Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahden joukkueella ratkaiseva peli Oslossa

Huomenna illalla tiedämme, valitaanko Lahti Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2021. Oli päätös kumpi tahansa, se aiheuttaa takuuvarmasti ison tunnereaktion tittelin hakuun osallistuneiden paikallisten virkamiesten ja päättäjien keskuudessa.

Lahti on nyt mukana kilpailun finaalissa kolmatta ja viimeistä kertaa. Vuosien ajan tehty työ kulminoituu Oslossa järjestettävässä palkintoseremoniassa niiden ohikiitävien sekuntien aikana, kun voittajan nimi julistetaan. Asetelma on lahtelaisittain yksinkertainen: nyt tai ei koskaan.

Lahtelaisilla on monta syytä itseluottamukseen ratkaisun kynnyksellä. Koska kaupunki on ollut finaalissa mukana kaksi kertaa aiemminkin, hakemusta on pystytty kerta kerralta parantamaan saadun palautteen pohjalta.

Lisäksi täällä on tapahtunut pelkästään viimeisen vuoden aikana konkreettisia ympäristötekoja, jotka toimivat hyvänä valttikorttina kilpailussa. Kymijärven hiilivoimalan sulkemisen myötä Lahti teki ison energiakäänteen. Mikä tärkeintä, kaupunki pystyy nyt uskottavasti tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä. Aikataulu on kunnianhimoisuudessaan täysin poikkeuksellinen.

Lahti pystyy nyt esittelemään maailman ensimmäistä henkilökohtaisen päästökaupan kokeiluaan entistä konkreettisemmassa muodossa. CitiCAP-hankkeen yhteydessä kehitettävä Kulkukauppa-sovellus on etenemässä pilottivaiheeseen, ja siihen on haettu jo ensimmäisiä käyttäjiä.

Lahtelaiset yrittävät myös kääntää kaupungin koon edukseen. Perusviesti on yksinkertainen: se mikä toimii täällä, on monistettavissa helposti vastaavankokoisiin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Suurkaupunkien tarpeisiin räätälöidyissä ratkaisuissa vastaava logiikka ei toimi.

Eikä tässä vielä kaikki. Pelicans on ilmoittanut pyrkivänsä maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi jääkiekkojoukkueeksi. Joukkueen pelaajia on mukana lahtelaisdelegaatiossa, joka yrittää vakuuttaa tuomariston Oslossa ennen ratkaisevaa valintaa.

Vaikka lobbaustyöhön on saatu kiekkovahvistuksia, ei ole lainkaan varmaa, lyökö Mörkö sisään Oslon illassa.

Asiaa ei tarvitsisi jännittää niin paljon, jos valinta perustuisi pelkkiin kylmiin faktoihin. Lahtelaiset saivat jo vuosi sitten epävirallista tietoa, jonka mukaan Lahti oli ollut tuomariston suosikki.

Se ei kuitenkaan yksin riitä, koska kilpailun taustalla on paljon politiikkaa. Lahtelaisten tietojen mukaan Euroopan komissio käveli käytännössä tuomariston yli vuosi sitten. Nyt tämäntyyppistä vahinkoa on yritetty välttää muun muassa komissaari Jyrki Kataisen kabinetin kautta tehdyn lobbaustyön avulla.

Lahtelaisten huolta ei ainakaan vähennä tieto siitä, että tällä kertaa tuomaristossa on kaksi ranskalaista jäsentä. Lahtihan kamppailee finaalissa kahta ranskalaista kaupunkia, Strasbourgia ja Lilleä vastaan.

Kilpailujen hakuprosesseihin on mennyt vuosien saatossa huomattava määrä rahaa ja kaupungin virkamiesten työtunteja. Hakuihin osallistuneet ovat vakuuttuneita siitä, että panostus ei ole mennyt hukkaan, vaikka voittoa ei tulisi. Tätä perustellaan sillä, kaupunki on saanut huomattavan määrän näkyvyyttä, kontakteja ja verkostoja.

Esimerkiksi lahtelaisille ympäristöasioita hoitaville virkamiehille tulevien vierailu- ja esitelmäpyyntöjen määrä on kasvanut kuluneen vuoden aikana kuulemma ”eksponentiaalisesti”.

Iso kysymys kuuluu, miten tätä onnistutaan hyödyntämään maksimaalisella tavalla kaupungin hyväksi tulevina vuosina, jotta ponnistelut eivät mene hukkaan. Kysymyksessä riittää miettimistä, päätti tuomaristo huomenna mitä tahansa.