Tuolille uusi elämä - taidolla tehty verhoilu voi kestää hyvänä jopa kolmekymmentä vuotta.
2
”Aloittelijan on helpompi työstää jämäkkää kangasta. Kangasta valitessa ei kannata ostaa kaikkein edullisinta, sillä hinta ja laatu kulkevat verhoilukankaissa yleensä käsi kädessä”, vinkkaa verhoilijakisälli Mari Akkanen. Jenny Mäkinen
Katso isompi kuvaTarja Törnroosilla on työn alla oma nojatuoli tyttärelle. Tuoli löytyi Facebook-kirpputorilta. Jenny Mäkinen
Jenny Mäkinen
Wellamo-opiston luokan täyttää rytmikäs vasaroiden pauke. Verhoilijakisälli Mari Akkanen opettaa verhoilukurssia opistossa viidettä vuotta. Kurssit ovat olleet alusta asti hyvin suosittuja.
– Opetin ennen Heinolassa ja pidin vuoden tauon muutettuani Lahteen. Sitten mieleeni tuli kysyä, opettaako kukaan täällä verhoilukurssia. Kurssit ovat alusta asti täyttyneet muutamassa minuutissa ilmoittautumisen avautumisesta.
Monesti kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet kursseille mukaan. Kurssitapaamisia on vuoden mittaan 26, ja mukaan mahtuu maksimissaan 12 oppilasta.
Enimmäkseen kurssilla verhoillaan vanhoja nojatuoleja, pikkutuoleja ja raheja.
– Onneksi vanhoja huonekaluja ja käsityötä arvostetaan. Nyhertäminen tuo kiireiseen arkeen vastapainoa. Itse pidän erityisesti 50-luvun huonekaluista.
– Tykkään muutenkin sen ajan vaatteista, musiikista ja autoista, 50-luku on vaan jotenkin cool.
Melkein mitä vain saa pelastettua verhoilemalla, kunhan puuosat ovat kunnossa.
Verhoilijakisälli Mari Akkanen
Oman käden jäljen näkeminen on palkitsevaa. Akkanen naurahtaa, että verta, hikeä ja kyyneliä on vuodatettu, mutta lopputulos palkitsee. Kaikki ovat aina saaneet projektinsa valmiiksi.
– Vanhan huonekalun muoto viehättää monia. Melkein mitä vain saa pelastettua verhoilemalla, kunhan puuosat ovat kunnossa, eli alla on terve runko. Jos puuosat ovat lahot, pelkkä verhoilu ei riitä.
Akkanen vakuuttaa, että hyvin tehty verhoilu kestää jopa 30 vuotta normaalia käyttöä.
Lähtötilanne: Kirppikseltä löydettyjen tuolien kankaissa oli kulumaa ja ne olivat venyneet ruman näköisesti. Jenny Mäkinen
Lopputulos: Ennen verhoilua tuoleista hiottiin vanha lakka pois ja ne maalattiin mattamustaksi. Jenny Mäkinen
Kurssilaisten projektit ovat yleensä joko kirpparilöytöjä tai omasta mummolasta löydettyjä aarteita.
Aina kun vanhaa alkaa purkamaan, on todellinen yllätys, mitä sieltä sisältä löytyy.
Verhoilijakisälli Mari Akkanen
Tarja Törnroos on itseoppinut kotientisöijä. Hän tuli kurssille oppiakseen lisää verhoilusta. Nyt työn alla on tyttärelle oma nojatuoli iltasatujen kuunteluun.
Tuoli löytyi Törnroosin mukaan Facebook-kirpparilta.
– Vanhat huonekalut ovat mielenkiintoisia, niissä on kiva muotokieli, ja tykkään siitä, että niillä on joku tarina, Törnroos juttelee.
Huonekalun todellinen kunto selviää usein vasta, kun kurkistetaan vanhan kankaan alle.
– Aina kun vanhaa alkaa purkamaan, on todellinen yllätys, mitä sieltä sisältä löytyy. Esimerkiksi 40-luvun pula-aikana alla on käytetty materiaaleina vaikka mitä.
Jotkut väittävät uudelleen verhoilun maksavan enemmän kuin uuden ostaminen. Akkanen myöntää, että tämä voi joissain tapauksissa olla totta, mutta asiassa on muitakin puolia.
– Voihan se tulla edullisemmaksi. Tässä tehdään kuitenkin hyvillä materiaaleilla laadukasta työtä. Kuka arvostaa mitäkin.