Ei ihan ennalta arvattavaa keskustelua

KymiRingilläkin olisi hyvin tilaa myös isoille hengellisille tapahtumille. Suviseurat

Tommi Berg

Maanantain valtuustokeskustelu KymiRing-ratahankkeen rahoituksesta oli monessa mielessä mielenkiintoista kuunneltavaa. Valtuuston puheita pitkään kuunneltuani pystyn yleensä etukäteen arvaamaan, aikooko joku valtuutettu puhua jonkin päätöksen puolesta vai sitä vastaan tallustellessaan kohti puhujapönttöä.

Tällä kertaa päättäjien käyttäytyminen ei ollut niin ennalta arvattavaa kuin normaalisti.

Joku vastusti radan rahoitusta ympäristösyistä, joku taloudellisista, osa molemmilla perusteilla. Niinpä kokouksessa nähtiin epätyypillisiä tilanteita, kun esimerkiksi vihreät ja perussuomalaiset olivat samalla puolella, mutta hyvin erilaisilla argumenteilla.

Moni hankkeen kannattajaksikin päätynyt tuskaili päätöksensä kanssa myös puheissaan. Esimerkiksi kokoomuksen Francis McCarron oli lopulta päätöksen takana, vaikka normaalisti pyrkiikin vastustamaan verorahojen käyttöä muualle kuin välttämättömiin asioihin.

Vaikka en normaalisti uhkapelejä harrasta, Tapani Ripatin (sd.) osalta olisin voinut aiempien mielipiteitä jakaneiden valtuustopäätösten perusteella lyödä nyt jonkinlaisenkin summan vetoa sen puolesta, että hän äänestää hanketta vastaan. Hän päätyi kuitenkin kannattamaan hanketta ja myönsi suoraan, että tapahtumayhtiö KOKO Lahden hallituksen jäsenyydellä oli vaikutusta asiaan. Joku kuuluikin puheenvuoron jälkeen epäilevän, onko Mannerheimin patsaalle katsottu jo paikka Iitistä.

Päinvastaista yllätystä edusti innokkaana moottorimiehenä tunnettu Hannu Kaasinen (kok.), joka taisi monen muun vastustajan tavoin epäillä hankkeen kannattavuutta.

Olen itsekin kirjoittanut hanketta vastaan epäillen sen realistisuutta ja muistuttaen sen aiheuttamasta ristiriidasta kaupungin sanoissa ja teoissa. Maanantain keskustelut eivät huolia täysin hälventäneet. Parissakin puheenvuorossa nostettiin esille muun muassa Karjalan Kannakselle tekeillä oleva kansainvälisen tason moottorirata KymiRingin tulevana kilpailijana. Asia, joka oli puhuttanut ennen kokousta kuulemma Nastolan uimahallin saunassakin.

Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa päätös on tehty ja siitä on yritettävä ottaa paras hyöty irti. Lahti kamppailee radan tuomista matkailutuloista ennen kaikkea pääkaupunkiseudun kanssa.

Hankkeen kannattajiin kuulunut Helena Salakka (kok.) käytti mielenkiintoisen herättelypuheenvuoron, jossa hän muistutti, että rohkea ympäristökaupunki voi mennä myös epämukavuusalueelle.

Tuo on kieltämättä mielenkiintoinen ja perinteistä ajattelua murtava näkökulma. Moottoriurheilun kautta kun on mahdollista tavoittaa sitä kansanjoukkoa, jolla ekologinen ajattelu ei ole päällimmäisenä mielessä. Mitä sen tavoittamisen jälkeen tapahtuu, onkin paljon vaikeampi kysymys.

Maanantain puheenvuoroissa myös muistutettiin, että KymiRingillä on tarkoitus järjestää paljon muutakin kuin moottoriurheilua. Yhtenä mahdollisuutena väläytettiin hengellisiä tapahtumia. Mitä jos ollaankin oikein luovia ja järjestetään maailman ensimmäinen Suviseura Grand Prix?

Sitä odotellessa kalenteriin voi jo merkitä päivämäärän 12.10. Silloin iittiläiset järjestävät KymiRing Running Day -tapahtuman, jossa on mahdollisuus juosta moottori­rataa ympäri. Siinäpä sopivaa oheisohjelmaa ensi syksyn valtuustoseminaariin.