jää yhä saman verran kiinni.

Rikosylikomisario Martti Hirvonen

– Häiriökäyttäytyminen, metelikeikat ja perheen sisäiset riidat, tämmöisiähän ne ovat. Siellä on varmaan pahoinvointia kodeissa ja uusi tilanne, että yleensä ollaan niin pitkiä aikoja suppeassa piirissä, eikä voi lähteä tuulettautumaan, niin perheissä syntyy kaikenlaista, Hirvonen arvelee.

– Välit kärjistyvät, ja siihen monesti liittyy myös alkoholi.

Kuten liittyy valitettavan usein myös autoiluun, vaikka liikenteen vähentyessä myös onnettomuuksia sattuu nyt vähemmän.

– Yllätys yllätys rattijuoppoja jää yhä saman verran kiinni. Taitaa olla joinakin viikkoina enemmänkin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Hirvonen sanoo.

Valtion rajojen ollessa kiinni matkustajilta ja avoinna vain rahdille on ennustettu katukaupassa olevien huumeiden vähentyvän.

– On sillä vaikutusta. Salakuljetus on vaikeampaa, tosin tulee sitä varmaan tavarakuljetusten mukana, mutta henkilöliikenteen mukana ei pitäisi tulla.

Helsingin Sanomien taannoisessa artikkelissa (hs.fi 16.3.) keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen arvioi jopa, että kehon sisäisesti huumeita salakuljettavat kuriirit olisi nyt lomautettu.

– Järjestäytynyt rikollisuuskin hiljenee, jos yhteiskunta sulkeutuu, Martti Hirvonen lisää.

Lahti on perinteisesti ollut lähirajoilta tuotujen aineiden kauttakulkupaikka. Hirvonen uskoo, että nyt salakuljetus etsii uusia muotoja länsirajalta ja pohjoisesta.

– Onhan (huumeiden) varastojakin jonkun verran, ne ehtyvät aikanaan. Jos tilanne jatkuu pidemmälle, niin niiden hintahan varmaan nousee.

Varastojen ehtyessä ja katukauppahinnan noustessa käyttö siirtynee ainakin hetkellisesti korvikkeisiin, esimerkiksi kannabikseen ja lääkkeisiin.

– Kannabistuotteet, lähinnä marihuana, on kotikasvattamoista, se ei ole sinänsä vähentynyt. Voimakkaampia aineita on varmaan vähemmän markkinoilla.

Huumeisiin liitännäisenä rikollisuutena onkin ennakoitu myös murtoja lääkkeitä varastoiviin tiloihin.

– Yleensä jos esimerkiksi heroiini markkinoilta loppuu, niin apteekkimurrot lisääntyvät. Jotain tällaista voi tulevaisuudessa olla. Hämeen alueella ei ole tällaisia keikkoja tietääkseni ollut, Hirvonen sanoo.

Yhteenvetona korona-aika on siis vaikuttanut yhteiskunnan turvallisuuteen osin parantavasti, osin pahentavasti.

– Jos taloudessa menee hyvin, rikoksiakin tehdään paljon, ja rikoksentekomahdollisuuksia on olemassa. Toisaalta jos menee heikosti, yritetään monesti talousrikoksia ja pelastaa jotain konkurssissa.

– Tätä on mielenkiintoista varmasti tutkia jälkikäteen tieteellisesti minkälaisia vaikutuksia tilanteella on ollut.

Rikosylikomisario suhtautuu Lahden huumetilanteeseen toiveikkaastikin.

– Voihan olla, että joku joka ei nyt saa huumausaineita, pääsee kuivillekin. Lähtökohtaisesti tällä on varmaan tervehdyttävä, positiivinen vaikutus.

– Jos ei huumausainekauppaa ole, ei tarvitse myöskään hankkia rahaa siihen. Johtuisiko siitä omaisuusrikollisuuden väheneminen? Nämä ovat arvailuja, Hirvonen summaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut