Retroa löytyy kaikenikäisten kodeista, mutta suosikkivuosikymmenet vaihtelevat

Kirpputori Kisällin omistaja Esa Salminen on aina pitänyt vanhoista tavaroista. ”Aika moni asiakas sanoo kassalla, että ei osta enää mitään uutta. Minusta on hyvä, että hyvin tehtyä, vanhaa tavaraa kierrätetään.” Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Kirpputori Kisällin omistaja Esa Salminen keräili jo lapsena vanhoja rahoja ja postimerkkejä. Kiinnostus retroon ja antiikkiin antoi idean aihepiiriin erikoistuneeseen kirpputoriin.

Kauppias kuvailee, että retro on ajanut suosiossa jossain määrin antiikin ohi. Salminen hankkii itse kirpputorille myytävää ostamalla muun muassa kuolinpesiä, mutta kirpputorilla on myös asiakkaiden vuokraamia myyntipöytiä.

– Tänne Kisälliin sopii monipuolisesti erilaista tavaraa, mutta vain hyvä tavara kelpaa. Mitään halpoja kippoja ja kuppeja ei kannata valikoimiin ottaa, koska niitä maailma täynnä.

Retroa ostavien sisustajien maku muuttuu, ja eri vuosikymmenten tavaran kysyntä vaihtelee ajoittain. Esimerkiksi vanhat opetustaulut ja emaliastiat olivat vielä pari vuotta sitten haluttuja, nyt kysyntä on hiipunut.

– Värikkäät, persialaistyyppiset villamatot, rottinkihuonekalut ja 70–80-luvun huonekalut ovat nyt suosittuja. Talonpoikaisrokokoo menee kyllä kaupaksi, mutta niistä ei saa niin hyvää hintaa kuin aikoinaan.

Myytäväksi kelpaavat toisinaan myös kunnostamista kaipaavat huonekalut. Ne houkuttelevat paikalle kotiverhoilijoita ja kunnostajia. Kaikkia virheitä ei kuitenkaan edes haluta korjata, jos kolhujen taustalla on kiinnostava tarina.

Jotkut huone- kalujen myyjät haluavat kertoa kalusteista tarinoita.

Omistaja Esa Salminen

– Jotkut huonekalujen myyjät haluavat kertoa kalusteista tarinoita. Kerran meillä oli myynnissä lipasto, johon oli tullut reikiä Anttilanmäen pommituksessa pommin sirpaleista. Monet asiakkaat ovat kiinnostuneita kuulemaan, tiedänkö tavaran historiasta, ja jos myyjä siitä kertoo, yritän painaa tarinat mieleen.

Käytettynä ostettuun tavaraan liittyvä leima on himmennyt vihreiden arvojen yleistymisen myötä. Retron viehätys piileekin osin kierrätyksen suosiossa, mutta Salminen arvelee kyseen olevan muustakin.

– Vanhoista tavaroista kun tykkää, niitä ei halua hävittää. Kestävyys, nostalgia ja historia ovat ihmisille tärkeitä. Kirpputorit ovat myös muuttuneet paljon. On edelleen ihmisiä, jotka eivät missään nimessä halua ostaa mitään käytettynä, mutta meillä ainakin käy ihan kaikenlaisia asiakkaita, suuremmilla ja pienemmillä budjeteilla.

Kaikki vanha tavara ei kelpaa kierrätysbuumista huolimatta. Esimerkiksi vanhat öljyvärimaalaukset eivät tahdo kelvata ihmisille, vaikka taustalla olisi nimekkäämpikin taiteilija. Myös suuret kristallikruunut ja hyvin vanhat ryijyt eivät tahdo löytää uusia koteja.

– Huonekaluista parhaiten menevät 70–80-luvun tiikkihuonekalut, pienet pöydät, lipastot, senkit ja tuolit. Isot kirjahyllyt eivät oikein mene kaupaksi, kun eivät ihmiset enää osta juuri kirjojakaan.

Vaikka hakusessa onkin vanhempaa tavaraa, sisustajat käyttävät moderneja menetelmiä löytöjen tekemiseen. Kirpputori Kisällillä on Facebookissa 3 800 seuraajaa ja Instagramissa melkein 5 000.

– Somesta olemme saaneet paljon uusia asiakkaita ympäri Suomea. Monesti jos täällä on joku tavara myynnissä, joka ei tahdo mennä kaupaksi, niin kun sen laittaa Instagramiin, se meneekin kaupaksi saman tien.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää