Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahtelainen päätöksentekokin poikkeustilassa - etäkokoukset käytössä ja päätöksenteon hidasteita poistettu.

Lahden kaupungin päätöksenteossa ja hallinnossa on tehty monenlaisia järjestelyitä, joissa on huomioitu nykyinen poikkeustilanne. Näistä näkyvin oli viime viikolla Sibeliustalon pikakokouksessa tehty päätös hallintosäännön muutoksesta, jonka mukaan valtuuston kokoukset voidaan jatkossa järjestää etäkokouksina.

­Jo sitä ennen kaupunginhallitus oli laittanut uusiksi omat vakiintuneet toimintatapansa. Nyt kaupunginhallitus voi kokoontua puheenjohtajan kutsusta toimivaltaansa kuuluvien asioiden kiireellistä päätöksentekoa varten samana päivänä. Aiemmin kokouskutsut on täytynyt lähettää vähintään kolme päivää etukäteen. Pääsääntöisesti kokouskutsuissa on tarkoitus edelleenkin noudattaa normaalia kutsujen toimitusaikaa.

Kaupunginhallituskin kokoontuu nyt etäyhteyksien avulla. Ensimmäinen etäkokous järjestettiin tämän viikon maanantaina ja siellä päästiin äänestämäänkin, kun Onnelantien rukoushuoneen paikalle tehty kerrostalokaava palautui uudelleen valmisteltavaksi äänin 8-3, vain demareiden ollessa kaavaehdotuksen takana.

Kaupunginhallitus on nyt myös antanut kaupunginjohtajalle lisää valtaa poikkeustilanteen johdosta. Kaupunginhallitus antaa kaupunginjohtajalle meneillään olevassa häiriötilanteessa luvan poiketa konsernihallinnon käyttösuunnitelmasta tilanteen niin vaatiessa. Kaupunginjohtajan on raportoitava kaupunginhallitukselle tekemistään päätöksistä.

Poikkeustilanne vaikuttaa myös siihen, mitkä asiat etenevät nyt päätöksen­teossa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) totesi viime viikolla etäyhteyksien avulla järjestetyillä kaupunginhallituksen mediakahveilla, että laajaa keskustelua ja eri näkökulmien huomioimista edellyttävät päätökset siirtyvät.

– Nyt ei ole edellytyksiä tällaisia laajoja, monialaisia ja moniulotteisia asioita viedä päätöksentekoon, sillä fokus on kaikilla osapuolilla koronassa ja siitä selviytymisessä. Päätöksenteko ei kuitenkaan pysähdy, asioita valmistellaan edelleen.

Hilden ei lähtenyt erikseen nimeämään, mitkä asiat ovat nyt jäissä. Ennen poikkeusaikaa kevään puhutuimpia asioita paikallisessa päätöksenteossa olivat muun muassa Lahti Energian mahdollinen vähemmistöosuuden myynti ja keskustan liikennesuunnitelma.