Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Nyt jos koskaan tarvitsemme toisiamme

Reilut pari kuukautta sitten uutisotsikoissa alkoi vilahdella yhä enemmän mainintoja jostakin kaukana Kiinassa leviävästä viruksesta. Silloin vain aniharva täällä lintukodossamme ymmärsi, mistä todella oli kysymys. Olihan näitä nähty: sars, lintuinfluenssa, sikainfluenssa. Paljon meteliä, mutta lopulta vähän konkreettisia vaikutuksia tänne Pohjolan perukoille asti.

Viimeistään nyt se on kaikille selvää, että tällä kertaa tarinan juoni on tyystin toinen. Korona tuli ja mullisti radikaalisti myös omaa arkeamme. Suomi on siirtynyt rauhanajan poikkeustilaan. On tullut aika käyttää kaikki keinot, jotta epidemian leviämistä voidaan hidastaa.

Siinä urakassa meillä kaikilla on merkittävä rooli.

Kaikki lähtee niistä yksinkertaisista perusohjeista, joita olemme kuulleet jo monen viikon ajan ennen tätä akuuttia vaihetta. Muista pestä kädet, aivasta nenäliinaan tai hihaan, älä mene flunssaisena muiden ihmisten lähettyville. Vastaavia tapoja olisi fiksua noudattaa koska tahansa, mutta nyt niillä on erityistä merkitystä.

Tavanomainen flunssakauden varovaisuus ei kuitenkaan tällä kertaa riitä. Epidemian hidastamiseksi on syytä karsia sosiaalisia kontakteja minimiin, minkä vuoksi koulut menivät kiinni ja kokoontumista rajoitetaan valmiuslain keinoin.

Toimenpiteet ovat rajuja, mutta kyse on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisesta matematiikasta. Jos mitään ei tehdä, tartuntojen määrä kasvaa hyvin nopeasti. Mikäli taudin leviämistä onnistutaan hidastamaan, tartuntojen yhteismäärä voi lopulta olla yhtä iso kuin nopeammin leviävässä epidemiassa, mutta ne jakautuvat ajallisesti pidemmälle ajalle.

Näillä vaihtoehdoilla on aivan ratkaiseva ero epidemian vaikutusten kannalta. Hitaammin etenevän epidemian tapauksessa hoitopaikkoja on koko ajan riittävästi, koska tartuntojen määrä ei missään vaiheessa ylitä hoitokapasiteetin ylärajaa. Nopeasti ja rajoittamattomasti etenevässä epidemiassa tartuntoja tulee pahimmillaan niin paljon, että hoitopaikkoja on epidemian huippuvaiheessa liian vähän.

Jokainen voi mielessään kuvitella, mitä jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaa. Eikä tarvitse edes kuvitella, pieni vilkaisu esimerkiksi Italiasta kuuluviin tietoihin ajaa saman asian. Tarjolla olevien hoitopaikkojen ja potilaiden epäsuhta pakottaa terveydenhuollon ammattilaiset kohtuuttomiin tilanteisiin.

Näennäisen pienillä ja yksinkertaisilla teoilla on mahdollista käytännössä pelastaa ihmishenkiä. Jokaiselle meistä on nyt tarjolla mahdollisuus tehdä todellista arjen sankaruutta. Tarpeetonta hysteriaa on turha lietsoa, mutta asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä, jotta tilanne otetaan riittävällä vakavuudella.

Korona on suurimmalle osalle nuorimpien ikäluokkien edustajista suunnilleen tavanomaista flunssaa muistuttava tauti, mutta nyt tarvitaan huomattavasti omaa napaa pidemmälle ulottuvaa laaja-alaista vastuullisuutta.

Omilla arkisilla valinnoilla voi olla lopulta täysin ratkaiseva merkitys jonkun muun kannalta. Se joku voi olla esimerkiksi oma varttuneempi läheisesi.

Eivätkä nuoretkaan voi täysin tuudittautua turvallisuudentunteeseen, koska maailmalta saatujen kokemusten perusteella hekään eivät ole täysin suojassa taudin vakavimmilta seurauksilta.

Kokonaan oma kysymyksensä on, mitä tästä kaikesta seuraa muun muassa talouskehitykselle ja työllisyydelle. Todennäköisesti paljon ja kaikenlaista, mutta se on sittenkin tässä vaiheessa toissijaista terveysnäkökulmiin verrattuna.

Mitä paremmin taudin terveysvaikutuksia pystytään hillitsemään, sitä nopeammin tilanteesta on mahdollista nousta myös taloudellisesti jaloilleen. Taudin rajoittamistoimilla on hintansa, mutta täysin rajoittamaton leviäminen tulisi mitä todennäköisimmin vielä kalliimmaksi.

Tilanne ei ole hetkessä ohi. Epidemian hidastaminen on kestävyyslaji, jossa me kaikki olemme mukana. Presidentin sanoin: fyysisen etäisyyden aikana tarvitaan henkistä läheisyyttä.

Kaiken sekamelskan keskellä lehtemme tehtävä on kristallinkirkas. Haluamme käytettävissä olevilla keinoillamme auttaa alueemme ihmisiä selviämään näiden vaikeiden aikojen yli mahdollisimman hyvin.

Siksi ilmoitimme jo maanantaina, että julkaisemme maksutta ilmoituksia, joissa yksityishenkilöt voivat tarjota esimerkiksi asiointiapua ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville. Haluamme myös vauhdittaa kaikkia niitä ideoita, jotka auttavat vaikeaan tilanteeseen joutuneita paikallisia yrittäjiä.

Kenenkään pää ei kestä pelkkää koronaa, joten tarjoamme myös muuta ajateltavaa. Esimerkiksi tätä lehteä lukemalla saattaa palautua mieleen, että kaikesta huolimatta Lahdessa on edelleen sellaisiakin asioita kuin pormestarimalli, Pelicansin penkin alle mennyt kausi tai eteläiseen Lahteen valmisteilla oleva pyörätie.

Pidetään huolta toisistamme.