Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkipyörien lisäksi kaupunkiveneitä?

Helsingissä on otettu täksi kesäksi käyttöön niin sanottuja kaupunkisoutuveneitä, jotka ovat kenen tahansa kaupunkilaisen lainattavissa. Palvelua pyörittävä venevuokrausyritys Skipperi avasi palvelun jo viime vuonna Espooseen hyvin kokemuksin. Veneiden suosio tuli yllätyksenä palvelun järjestäjällekin.

”Espoosta saatu kokemus osoittaa, että kaupunkiveneet liikuttavat erityisesti ikäihmisiä ja ideoimme nyt keinoja, joilla veneistä tehdään yhä helpommin käytettäviä myös vähemmän voimia omaaville”, Skipperin perustaja Kristian Raij kommentoi toukokuun alussa ( Helsingin Uutiset 3.5.).

Pääkaupunkiseudulla toiminnassa oleva palvelu pohjautuu 25 euron kausimaksuun, jolla veneen voi varata käyttöönsä kerrallaan kolmeksi tunniksi. Suomesta löytyy myös toisella tavalla toteutettuja ratkaisuja pienemmässä mittakaavassa: esimerkiksi Suonenjoella kaupunki ja sikäläiset yhteistyökumppanit tarjoavat veneitä veloituksetta neljäksi tunniksi.

Lahdessakinkannattaisi nyt mahdollisimman pikaisesti miettiä, mikä olisi paras tapa tuoda kaupunkiveneet myös tänne. Sataman seutu ja Pikku-Veskun alue on jo nyt lahtelaisten olohuone, johon helposti lainattavat veneet toisivat täysin uuden ulottuvuuden kohtuullisilla kustannuksilla.

Helsingissä kaupunkiveneiden käyttöönotto on osa kaupungin merellistä strategiaa, jolla on tarkoitus parantaa meren ja lähisaariston saavutettavuutta. Lahdessa kukaan ei tiettävästi ole vielä ehdottanut järvistrategiaa, eikä sellainen ole tarpeenkaan. Vesijärven ranta on joka tapauksessa avautunut kaikkien kaupunkilaisten käyttöön viimeisen 20–30 vuoden aikana.

Kaupunkiveneet olisivat viimeinen silaus tälle kehitykselle. Hankkeen voisi helposti toteuttaa vaikka ensi kesäksi, ei tarvitse odottaa esimerkiksi sataman ja urheilukeskuksen pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelman toteuttamista.