Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopistoyhteistyö alkoi mäkimontusta

LUT-yliopisto julkisti viime viikolla solmineensa merkittävän koulutusyhteistyösopimuksen kiinalaisen Hebein teknillisen yliopiston kanssa. Sopimus vie paikallisen yliopistotoiminnan kokonaan uudelle tasolle.

Jos toiminta lähtee pyörimään syksystä 2021 alkaen suunnitellulla tavalla, muutaman vuoden kuluessa täällä voi olla satoja uusia yliopisto-opiskelijoita suorittamassa nelivuotista koulutusohjelmaa.

Lahteen sijoittuva toiminta on noin puolet yhteistyösopimuksen myötä syntyvästä koulutuksesta, vastaava määrä uusia opiskelupaikkoja on tulossa myös yliopiston Lappeenrannan kampukselle.

Sopimus on monessa mielessä poikkeuksellinen. Tiettävästi Eurooppaan ei toistaiseksi ole tehty vastaavassa mittakaavassa eurooppalaisen yliopiston ja kiinalaisen yliopiston yhteistä kampusta. Yhteistyön ansiosta opiskelijoilla on mahdollisuus saada tutkinto molemmista yliopistoista ja tänne voi tulla Kiinasta opiskelijoiden lisäksi myös opettajia.

Osittain yllättävältäkin tuntuvan kuvion tausta on lahtelaisittain mielenkiintoinen. Yhteistyön alkutahdit lyötiin noin vuosi sitten, kun Hebein alueen kuvernööri Xu Qin kävi Lahdessa vierailulla ja tapasi siinä yhteydessä myös LUT-yliopiston johtoa.

Hetkinen. Mitä ihmettä Pekingiä ympäröivän 75 miljoonan asukkaan maakunnan ykkösmies teki 120 000 asukkaan suomalaisessa maakuntakaupungissa?

Vastaus löytyy mäkimontusta. Tulevien Pekingin talviolympialaisten pohjoismaisten lajien kilpailupaikkana toimiva Zhangjiakou sijaitsee Hebein maakunnassa, minkä ansiosta Lahdella on poikkeuksellisen hyvän kontaktit maakunnan ylimpään johtoon.

Kiinalaiset haluavat ammentaa täältä talviurheilutapahtumien järjestämiseen liittyvää osaamista. Kuvernöörin Lahden-vierailu tapahtuikin pian sen jälkeen, kun Lahti ja Zhangjiakou olivat solmineet ystävyyskaupunkisopimuksen.

Talviurheilukontaktien avulla Lahdella oli valmiiksi jalka kuvernöörin oven­raossa, muuten korkeakouluihmisillä tuskin olisi ollut asiaa edes tuulikaappiin. Kiinalaisessa järjestelmässä kun kuvernöörit ovat aika paljon isompia viskaaleja kuin suomalaiset maakuntajohtajat.

Taannoisen vierailun aikana oli käyty ottamassa perinteiset turistikuvat mäkimontussa mutta puhuttu myös tiukkaa asiaa LUTin Lahden kampuksella järjestetyssä palaverissa.

Tuon jälkeen asiat ovat edenneet hämmästyttävänkin nopeasti. Kun Lahti oli avannut latua, lappeenrantalaiset hyödynsivät omia Kiinan-kontaktejaan jatkoneuvotteluissa. Lahti tarjosi koko ajan taustatukea, ja täällä avattuihin keskusteluihin palattiin myös lahtelaisten Kiinan-vierailuilla.

Muodollisuuksista ja protokollasta tarkkojen kiinalaisten kanssa asioitaes­sa oma merkityksensä oli silläkin faktalla, että kaupunginjohtaja Pekka Timonen sattui istumaan Kiinan presidentin illallisseurueessa presidentti Sauli Niinistön taannoisen valtiovierailun yhteydessä.

Lahtelaisittain sopimuksen merkitystä on vaikea liioitella.

Tähän mennessähän LUT on tarjonnut täällä ainoastaan maisteriohjelmia, jotka on käytännössä tarkoitettu jatko-opiskelijoille. Suoraan lukion penkiltä ei ole ollut mahdollista hakea Lahteen LUTin opiskelijaksi, koska täällä ei ole ollut perustutkintoon tähtäävää kandidaattikoulutusta.

Nyt tilanteeseen tulee muutos. Kansainvälisiin koulutusohjelmiin voi hakea periaatteessa kuka tahansa, myös lahtelainen ylioppilas. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä auki, miten koulutuspaikat jakautuvat kiinalaisten ja muualta tulevien kesken. Oli miten oli, Lahteen on vihdoin tulossa merkittävissä määrin ”oikeita yliopisto-opiskelijoita” sanan perinteisessä merkityksessä.

Pitkälle on tultu niistä vuoden 2017 tunnelmista, jolloin opiskelijoita Lahden katukuvaan kaivannut kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta joutui tyytymään yliopiston rehtori Juha-Matti Saksan sutkautuksiin. Tuolloin LUT järjesti Lappeenrannasta Lahteen pienen opiskelijavierailun: ”Sanoin, että voimme luvata pari bussilastillista teekkareita kusemaan kauppahallin seinään. Kun teekkarit jysähtävät kauppahallin kulmaan, mie soitan Jyrkille, että halluutko lissää”, rehtori Saksa lohkaisi tuolloin ( ESS 24.4.2017).

Nyt se on uskottava, että Kiinasta saa nykyään tilattua mitä tahansa, tarvittaessa vaikka teekkareita.