Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtumia tulee ja menee, yksi haave pysyy

Jos Lahden kesä olisi edennyt tutuksi tulleen kaavan mukaan, järjestettäisiin Mukkulassa näihin aikoihin Summer Up -festivaali.

Tapahtuman nykyinen omistaja, Sanoma-konsernin Nelonen Media Live, on kuitenkin laittanut Summer Upin määrittelemättömäksi ajaksi tauolle. Kukaan ei vielä tiedä varmuudella, nähdäänkö tapahtumaa tutulla paikallaan joskus tulevaisuudessa. Kovin isoilla panoksilla sen puolesta tuskin kannattaa vetoa lyödä.

Festarin menetys on harmi lahtelaisen matkailuelinkeinon kannalta, mutta ei täydellinen katastrofi. Lahden kesässä on onneksi muitakin tapahtumia, jotka vetävät huomattavia kävijämääriä.

Kirkkaimpana helmenä elokuun alussa järjestettävät Kuninkuusravit, joihin odotetaan peräti 60 000:a katsojaa. Heidän arvioidaan jättävän alueelle yli 10 miljoonaa euroa.

Suurtapahtumat ovat merkittävä piristysruiske mille tahansa kaupungille, mutta vielä olennaisempaa on, miten matkailuelinkeinoa kehitetään pitkäjänteisesti.

Tältä osin ollaan nyt lupaavimmassa tilanteessa mies- tai naismuistiin. Valtuusto hyväksyi kesäkuussa suunnitelman, jolla Ranta-Kartanoon voidaan toteuttaa kylpylähotellin ja uimakeskuksen kokonaisuus, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Hotellioperaattoriksi olisi tulossa lahtelainen Folks Hotels oy.

Valtuuston päätös meni läpi yksimielisesti ja ilman ensimmäistäkään puheenvuoroa. Se oli lahtelaisen päätöksenteon historiassa niin poikkeuksellista, että sopii ihmetellä, oliko vesijohtoveteen laitettu kokouspäivänä jotain erikoista. Todennäköisempi selitys on, että valtuutetutkin ymmärsivät lähes ainutlaatuisen mahdollisuuden. Hankkeen myötä toteutuisi jo sukupolvien ajan Lahdessa haaveiltu uusi hotelli ja 50 metrin sisäuima-allas.

Ranta-kartano helpottaisi tuntuvasti myös tapahtumien saamista Lahteen. Pelkkä hotellin rakentaminen ei tietenkään ratkaise mitään, mutta tuolla sijainnilla onnistumisen eväät ovat tavallista paremmat. Ydinkeskustan, urheilukeskuksen ja Sibeliustalon läheisyydessä sijaitseva kohde ei seisoisi vain yhden tukijalan varassa.

Alustavasti kaupunki sitoutuisi uimahalliin vuokralaiseksi 20 vuoden ajaksi, mikä tarkoittaisi käyttökuluineen 2,7 miljoonan euron kustannusta vuodessa. Lisäksi kaupunki rahoittaisi pysäköintitaloa 9 miljoonalla eurolla, josta lähes 6 miljoonaa olisi tarkoitus saada takaisin velvoitepaikkojen myynnillä. Sijoituksen kerrannaisvaikutukset olisivat kuitenkin huomattavat, sillä suurin osa hankkeesta on tarkoitus toteuttaa yksityisellä rahalla. Koko hankkeen tuorein kustannusarvio on 114 miljoonaa euroa.

Ratkaisevia vaiheita eletään syksyllä, jolloin kaavapäätös on tulossa hyväksyttäväksi, ja siihen liittyvä valitusaika alkaa. Mahdolliset valitukset ainakin viivästyttäisivät hanketta, toivottavasti eivät kuitenkaan kaada sitä.